REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva ir Lenkija antradienį Varšuvoje pasirašė sutartį dėl elektros tilto statybos bendrovės steigimo. Ji turėtų pradėti veikti jau šių metų balandžio mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Sutartį pasirašė „Lietuvos energijos“ ir „PSE Operator“ (buvusi „Polskie Sieci Elektroenergetyczne“) vadovai, dalyvaujant Lietuvos prezidentui Valdui Adamkui ir Lenkijos prezidentui Lechui Kaczynskiui.

REKLAMA

„Džiaugiuosi šiuo projektu, nes naujoji jungtis padeda išspręsti vieną mūsų problemų - energetinio saugumo klausimą. Manau, kad projektas bus svarbus Latvijai ir Estijai, įtraukiant šias Baltijos šalis į bendrą Vakarų energetinį tinklą“, - pasirašymo ceremonijoje sakė V.Adamkus.

Jis pabrėžė, kad šis susitarimas padeda pagrindus infrastruktūrinio energetinio tinklo kūrimo nuo Skandinavijos iki Vakarų Europos pradžiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva ir Lenkija yra valstybės, atveriančios naują Europos santykių puslapį. Jo esmė - ne tik nauda mūsų žmonėms, bet ir energetinio stabilumo garantija Rytuose. (...) Galbūt šiandien dar negalime įvertinti šio susitarimo svarbos, bet neabejoju, kad ji pasitarnaus mūsų energetinei nepriklausomybei, kurios siekėme nuo savo valstybės atkūrimo - kalbėjo V. Adamkus.

Lenkijos prezidentas L.Kaczynskis pridūrė, kad „šis projektas dar labiau sutvirtins mūsų dvišalius santykius ir pasitarnaus viso regiono naudai“.

Jis taip pat patvirtino, kad Lenkija planuoja dalyvauti naujos Ignalinos atominės elektrinės statybos projekte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal antradienį pasirašytą susitarimą, „Lietuvos energijai“ ir Lenkijos „PSE Operator“ priklausys po 50 proc. bendros įmonės akcijų.

Numatoma, kad projekto įgyvendinimo darbus vykdysianti įmonė pirmiausiai turės parengti techninį projektą, suderinti naujų linijų trasas, atlikti poveikio aplinkai vertinimą, kitus parengiamuosius darbus.

Naujai steigiamai įmonei vadovaus Lietuvos atstovas. Įmonė bus registruota Lenkijoje, Varšuvoje.

„Lietuvos ir Lenkijos energetikos sistemų sujungimo projektas leis visiškai užbaigti Baltijos energetikos žiedą, jungiantį Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos ir Lenkijos energetikos sistemas, kuris padės užtikrinti Baltijos šalių elektros tinklų funkcionavimo saugumą ir patikimumą, integraciją į bendrą Europos elektros rinką ir prisijungimą prie UCTE sistemos, o Lenkijai padės užtikrinti elektros tiekimą šalies Šiaurės-Rytų regionui“, - pranešime spaudai sakė „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Rymantas Juozaitis.

REKLAMA

Sutartį dėl elektros tilto, kuris turėtų sujungti Lietuvos energetikos sistemą su Vakarų Europa, buvo planuojama pasirašyti dar 2007 metų liepos mėnesį, tačiau pernai sutarties pasirašymas buvo kelis kartus atidėtas, nes Lenkija kėlė reikalavimus, kad jai būtų skirta 1000-1200 megavatų galios elektros, pagamintos būsimoje naujoje atominėje elektrinėje Lietuvoje. Priešingu atveju Lenkija teigė nedalyvausianti bendruose šalių energetikos projektuose.

Išankstiniais skaičiavimais, kuriuos pernai pranešė Europos Komisijos atstovai, vien elektros linijos tarp Lietuvos ir Lenkijos statyba kainuotų apie 250 mln. eurų (863,2 mln. litų), investicijos į energetikos sistemą Lenkijoje - apie 600 mln. eurų (2,072 mlrd. litų), o Lietuvoje - apie 100 mln. eurų (345 mln. litų).

REKLAMA

Pasak „Lietuvos energijos“, numatoma, kad projekto įgyvendinimui reikės 237 mln. eurų (818,3 mln. litų) investicijų - 71 mln. eurų (245,1 mln. litų) Lenkijos teritorijoje ir 166 mln. eurų (573,2 mln. litų) Lietuvos teritorijoje.

Perdavimo galios ir tarpsisteminių srautų tarp abiejų šalių užtikrinimui būtina išplėsti tiek Lietuvos, tiek Lenkijos vidaus elektros tinklus. Tam reikalingos ir papildomos investicijos - 371 mln. eurų (1,28 mlrd. litų) Lenkijoje ir 95 mln. eurų (328 mln. litų) Lietuvoje.

Projektas yra įtrauktas į prioritetinių Europos Sąjungos projektų sąrašą, o jo įgyvendinimui paskirtas koordinatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Energetikos sistemų sujungimui numatyta nutiesti 154 kilometrų aukštos įtampos (400 kV) dvigrandę elektros perdavimo liniją nuo Alytaus iki Elko (Lenkija).

Perdavimo galios ir tarpsisteminių srautų tarp abiejų šalių užtikrinimui būtina išplėsti tiek Lietuvos, tiek Lenkijos vidaus elektros tinklus.

Lietuvoje elektros tilto statyba turėtų rūpintis naujai steigiama nacionalinio investuotojo bendrovė „Leo Lt“, kurios steigimui kelią antradienį atvėrė prezidentas Valdas Adamkus, pasirašęs prieštaringai šalyje vertinamo Atominės elektrinės įstatymo pataisas.

REKLAMA

„Leo LT“ bus steigiama, sujungiant valstybės valdomas „Lietuvos energijos“ ir Rytų skirstomųjų tinklų (RST) akcijas bei privačios „NDX energijos“ valdomas bendrovės VST akcijas.

„Leo LT“ sutarčių projektai numato, kad „NDX energija“ valdys 38,3 proc. akcijų, valstybė - 61,7 proc. energetikos milžino akcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų