REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministerijos neskuba reaguoti į siūlymus suteikti galimybę savo naujagimių auginti nenorinčioms motinoms anonimiškai jų atsisakyti, rašo "Lietuvos žinios".

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaras liberalcentristas Raimundas Palaitis žada kreiptis į valdančiosios koalicijos partnerius ir mėginti pasiekti, kad Lietuvoje būtų įgyvendinta "kūdikių langelių" sistema - savo naujagimių auginti nenorinčios motinos galėtų anonimiškai juos atiduoti valstybei. Panašios programos - valstybės ar visuomeniniu lygmenimis - veikia Vokietijoje, Lenkijoje, kitose šalyse.

REKLAMA

Prioritetas - gyvybė
Seimo narys R.Palaitis apsvarstyti tokią idėją pasiūlė Sveikatos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoms. Tačiau iš jų sulaukė tik teorinių atsakymų, kad problemą reikia spręsti kompleksiškai. Parlamentaro manymu, tokių sprendimų paieškos dažnai trunka ne vienus metus, o ketinimai taip ir lieka neįgyvendinti.

"Šiuo atveju tai reiškia nei daug, nei mažai - tiesiog tai, kad problemiškos gimdyvės, nenorinčios auginti kūdikių, ir vėl bus paliktos be valstybės globos, todėl šokiruojantiems nužudytų kūdikių šiukšlių konteineriuose vaizdams alternatyvos kol kas nematyti", - sakė R.Palaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Dar 2006-aisiais vaiko teisių kontrolierė, atsižvelgdama į Jungtinių Tautų Vaiko teisių komiteto išvadas, savo ataskaitoje siūlė, siekiant išvengti naujagimių žudymo, sudaryti sąlygas motinoms, nenorinčioms auginti kūdikių, palikti juos saugioje aplinkoje. Į šias rekomendacijas iki šiol neatsižvelgta.

"Suvokiu, kad mano siūlymas prieštaringas tiek socialiniu, tiek moraliniu aspektu, tačiau šiuo atveju naujagimio teisė į gyvybę man yra prioritetas, o kūdikio palikimas saugioje vietoje - reali alternatyva savo vaiko nenorinčiai auginti motinai", - svarstė R.Palaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Diskutuoti turi savivaldybės

Organizacijos "Gelbėkit vaikus" vadovė Loreta Trakinskienė irgi susirūpinusi, kad visuomenininkų pastangos sprendžiant šią opią problemą prasibrauti pro biurokratų pinkles iki šiol nedavė rezultatų. "Ne paslaptis, kad moterų gegučių, kurioms vaikelis nemielas, esama. Tačiau mums, žmonėms, jis labai svarbus. Būtina tuos vaikus priimti", - sakė ji.

Pasak L.Trakinskienės, dėl galimybių steigti "kūdikių langelius" turėtų diskutuoti visos savivaldybės, nes būtent jos geriausiai gali apibūdinti problemos mastą konkrečioje vietovėje.

REKLAMA

Pašiurpino visą šalį
Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Nusikalstamų veikų registre užfiksuotas tik vienas naujagimio nužudymo atvejis. Tačiau dažniausiai tokie nusikaltimai tiesiog neįrodomi.

Praėjusiais metais Lietuvą pašiurpino keturi naujagimių mirties atvejai. Lapkričio pradžioje naujagimio lavonėlis rastas miške netoli Pagirių, po kelių dienų dar vieną negyvą kūdikį daugiabučio kieme esančiame šiukšlių konteineryje rado kiemsargis.

Mažeikių rajoną pernai sukrėtė žinia apie lauko tualete pagimdytą ir išmestą vaiką. Po kurio laiko mergina prisipažino tame pačiame rajone savo negyvą naujagimį įkišusi į maišelį ir išmetusi į šiukšlių konteinerį.
Jurga Tvaskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų