REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aurelija Stancikienė bei Valstybės saugomų teritorijų tarnybos vadovė Rūta Baškytė Seime turėjo atlaikyti dar vieną ataką savo atžvilgiu. Netyla abejonės, kad tai yra valdančiųjų noras susidoroti su jiems nepalankiomis valstybės tarnautojomis.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien buvo rengiamas bendras Seimo Aplinkos apsaugos ir Audito komitetų posėdis dėl Kuršių nerijos bendruomenės skundų. Jo metu buvo keliami įtarimai dėl pažeidimų, susijusių su žemės valdymo, turto eksploatavimo ir galimai padarytos žalos Kuršių nerijai klausimais.

REKLAMA

Audito komiteto pirmininkas Artūras Skardžius prieš posėdį portalui „Balsas.lt“ teigė, kad valstybinis Kuršių nerijos turtas yra tokios būklės, jog jo nebegalima eksploatuoti – A. Stancikienė buvo laikoma atsakinga už remonto neorganizavimą. Be to, išvažiuojamojo komiteto posėdžio metu buvo rasta plotų, kur pilamos statybinės šiukšlės. „Padarytas šiukšlynas pačioje Kuršių nerijoje“, - teigė jis.

Kaip vieną esminių problemų A. Skardžius iškėlė valstybinės žemės sklypų tariamą skaidymą mažomis dalimis ir jų išnuomojimą fiziniams asmenims.

REKLAMA
REKLAMA

Audito komiteto pirmininko pavaduotojas Donatas Jankauskas portalui „Balsas.lt“ teigė, kad nesiimtų vykusio posėdžio vadinti nagrinėjimu: „Buvo eilinį kartą spaudžiami valstybės tarnautojai. Jie, atlikdami savo pareigas, stengdamiesi, kad Lietuvoje būtų laikomasi įstatymų, siekdami, kad būtų išsaugota Kuršių nerija, nuolat jaučia spaudimą.“

„Šiandien buvo bandyta kaip vieną iš spaudimo instrumentų panaudoti net du Seimo komitetus“, - pridūrė D. Jankauskas.

A. Kubilius taip pat teigė neatmetąs galimybės, kad tokie valdančiųjų veiksmai gali reikšti norą dar iki Seimo rinkimų „susitvarkyti kai kuriuos korupcinius dalykus Kuršių nerijos nacionaliniame parke“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vykstant posėdžiui prie Seimo rūmų buvo rengiamas nesankcionuotas piketas, kuriame buvo reikalaujama nuo oligarchų ir aplinkos ministro Artūro Paulausko spaudimo apginti A. Stancikienę bei Valstybės saugomų teritorijų tarnybos viršininkę Rūtą Baškytę.

Piketo dalyviai kaltino A. Stancikienės ir R. Baškytės oponentus darant visapusišką ir nuolatinį psichologinį spaudimą.

Šią savaitę Alternatyvi kultūros paveldo komisija, vienijanti apie 20 visuomeninių organizacijų, skunde kreipėsi į aukščiausius valdžios atstovus bei kitus suinteresuotus valdžios organus ir teigė, jog Neringos bendrasis planas yra „teisinio nihilizmo“ pavyzdys, o jame numatyti sprendiniai – „vandalizmas unikalaus Nerijos kraštovaizdžio atžvilgiu“.

REKLAMA

Aplinkos apsaugos komiteto narys Andrius Kubilius jau anksčiau yra teigęs nematąs realaus pagrindo kaltinimams A. Stancikienei, o šiuos užmojus įvertino kaip „nenuilstamas dabartinės valdančiosios daugumos pastangas perimti kai kuriuos jiems ypatingai svarbius postus”.

„Balsas.lt“ primena, kad A. Stancikienė šią savaitę raštu kreipėsi į aplinkos ministrą Artūrą Paulauską, prašydama stabdyti Neringos bendrojo plano tvirtinimą ministrų kabinete, nes jis esą numato pernelyg didelę urbanizaciją. B. Bradauskas buvo griežtai paneigęs, kad svarstymas gali būti susijęs su tokiu vadovės prašymu.

REKLAMA

A. Stancikienė jau anksčiau yra sakiusi, jog jaučia spaudimą iš politikų, o anoniminiai skundai dažniausiai yra gaunami iš asmenų, kurie patys turi privačių interesų.

Kodėl nėra nubausti nacionalinio parko šiukšlintojai, A. Stancikienė yra argumentavusi tuo, jog šiukšlėmis užverstos teritorijos šeimininkų nepavyksta nubausti už aplinkos teršimą, nes dienomis inspektoriai jų negali rasti.

A. Stancikienė ir Neringos savivaldybė konfliktuoja jau seniai – KNNP direktorė kritikuojama už esą per griežtus draudimus parko teritorijoje. Tuo metu ji pati teigia ginanti visuomenės interesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip žinoma, Valstybinės saugomos teritorijos tarnybos ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės yra patekusios į kai kurių socialliberalų nemalonę. Kovo 11-ąją Kuršių nerijoje R. Zujevas, Seimo narys socialliberalas Gediminas Jakavonis aktyviai dalyvavo pikete ir reikalavo minėtų pareigūnių atsistatydinimo.

„Balsas.lt“ primena, kad neseniai aplinkos ministro Artūro Paulausko pavedimu Aplinkos ministerijos atlikto KNNP veiklos audito metu buvo rasta smulkių pažeidimų.

Skundai prieš aplinkosaugininkes pasipylė po to, kai aplinkos ministru tapo socialliberalas A. Paulauskas. Šio politiko vadovaujamos partijos narys Gediminas Jakavonis pikete šių metų kovo 11 dieną A. Stancikienę išvadino „stribe“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų