REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas išplėtė vietų, kuriose draudžiama rūkyti, sąrašą, tačiau lauko kavinės ir socialinių paslaugų įstaigos liko už jo ribų. Seimo narė Vilija Vertelienė teigė, kad toks sprendimas priimtas, nes esą „netikslinga nervinti žmonių“.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo šiol rūkyti bus draudžiama interneto kavinėse, kazino, lošimo salonuose, laisvalaikio praleidimo įstaigose, švietimo įstaigose bei jų teritorijose, patalpose, kuriose vyksta įvairūs renginiai bei žmonėms aptarnauti skirtose patalpose.

REKLAMA

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė V. Vertelienė portalui „Balsas.lt“ patvirtino, kad Seime nebuvo pritarta dviems pataisoms – dėl draudimo rūkyti lauko kavinėse, esančiose prie daugiabučių gyvenamųjų namų, ir socialinių paslaugų įstaigose bei jų teritorijose.

Nors rūkymo žala nekelia abejonių, tačiau Sveikatos reikalų komiteto narės V. Vertelienės nuomone, visuomenė dar nėra pasiruošusi draudimui rūkyti lauko kavinėse. V. Vertelienės teigimu, toks siūlymas buvo pernelyg skubotas. „Nereikia iš karto taip drastiškai – geriau po truputėlį. Viduje uždraudėm, pasiekėm, kam čia taip iš karto“, - teigė ji portalui „Balsas.lt“ dar prieš svarstymą.

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, anot V. Vertelienės, pats draudimas nebūtų efektyvus: „žmonės paeis metrą nuo kavinės ir vis tiek rūkys“.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė šį siūlymą yra jau anksčiau kritikavusi. Anot jos, priėmus tokią pataisą, susidarytų absurdiška situacija, kai lauke prie staliukų sėdintys restorano ar kavinės klientai negalėtų rūkyti, o šalia ant suoliuko sėdinčiam žmogui tai būtų leidžiama.

Visgi V. Vertelienė nebuvo tokia kategoriška ir portalui „Balsas.lt“ teigė, kad apskritai idėja dėl draudimo rūkyti lauko kavinėse yra sveikintina. „Galvoju, kad reikia dar truputėlį palaukti. Neatsisakom šitos idėjos, bet gal dar truputėlį per anksti“, - sakė Darbo partijos narė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pataisos autorė Danutė Bekintienė su tokiu požiūriu nesutinka – jos manymu, draudimas rūkyti tik tose lauko kavinėse, kurios yra prie daugiabučių gyvenamųjų namų, jau yra „švelnesnis pasiūlymas“.

D. Bekintienės teigimu, neatsižvelgiama į gyventojus, kurie yra priversti kęsti dūmus, ateinančius iš lauko kavinių. „Klientas turi pasirinkimo galimybę – jis gali arba eiti į tą kavinę, arba ne. Tačiau kai susėda rūkorių grupė lauko kavinėje šalia gyvenamojo daugiabučio, ir visi dūmai eina į butus, kokią pasirinkimo galimybę turi tas buto savininkas? (...) Nežinau, kodėl žmonės turi būti lauko kavinių rūkorių įkaitais?“, - retoriškai klausė Tėvynės sąjungos narė.

REKLAMA

Rūkyti kavinių ir restoranų viduje Lietuvoje draudžiama jau pusantrus metus – nuo 2007-ųjų pradžios. Apklausų duomenimis, dauguma šalies gyventojų mano, jog šis draudimas pasiteisino.

Seime taip pat priimtos kelios pataisos dėl licencijų užsiimti tabako prekyba galiojimo panaikinimo, licencijų neišdavimo.

Siekiant išvengti galimų korupcijos atvejų iš įstatymo išbraukta nuostata, pagal kurią licencijos neišdavimo priežastimi galėjo būti kontroliuojančių arba teisėsaugos institucijų raštu pateikta pretenzija dėl įmonės veiklos ir trūkumai nepašalinti.

Seimas nustatė, kad už licencijuojamos veiklos sąlygų pažeidimus įmonės bus įspėjamos apie galimą licencijos galiojimo sustabdymą ar panaikinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų