REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Povilas Malakauskas trečiadienį Seime pareiškė nesutinkąs su nuomone, kad jo pavaduotojai Dainius Dabašinskas ir D. J. yra pažeidžiami. Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Algimantas Matulevičius sakė manąs priešingai.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį NSGK svarstė VSD veiklos ataskaitą už 2007-uosius metus. Svarstymas vyko už uždarų durų, o jam pasibaigus NSGK vadovas A. Matulevičius nors ir pasidžiaugė, kad pasikeitus vadovui įvyko pozityvių permainų, neslėpė nepakeitęs pozicijos direktoriaus pavaduotojais tebedirbančių D. J. ir D. Dabašinsko. Jis tiesiai pareiškė, kad, jo nuomone, tokiose institucijose, kaip VSD, turėtų dirbti tik nepriekaištingos reputacijos žmonės. Kitaip jie, anot A. Matulevičiaus, tampa pažeidžiami. Paklaustas, ar tokiais laiko atlikto VSD veiklos parlamentinio tyrimo metu ne kartą neigiamai linksniuotus minėtus du pavaduotojus – A. Matulevičius neabejodamas atsakė: „Taip“.

REKLAMA

Jis taip pat sakė manąs, jog turėtų būti įvykdytas ir viso Seimo nutarimas pateikti dvyliką paruoštų pateikimui, tačiau Seimo taip ir nepasiekusių pažymų. Jas VSD skandalo metu iš pradžių pažadėjo pateikti buvęs departamento vadovas Arvydas Pocius. Vėliau jis persigalvojo ir kategoriškai atsisakė tai daryti, motyvuodamas tuo, kad tai operatyvinė ir „labai jautri“ medžiaga, taip pat teigdamas, kad ji menkavertė ir prieštaringa. Dalis parlamentarų ir žiniasklaida ne kartą skelbė, kad minėtos pažymos galbūt slepia korupcinius pareigūnų, politikų ir verslo grupuočių ryšius, žiniasklaidos papirkinėjimo atvejus.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas kodėl, jo nuomone, pažymos ligi šiol nepateiktos, A. Matulevičius siūlė adresuoti jį Seimo vadovybei.

Dabartiniam vadovui jis sakė didelių priekaištų neturįs, nors permainos ir nevyksta taip greitai, kaip norėtųsi. Ataskaitos svarstymas bus tęsiamas, nes dar laukiama VSD tebedirbančio Valstybės kontrolės audito išvadų.

Povilas Malakauskas pavaduotojus gina

VSD vadovas Povilas Malakauskas gynė savo pavaduotojus, tvirtindamas, kad jei laikytų juos pažeidžiamais, jie nebedirbtų. Taip pat pažymėjo, kad permainos vyks tada, kai tai bus naudinga ir valstybės saugumui, ir pačiam departamentui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis, tiesa, pripažino, kad kai kuriuos NSGK atlikto tyrimo metu atskleistus ir Seimo patvirtintose išvadose įvardintus trūkumus tekę taisyti – kadrų, planavimo ir kitose srityse.

Kalbėdamas apie nepateiktas pažymas jis patvirtino, jog jos tebeturi operatyvinę vertę, tačiau tai esą nėra visai pažymos, o vidinio susirašinėjimo dokumentai. Anot jo, tos institucijos, kurioms jas skaityti priklauso – teismas ir prokuratūra – gali tai daryti. Seimo NSGK, nors ten dirbantys parlamentarai ir turi teisę dirbti su slapta informacija – tarp tokių P. Malakauskas nepaminėjo.

REKLAMA

Tarnybinį butą A. Pociui teks apleisti

Kalbėdamas apie tarnybinius butus ir A. Pociaus atvejį, kai nebedirbantis pareigūnas gyvena ten pakankamai ilgą laiką, P. Malakauskas pabrėžė, kad toks atvejis nėra vienintelis. „Yra ir daugiau pareigūnų, kurie tebegyvena tarnybiniuose butuose, nors ir nebedirba departamente. Taip yra dėl įvairių aplinkybių, kartais – šeimyninių priežasčių. Pavyzdžiui, kai kurie turi nepilnamečių vaikų. A. Pociaus atvejis kaip tik toks“, sakė P. Malakauskas.

Jis pažymėjo, kad A. Pociui duotas metų terminas baigsis liepos pirmą dieną ir tuomet pastarajam teksią iš buto išsikelti. Kiekvienas atvejis, anot P. Malakausko, sprendžiamas individualiai.

REKLAMA

VSD skandalo metu jį tik dar labiau paaštrino nepavykę A. Pociaus mėginimai įsigyti tarnybinį butą už daug mažesnę nei rinkos kainą. Tokių mėginimų buvo ir daugiau – kai kurie iš jų – sėkmingi. Dabar nebedirbantis A. Pociaus pavaduotojas Alfonsas Balzaris, anot žiniasklaidos, privatizavo net du butus Kairiūkščio g. Vilniuje.

Ataskaita svarstoma toliau

Povilas Malakauskas pristatė ne tik praėjusių metų departamento veiklą, bet ir apsikeitė nuomonėmis su NSGK nariais dėl tolimesnės departamento veiklos tobulinimo.

Nors galutinis sprendimas dėl VSD veiklos 2007 metais nebuvo priimtas, nes numatoma pratęsti ataskaitos svarstymą, apskritai buvo teigiamai vertinamas profesionalus saugumo pareigūnų darbas ir konstatuota, jog VSD įstatyme suformuluoti departamento uždaviniai ir funkcijos yra vykdymi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Išsakėme eilę pastabų ir pasiūlymų dėl departamento veiklos tobulinimo. Priekaištų galima surasti kiekvienai dirbančiai valstybės institucijai, tačiau VSD darbuotojų branduolys yra stiprus, o teigiami pokyčiai departamento veikloje, pradėjus vadovauti naujam generaliniam direktoriui, yra matomi”, - po posėdžio kalbėjo NSGK pirmininkas Algimantas Matulevičius.

Komitetas siūlymus dėl VSD veiklos tobulinimo pateiks savo sprendime, tačiau iki sprendimo priėmimo norima sulaukti Valstybės kontrolės atlikto VSD veiklos finansinio audito išvadų, kurios netrukus turėtų pasiekti Seimą.

REKLAMA

2007 m. liepos 3 d. Seimo Audito komitetas ir NSGK priėmė bendrą sprendimą „Dėl VSD tarnybinių butų”, kuriame įpareigojo Valstybės kontrolę, atliekant finansinį VSD auditą, ypatingą dėmesį skirti VSD tarnybinių gyvenamųjų patalpų pardavimo sandorių bei naujojo VSD pastato statyboms skirtų lėšų panaudojimo analizei.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ataskaitai NSGK pritarė jau šiandien.

......

Po saugumiečio Vytauto Pociūno žūties Seime inicijuotas parlamentinis VSD veiklos tyrimas nustatė daugybę trūkumų šios institucijos veikloje, vadovybė iš esmės apkaltinta darbo žlugdymu. Direktoriui A. Pociui, nepaisant šalies vadovų ir dalies žiniasklaidos paramos, teko palikti postą, o kai kurie pareigūnai ligi šiol įtarinėjami neskaidriais ryšiais su verslo grupuotėmis ir net kitų šalių specialiosiomis tarnybomis. Skandalo metu iš VSD išstumti arba dėl vadovybės spaudimo pasitraukė dešimtys pareigūnų. Tebedirbantis VSD direktoriaus pavaduotojas D. J. šiuo metu mėgina bylinėtis su žurnalistais.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų