REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinis lašas kaltinimų sveikatos apsaugos ministrui Rimvydui Turčinskui jūroje gali būti jo žmonos vadovaujamoje įstaigoje įsiplieskęs skandalas. Apie ministro keitimą jau prabyla net jo partijos kolegos.

REKLAMA
REKLAMA

Abejones dėl socialdemokrato R.Turčinsko tinkamumo eiti sveikatos apsaugos ministro pareigas pildo naujos aplinkybės. Teisėsaugininkų dėmesį patraukė galimos korupcijos atvejis Marijampolės greitosios medicinos pagalbos (GMP) stotyje, kuriai vadovauja ministro žmona Loreta Turčinskienė.

REKLAMA

Kreipėsi į prokurorus

Į Generalinę prokuratūrą, prašydamas atlikti tyrimą dėl galimos korupcijos, kreipėsi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas. Jo vadovaujamas komitetas gavo žinių, kad Marijampolės GMP stotyje darbuotojai galėjo būti verčiami duoti kyšius už įdarbinimą.

Gausėjantys kaltinimai R.Turčinskui jau piktina ne tik opozicinius konservatorius bei „darbiečius“, bet ir kai kuriuos Seimo Socialdemokratų frakcijos atstovus. Jų teigimu, pasitvirtinus įtarimams dėl korupcijos R.Turčinsko žmonos vadovaujamoje įstaigoje, ministras privalės trauktis iš posto.

REKLAMA
REKLAMA

"Tokiu atveju R.Turčinskui nepadės net Gedimino Kirkilo užtarimas", - dienraščiui „Lietuvos žinios“ sakė vienas įtakingas Seimo socialdemokratas.

Gina premjeras

Socialdemokratų lyderis premjeras G.Kirkilas kol kas atkakliai tvirtina, kad sveikatos apsaugos ministras gali dirbti toliau. Tokią nuomonę jis pakartojo ir po vakar prezidentūroje vykusio Valstybės gynimo tarybos posėdžio.

Dar praėjusią savaitę Seimo Socialdemokratų frakcija svarstė, ką daryti su skandaluose klimpstančiu R.Turčinsku, tačiau partijos lyderis tada sugebėjo apginti savo kabineto narį. Teigiama, kad premjeras G.Kirkilas partijos kolegoms pateikė ir argumentą, jog atstatydinus R.Turčinską dabartinėje Vyriausybėje pasikeistų jau penktas ministras. Pagal Konstituciją, pasikeitus daugiau kaip pusei, tai yra bent septyniems ministrams, Vyriausybė turi iš naujo gauti Seimo įgaliojimus. Priešingu atveju ministrų kabinetas turi atsistatydinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žvalgosi kandidato

Nors premjeras ir užtaria, socialdemokratų nuomonė apie R.Turčinską, prieš metus perbėgusį iš Pilietinės demokratijos partijos, vis prastėja. Frakcijoje pasigirsta svarstymų, kad dabartinį ministrą galėtų pakeisti Darbo partijai priklausiusi, o prieš kurį laiką socialdemokratų gretas papildžiusi medikė Vilija Vertelienė.

Pati parlamentarė dienraščiui tvirtino tokių siūlymų nesulaukusi. Ji sakė abejojanti, ar sutiktų vadovauti ministerijai likus vos keliems mėnesiams iki rinkimų.

Paaiškinimų neviešina

Dėl padėties sveikatos apsaugos sistemoje nerimauja prezidentas Valdas Adamkus. Šios savaitės pradžioje jis paragino premjerą G.Kirkilą susirūpinti sveikatos apsaugos ministro veikla.

REKLAMA

„Prezidentas paragino premjerą įsigilinti į informaciją, susijusią su ministro R.Turčinsko ir jo vadovaujamos ministerijos veikla“, - pirmadienį pranešė prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Tą patį vakarą R.Turčinskas pranešė pateikęs premjerui paaiškinimus dėl jam metamų kaltinimų. Vakar G.Kirkilas ministro atsakymus perdavė prezidentui V.Adamkui. Tačiau ką konkrečiai R.Turčinskas paaiškinime rašo, Vyriausybė atsisako viešinti.

Sveikatos apsaugos ministrui priekaištaujama, kad jo paskirta Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkė Aurelija Kulčickienė-Gutienė įsivėlė į korupcijos skandalą. Specialiųjų tyrimų tarnybai pateikus įtarimus piktnaudžiavus tarnybine padėtimi ir padarius finansinių pažeidimų, ji buvo nušalinta nuo pareigų.

REKLAMA

Abejonių sukėlė ir dabar jau atšauktas R.Turčinsko įsakymas perduoti Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialą privačiai uždarajai akcinei bendrovei Kraujo donorystės centrui. Įtarimų kyla dėl ministerijos galbūt didesnėmis nei rinkos kainomis nupirktų greitosios pagalbos automobilių.

Premjerui tebepalaikant R.Turčinską, Seimo „darbiečiai“ jau užsiminė svarstysiantys galimybę pareikšti nepasitikėjimą sveikatos apsaugos ministru, jei G.Kirkilas nesiims ryžtingų veiksmų.

Jurga Tvaskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų