REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nesulaukę lėšų daugiabučiams modernizuoti, stringant pradėtiems darbams, Šiaulių miesto valdžios atstovai drauge su daugiabučių bendrijų pirmininkais inicijavo mitingą prie LR Vyriausybės. Anot organizatorių, mitinge prie jų ketina prisijungti ir Vilniaus, Kelmės, kitų miestų gyventojai, susidūrę su daugiabučių namų modernizavimo problemomis.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė skelbia, kad iki 2020 metų ketinama modernizuoti ne mažiau 70 procentų daugiabučių namų, pastatytų iki 1993 metų. „Pagal modernizacijai skiriamas lėšas šio tikslo neįmanoma įgyvendinti. Žmonės yra apgaudinėjami. Agituoti namų tikrai nebedrįsčiau. Mitinguodami mes prašome tik to, kas buvo pažadėta“, - tvirtino vicemerė Daiva Matonienė, aktyviai kuruojanti daugiabučių modernizavimo sritį.

REKLAMA

Pritrūkus lėšų, bendrijų parengti investiciniai projektai nebefinansuojami nuo 2007 lapkričio. Statybų darbų, statybinių medžiagų kainos kyla, infliacija didėja, priešinami gyventojai, o valstybė savo pažadų netesi - neieško finansavimo šaltinių ir vilkina daugiabučių modernizavimo procesą. Į keblią padėtį atsidūrę bendrijų pirmininkai nežino, ką atsakyti gyventojams.

„Mūsų investicinis 800 tūkstančių litų projektas patvirtintas dar 2006 metais. Iki šiol pakeitėme tik langus, o visi kiti darbai stoja. Kainos kyla, investuota daug pinigų, gyventojai prašo juos atiduoti, vadina pirmininkus vagimis, - skundžiasi kelių bendrijų pirmininkė Virginija Remeikienė. - Jeigu Vyriausybė neskirs pinigų, ketiname kreiptis į teismą.“

REKLAMA
REKLAMA

Skelbs ultimatumą

Šiaulių miesto savivaldybė drauge su bendrijų pirmininkais jau siuntė kreipimąsi į Vyriausybę, finansų, aplinkos apsaugos ministrams, Seimo Aplinkos apsaugos komitetui balandžio pradžioje, tačiau iki šiol atsakymo nesulaukė. Buvo atsižvelgta tik į vieną siūlymą - finansuoti investicinius projektus, kurie jau buvo parengti prieš įsigaliojant naujoms taisyklėms. Pagal jas valstybė nebeskiria lėšų įvažiavimams neįgaliesiems įrengti, rūsių, laiptinių durims ir langams atnaujinti.

„Prieš keletą metų Savivaldybė buvo sulaukusi priekaištų, kad Šiauliuose vangiai renovuojami daugiabučiai, tačiau po pasiaukojamo darbo su bendrijų pirmininkais jau 2007 metais iš Aplinkos apsaugos ministerijos gavome apdovanojimą už pažangą rengiant projektus ir modernizuojant namus, - kalbėjo Miesto ūkio ir plėtros komiteto narys Vidmantas Japertas. - Dabar visos žmonių pastangos nuėjo veltui.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mitinguotojai ketina Vyriausybei skelbti ultimatumą, kad per dešimt dienų būtų atsakyta į penkis pateiktus klausimus, susijusius su daugiabučių renovacija ir investicinių projektų finansavimu. Bendrijų atstovai Vilniuje reikalaus leisti pradėti darbus, nelaukiant, kol Vyriausybė sumokės savo dalį.

Jeigu šalies valdžia nereaguos į gyventojų siūlymus, ketinama grąžinti Aplinkos apsaugos ministerijos apdovanojimą už pažangą modernizuojant daugiabučius Šiauliuose.

Šiemet Vyriausybė šalyje modernizavimui skyrė per 52 milijonus litų. Už tokią sumą galima atnaujinti apie 50 namų. Šiauliuose finansavimo laukia apie 60 patvirtintų investicinių projektų. Šiaulių politikai sako, kad iš Ignalinos atominės elektrinės uždarymo fondo galima skirti tik apie 70 milijonų litų.



Jolanta ŠIDLAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų