REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime didele balsų persvara pritarta visų trijų pretendentų į Konstitucinio Teismo teisėjus kandidatūroms.  Ženklesnis parlamentarų skaičius – 39 balsavo prieš tik dėl Algirdo Taminsko, kurį į pareigas pasiūlė Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovo Valdo Adamkaus pasiūlytas kandidatas Egidijus Šileikis surinko daugiausia balsų. Šiek tiek mažiau parlamentarų palaikė Aukščiausiojo teismo pirmininko Vytauto Greičiaus pasiūlytą kandidatą Praną Kuconį. 

REKLAMA

Naujieji teisėjai pakeis Konstitucinio Teismo pirmininką Egidijų Kūrį ir kitus šio teismo teisėjus Vytautą Sinkevičių bei Stasį Stačioką. Jų kadencija baigiasi po poros dienų. 

Parlamentarams kliuvo Algirdo Taminsko kandidatūra dėl jam primenamų mėginimai Konstituciniame Teisme remtis vadinamojo “Liaudies Seimo” nutarimais.

1994  m.  balandžio 27 - gegužės 3 dienomis Konstitucinis Teismas išnagrinėjo bylą Nr.  12/93. Pareiškėjas - Seimo narių grupė – prašė  ištirti,  ar kai kurios  Lietuvos  Respublikos 1993 m. liepos 15 d. įstatymo "Dėl  Lietuvos  Respublikos  įstatymo  "Dėl  piliečių  nuosavybės teisių  į  išlikusį  nekilnojamąjį  turtą  atstatymo  tvarkos  ir sąlygų"   papildymo   ir  pakeitimo” atitinka Lietuvos Respublikos Konstituciją.

REKLAMA
REKLAMA

Minėtomis pataisomis tuometinė Lietuvos demokratinės darbo partijos LDDP (dabartiniai socialdemokratai) valdžia mėgino išplėsti savininkams negrąžintinų žemių plotus. Vienas iš aktyviausių savininkų teisių į restituciją ribojimo šalininkų buvo Seimo narys Mykolas Pronckus, o jam talkino būtent A. Taminskas.

Nors pats A. Taminskas apie minėtą epizodą klausimą pateikusiems Seimo nariams kalbėjo nenoriai, teigdamas, jog teatliko techninį darbą, kai kurie kalbinti įvykių liudininkai prisimena ką kitą. Pasak šaltinių, minėto KT posėdžio metu asmeniškai pats A. Taminskas išreiškė nuomonę, esą šalyje tebegalioja 1940-ųjų metų liepos 21 d. vadinamojo “Liaudies Seimo” priimta deklaracija dėl žemės nacionalizavimo žemės nacionalizavimo. Taip neva esą dėl to, kad Lietuvos Aukščiausioji taryba (Atkuriamasis Seimas) šios deklaracijos nepanaikino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad tokią poziciją jis pateikė kaip vieną iš argumentų ginant išplėstus nuosavybės teisių atstatymo apribojimus. Konstitucinis Teismas minėtus išvedžiojimus anuomet atmetė, kas matyti ir pačiame nutarimo tekste (žr.aukščiau pateiktą nuorodą).

Seimo konservatorių frakcijoje, kaip teigiama, A. Taminskas apie minėtą epizodą kalbėjo nelabai noriai, akcentuodamas, jog buvo daugiau techninis darbuotojas. Plenariniame posėdyje klausimas iškeltas nebuvo. Su pačiu teisėju A. Taminsku darbo telefonu penktadienį ir pirmadienį susisiekti nepavyko.

REKLAMA

Iš trijų Seime svarstomų kandidatų į Konstitucinio teismo (KT) teisėjus mažiausiai abejonių parlamentarams kilo dėl Egidijaus Šileikio, kurio kandidatūrą teikė prezidentas Valdas Adamkus.

Dėl trečiojo kandidato - Aukščiausiojo Teismo (AT) teisėjo, kurio kandidatūrą teikė AT pirmininkas Vytautas Greičius,  Prano Kuconio konservatorių frakcija turėtų balsavo laisvai. Kai kuriems parlamentarams nepasirodė įtikinamas jo prisistatymas, kuriame teisėjas keletą kartų pats atvirai suabejojo, ar jam pakanka žinių šioms pareigoms. 

REKLAMA

Pasak P. Kuconio, jis ketina mokytis dirbdamas. „Pirmiausia, be abejo, žinių trūkumas šalinamas mokymusi. Mokymasis nėra svetimas. Aš siekiau tiek mokslinės karjeros, tiek ir praktikoje įgijau, na, geriau ar blogiau išmokau, ne man spręsti, tris gana skirtingas teisines specialybes. Nematau, kad daug laiko ir labai daug jėgų kainuos perprasti dar vieną teisinę specialybę“,-sakė pretendentas. Atsakydamas į parlamentaro Raimundo Šukio klausimą apie nušalintojo prezidento Rolando Pakso konstitucinę atsakomybę P. Kuconis vėl prisipažino, jog žinių trūksta: „Matyt, aš būtent čia ir jaučiu žinių trūkumą, kad galėčiau laisvai tais klausimais operuoti“,- sakė jis. Panašiais žodžiais abejones dėl savo kompetencijos kandidatas pakartojo dar bent keletą kartų, pabrėždamas savo siaurą specializaciją ir praktiką baudžiamojoje teisėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Seimo teisės ir teisėtvarkos komitetas pritarė visoms trims kandidatūroms. Tiesa, kaip pripažino komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, palaikymas A. Taminskui buvęs silpniausias. 4 komiteto nariai balsavo už, o 3 susilaikė. Pasak J. Sabatausko, niekas komitete nepateikė informacijos apie kandidato apeliavimo į Liaudies Seimo dokumentus fakto.

***

Naujieji teisėjai pakeis Konstitucinio Teismo pirmininką Egidijų Kūrį ir kitus šio teismo teisėjus Vytautą Sinkevičių bei Stasį Stačioką. Jų kadencija baigiasi po kelių dienų.

REKLAMA

Konstitucinis Teismas sprendžia, ar įstatymai ir kiti Seimo aktai neprieštarauja Konstitucijai, o prezidento ir Vyriausybės aktai neprieštarauja Konstitucijai arba įstatymams.

Pastaraisiais metais ypač suaktyvėjęs KT neretai buvo kritikuojamas dėl sprendimų, kuriais mėgino riboti Seimo galias vykdyti parlamentinę kontrolę VSD skandalo metu, taip pat dėl išaiškinimų apie  savivaldybių rinkimų teisėtumą.

Kiti prieštaringai vertinti sprendimai buvo priimti dėl pilietybės, vietos valdžios, tėvų ir vaikų pareigų ir teisių būti išlaikomiems vieni kitų bei dėl piliečių teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų