REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje pernai buvo aptikta daugiau nei 92 tūkst. nesaugių ar net nuodingų žaislų, iš jų 69 tūkst. buvo parduota.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei trečdalį visų vaikų sveikatai pavojingų žaislų importavo žaislų prekybos tinklus „Toy‘s Market“ ir „RuDuDu“ valdanti bendrovė „Mevasta“, rodo Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos duomenys.

REKLAMA

Maždaug ketvirtadalis aptiktų pavojingų žaislų (23 tūkst.) inspekcijos ar pačių įmonių iniciatyva buvo pašalinti iš rinkos.

Daugiausiai pernai surastų nesaugių ir chemiškai pavojingų žaislų į Lietuvą importavo bendrovė „Mevasta“ - 26 tūkstančio.

Bendrovė „Viskas už vieną eurą“ į Lietuvą įvežė 17 tūkst. vaikų sveikatai pavojų keliančių žaislų, „Maxima LT“ - 7,6 tūkst., „Norfos grupei priklausanti bendrovė „Rivona“ - 4,9 tūkst., bendrovė „Kotryna“ - 4,5 tūkst. žaislų.

REKLAMA
REKLAMA

„Mevastos“ antrinės bendrovės „MV Trading“, užsiimančios žaislų importu ir didmenine jų prekyba, vadovas Tomas Palevičius BNS sakė, jog visus žaislus perka tik su dokumentais ir sertifikatais, įrodančiais, jog žaislai yra saugūs ir atitinka Europos Sąjungos standartus.

„Tačiau kinai kartais vis tiek mus apgauna. Tad jei ištyrus paaiškėja, kad žaislai nesaugūs, mes iš karto į prekybos tinklus ir specializuotas parduotuves išsiunčiame pranešimus, kad tokie žaislai būtų išimti iš prekybos. Įdedame ir skelbimus į laikraščius“, - teigė T.Palevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė negalįs pateikti duomenų apie grąžintus žaislus.

Valstybinės ne maisto produktų inspekcija neturi duomenų, kad bent vienas toks žaislas pernai ar per šiuos metus būtų grąžintas atgal prekybininkams. Vartotojų taip pasielgti nepaskatino net bendrovių žiniasklaidoje paskelbti pranešimai ar skelbimai pačiose parduotuvėse.

Pernai įmonės inspekcijos sprendimu iš rinkos pašalino 27 tipų reikalavimų neatitinkančius žaislus, daugiausiai - net 12 tipų - kūdikių žaislai, skirti žiūrėti, pagriebti arba suspausti. Dar 35 tipų žaislus įmonės iš rinkos pašalino savanoriškai.

REKLAMA

Inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Vitalija Skrinskienė BNS sakė, kad pašalintų žaislų skaičius galėtų būti dar didesnis, bet daug kas priklauso nuo to, kiek pinigų inspekcija gali skirti žaislų bandymams.

„Apie 80 proc. išbandytų žaislų neatitinka saugos reikalavimų“, - sakė V.Skrinskienė.

Ji priduria, kad aiškiai įvertinti tendencijas, ar rinkoje daugėja nesaugių žaislų, yra nelengva, nes kiekvienais metais keičiasi ir griežtėja reikalavimai žaislų saugai.

„Darnieji standartai keičiami 2-3 kartus per metus ir gali atsitikti taip, kad šiais metais atitinkantis saugos reikalavimus žaislas kitais metais gali būti pripažintas pavojingu“, - teigė inspektorė.

REKLAMA

Jos teigimu, į Lietuvą įvežami žaislai papildomai nėra tikrinami, importuotojui pakanka pateikti gamintojo sertifikatą.

Vieni iš pavojingiausių sveikatai yra žaisluose dažnai aptinkami ftalatai, kurių normas viršijantis kiekis dažnai aptinkamas žaisluose. Ftalatai neigiamai veikia reprodukcinę sistemą, kenkia kepenims, trikdo medžiagų apykaitą, silpnina imuninę sistemą, vaikams gali sukelti astmą. Europos Sąjungoje uždrausti 6 ftalatai, jų negalima naudoti jaunesnių negu 3 metų vaikams skirtų žaislų gamyboje, nes šiuos žaislus vaikai deda į burną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ftalatų tikrinimo žaisluose programa vykdoma ir Lietuvoje, jos metu metu inspekcija laboratorijose ištyrė 29 tipų žaislus. Reikalavimų neatitiko 19 tipų žaislai, iš kurių 17 tipų žaislai iš rinkos pašalinti inspekcijos sprendimu, 2 tipų žaislus įmonės pašalino savanoriškai.

Pernai iš viso priimti 27 spendimai, draudžiantys teikti pavojingus žaislus į rinką ir įpareigojantys juos pašalinti iš rinkos. Už prekybą žaislais, kurių ženklinimas neatitiko teisės aktų reikalavimų, inspektoriai nubaudė 97 atsakingus asmenis: 50 - skyrė įspėjimus ir 47 atsakingiems asmenims skirtos piniginės baudos.

REKLAMA

Ūkio ministerijos Gaminių techninio reglamentavimo skyriaus vadovas Vitalius Skaržinskas, paklaustas, kokių priemonių imamasi, kad pavojingi žaislai nepatektų į rinką teigė, tik iš BNS sužinojęs apie dešimtis tūkstančių parduotų sveikatai pavojingų žaislų.

„Aš nežinau tokių duomenų, pirmą kartą girdžiu apie tokius skaičius,“ - BNS sakė V.Skaržinskas.

„Jei iš tikrųjų situacija yra tokia, ji, žinoma, mūsų netenkina“, - teigė V.Skaržinskas.

Jis teigė negalįs įvardyti konkrečių priemonių esamai situacijai keisti, tačiau paminėjo, jog stengiamasi rasti daugiau lėšų žaislų tyrimams.

REKLAMA

Tuo tarpu valstybinės ne maisto produktų inspekcijos duomenys rodo, kad pavojingų žaislų importo atvejų nemažėja.

Šiemet, jau nustatyti keli pavojingų žaislų įvežimo į rinką atvejai, o didžiausia aptikta nesaugių žaislų partija buvo importuota bendrovės „Maxima LT“. 2007-ųjų rugpjūtį ši bendrovė į šalį įvežė 9,6 tūkst. žaislinių automobilio ir garvežio, garlaivio ir lėktuvo, autobuso ir automobilio rinkinių „Baba mama“, o kai buvo nustatyta, kad šis žaislas yra nesaugus, jos parduotuvėse ir sandėliuose tebuvo likę apie 1,5 tūkst. šių žaislų.

Parduotuose žaisluose buvo daugiau nei 100 kartų normas viršijantis ftalatų kiekis.

„Maxima LT“ jau išsiuntė šios partijos žaislų pavyzdžius tyrimams į nepriklausomą laboratoriją Latvijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų