REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išeivija susirūpinusi valstybės pamatais

Šiandien darbą baigia Seimo ir Pasaulio Lietuvių bendruomenės komisija. Svarstyta daug išeiviams aktualių klausimų, svarbiausias - dėl dvigubos pilietybės. Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkė Regina Narušienė ir Lietuvių fronto bičiulių (LFB) Los Andželo sambūrio pirmininkas dr.Rimtautas Marcinkevičius Seimo pirmininkui Česlovui Juršėnui įteikė apie 20 tūkst. išeivių parašų, kuriais palaikomas dvigubos pilietybės reikalavimas. LFB iniciatyva prezidentui Valdui Adamkui adresuotos dvi rezoliucijos, tačiau valstybės vadovas nerado laiko susitikti su visą savaitę Vilniuje viešėjusiais išeivijos atstovais.

REKLAMA
REKLAMA

"LFB itin nerimaudama sutiko žinią apie Lietuvos saugumo pulkininko Vytauto Pociūno žūtį Baltarusijoje ir iki šiol domisi šios žūties nepagrįstai ilgai užsitęsusiu ikiteisminiu tyrimu Lietuvoje. 2007 metais LFB pulkininką V.Pociūną po mirties apdovanojo Laisvės premija. Manome, kad iki galo išsiaiškinti žuvusio pulkininko mirties aplinkybes yra Lietuvos valstybės garbės reikalas. Taip pat valstybės garbės klausimas - griežtai įvertinti tuos valstybės pareigūnus, kurie organizavo pulkininko šmeižto kampaniją. Seimo atliktas parlamentinis Valstybės saugumo departamento (VSD) tyrimas parodė, kad juodinimo kampaniją po pulkininko žūties organizavo iki šiol Saugumo departamentui vadovaujantys VSD generalinio direktoriaus pavaduotojai Dainius Dabašinskas ir D. J. "Šie pareigūnai yra paskirti Lietuvos prezidento, - teigiama V.Adamkui adresuotoje rezoliucijoje, kurią inicijavo LFB Los Andželo sambūrio pirmininkas dr. Rimtautas Marcinkevičius. - Prašome Jūsų, pone Prezidente, apginti valstybės garbę ir kuo greičiau atleisti iš pareigų asmenis, kurie nėra verti toliau rūpintis valstybės saugumu."

Dar vienoje V.Adamkui adresuotoje rezoliucijoje teigiama, kad demokratinė Lietuvos valstybė turi būti kuriama ant švarių pamatų, o jai tarnaujančių pareigūnų reputacija turi būti nepriekaištinga. "Raginame iki galo įgyvendinti liustraciją Seime, Vyriausybėje, valstybės tarnyboje ir teismuose. Aukštų valstybės postų negali užimti asmenys, pažeidę Lietuvos Respublikos įstatymus ir nuslėpę savo bendradarbiavimą su Sovietų Sąjungos specialiosiomis tarnybomis arba apie bendradarbiavimą pranešę tik VSD vadovybei", - rašoma LFB antrojoje rezoliucijoje. Prezidento patarėjas, Vidaus politikos ir analizės grupės vadovas Lauras Bielinis vakar teigė, kad prezidentas, atsisakydamas priimti R.Marcinkevičių pokalbio, nepasielgė kaip nors išskirtinai. Esą prezidentūra gauna daugybę įvairių piliečių ar organizacijų raštų. Jie ant prezidento stalo patenka per sekretoriatą. "Ponas Marcinkevičius gali būti ramus - nepraeis nė diena, o jo rezoliucija bus pateikta prezidentui", - tikino L.Bielinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų