REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš Velykas, kaip ir prieš kitas religines šventes, dauguma katalikų tikinčiųjų nesulaukia deramo Dievo tarnų dėmesio, nes šių bažnyčiose kasmet lieka vis mažiau.

REKLAMA
REKLAMA

Kunigai nebespėja lankyti parapijiečių šeimų ir ligonių, laikyti liturgines apeigas skirtingose parapijose, bendrauti su jaunimu ir jį šviesti, rūpintis bažnyčių remontu ir rekonstrukcija.

REKLAMA

Tuštėjant seminarijoms, Lietuvos vyskupų konferencija (LVK) nusprendė kasmet skelbti Maldos už pašaukimus savaitę, kurios metu meldžiamasi, kad vis daugiau Lietuvos jaunuolių sektų Kristaus keliais.

Maldos nepadeda. Prieš trejus metus nebesurenkant seminaristų duris užvėrė Vilkaviškio seminarija. Likusiose trijose - Kaune, Vilniuje ir Telšiuose - klierikų skaičius kasmet tirpste tirpsta.

Negana to, Bažnyčią tuština ir emigrantų prašymai. Vis daugiau kunigų išvyksta į Airiją, Londoną bei JAV, mat šiose šalyse Lietuvos išeiviai plūsta į Dievo namus.

REKLAMA
REKLAMA

Sukasi kaip voverės

Klaipėdos šv. Juozapo Darbininko parapijoje su 50 tūkst. tikinčiųjų bendrauja 5 kunigai. Parapijos klebonas Saulius Damašius neslepia, jog dėl laiko stokos kunigai nelanko parapijiečių.

„Darbų tiek, kad sukamės kaip išmanom. Aplankyti tiek parapijiečių - nerealu fiziškai. Nueisi pas vieną, prašys kiti, ir taip - be galo, be krašto. Dėstau Telšių seminarijoje, matau, jog jaunuolių mažėja. Kai kuriuos išprašome ir patys, nes per daug laksto, neatitinka reikalavimų ir nesilaiko tvarkos“, - atvirai kalbėjo klebonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Damašius sakė, jog kaimo vietovėse - dar sudėtingiau. Vienam kunigui tenka aptarnauti po 2-3 parapijas, todėl daugiausiai laiko yra skiriama ne bendravimui su tikinčiaisiais, bet kelionėms.

Klaipėdoje Dievo tarnams nebereikia rūpintis tik apgyvendinimu, kaip kad buvo anksčiau - visų 5 bažnyčių parapijose jau įrengtos patalpos, tinkamos gyventi. Prieš trejus metus kai kuriose iš jų kunigai miegodavo kambarėliuose, kuriuose tilpdavo tik sulankstoma lova.

Šv. Kazimiero bažnyčios kunigas Saulius Stumbra kalbėjo, jog parapija apima teritoriją, kurioje - 30 tūkst. gyventojų. Parapijoje - 6 kunigai.

REKLAMA

„Mūsų nedaug, ko nepasakysi apie tikinčiuosius. Per pastaruosius metus bent jau jų nemažėja. Neskaičiuojame, tačiau per mišias bažnyčioje tuščių vietų nebūna“, - džiaugėsi kunigas.

Išbandymų metas

Telšių vyskupijos atstovo spaudai kanauninko Andriejaus Sabaliausko teigimu, kunigų mažėja ne tik Lietuvoje, bet ir daugumoje Vakarų Europos valstybių. Pasak jo, XXI amžiuje katalikų bažnyčia patiria „tam tikrų išbandymų“.

Kanauninkas dienraščiui vardijo priežastis, kurios lemia pašaukimų mažėjimą. Tai - amžinųjų vertybių nuvertinimas, sparčiai senstanti visuomenė, mažėjantis gimstamumas, emigracija, maldos pasitraukimas iš gyvenimo, dvasingumo ir šeimos institucijos krizė.

REKLAMA

Tą atspindi ir skaičiai. 2000 metais Telšių seminarijoje studijavo 75 klierikai, 2005 - 35, o šiemet (skaičiuojant su į akademines atostogas išėjusiais) - tik 24.

„Kunigų seminarija - jauno žmogaus formacijos, studijų ir brendimo vieta. Įstojusieji turi laiko ir galimybių nuodugniai ištyrinėti save, savo galimybes ir pajėgumą prisiimti atsakingas kunigiškosios tarnystės ir kunigiškojo gyvenimo pareigas bei įsipareigojimus. Tam skirti 7 metai. Pajutęs, kad šis kelias ne jam, jaunuolis turi visišką laisvę palikti seminariją ir pasirinkti kitą kelią. Ilgametė patirtis rodo, kad dažniausiai iš visų į seminariją įstojusiųjų ją baigia maždaug pusė klierikų. Po akademinių atostogų klierikai turi galimybę sugrįžti į seminariją toliau tęsti studijas ir formaciją. Tokių klierikų nedaug, bet yra“, - sakė A. Sabaliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesurinko norinčiųjų?

„Vakarų ekspresas“ pernai rašė apie Bažnyčios ketinimus Lietuvoje rengti vadinamuosius nuolatinius diakonus, kurie talkintų kunigams. Tokiems Dievo tarnams nebūtų draudžiama turėti žmoną ir vaikų. Šeimas ir pasaulietines profesijas turintys diakonai galėtų atlikti visas liturgines apeigas, išskyrus mišių aukojimą ir išpažinčių klausymą.

Ir šiam Bažnyčios norui nebuvo lemta išsipildyti. Diakonai turėjo būti ruošiami Kauno vyskupijoje, tačiau iki šiol jų mokymai nevyksta. Priežasčių Kauno kurija neatskleidžia.

REKLAMA

Telšių vyskupijos atstovas spaudai A. Sabaliauskas sako, jog Bažnyčia šiai visuotinai problemai spręsti neturi jokių kitų priemonių, išskyrus viltį ir tikėjimą, kad situacija keisis.

Popiežius - tik už celibatą

Kalbos apie bene pagrindinę pašaukimų kliūtį - celibatą, kurio privalo laikytis katalikų kunigai, netyla nuolat, tačiau Vatikanas leisti Dievo tarnams gyventi santuokoje ir susilaukti vaikų nežada ir net nesvarsto tokios galimybės.

Prieš dvejus metus popiežius Benediktas XVI susitikime su aukščiausiais Vatikano pareigūnais aptarė pašalinto arkivyskupo Emanuelio Milingo prašymą katalikų kunigus atleisti nuo celibato ir grąžinti juos į kunigų luomą bei patvirtino kunigų celibato būtinybę.

REKLAMA

Vatikano spaudos tarnyba išplatino pranešimą, jog susitikime popiežius Benediktas XVI aptarė dėl vedusių kunigų reikalavimų Bažnyčios viduje susidariusią situaciją, tačiau atmetė jų prašymą atleisti nuo celibato.

Pontifikas pabrėžė, jog seminarijose besimokantys būsimieji kunigai ir jau įšventinti kunigai turi tęsti tvirtą žmogiško ir krikščioniško pasiruošimo tradiciją.

Susituokęs ir Jungtinėse Valstijose susituokusių kunigų asociaciją įsteigęs arkivyskupas E. Milingas buvo pašalintas iš bažnyčios po to, kai neteisėtai konsekravo 4 vyskupus.

Tačiau E. Milingas savo pašalinimą atmeta ir toliau tęsia dvasininko veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

STATISTIKA

- Prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje buvo per 2000 katalikų kunigų

- 2004 metais - 717 kunigų

- 2008 metais - 774 (iš jų 88 vienuoliai)

- 2008 metais Kauno kunigų seminarijoje mokosi 49 klierikai, Telšių - 24, Vilniaus - 46.

- Seminarijas baigia tik pusė iš studijavusiųjų.

UŽSIENYJE

„Times“ duomenimis, Airijoje per 20 metų kunigų skaičius sumažėjo dviem trečdaliais ir kai kuriose parapijose jau ima trūkti ganytojų. 2007 m. šalyje mirė šimtas šeši kunigai, o naujai įšventinti vos devyni. Situacija moterų vienuolynuose dar dramatiškesnė: su gyvenimu atsisveikino 228 seserys, o amžinuosius įžadus davė vos dvi. Airių kunigai situaciją apibūdina kaip katastrofišką.

Filipinuose daugėja kunigų, kurie išeina iš kunigavimo dėl vedybų. Filipinų katalikų bažnyčios duomenimis, nuo 1985 metų tokiu būdu kunigystės luomą paliko daugiau kaip 200 žmonių.



Vaida JUTKONĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų