REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eilinis Seimo narys šiuo metu, atskaičius mokesčius, gauna 2 tūkst. 950 litų algos ir net 5 tūkst. 478 litus kanceliarinėms išlaidoms padengti, už kurias niekam neprivalo atsiskaityti. Tokiu būdu Seime įteisinta vokelių sistema, nes realiai tos kanceliarinės ir ūkio prekės tėra formalumas, o pinigai neretai leidžiami ten, kur patinka, rašo Vakarų ekspresas“.

REKLAMA
REKLAMA

"Vakarų ekspresui" ne vienas parlamentaras tokią sistemą pavadino nesąmone, rinkėjų mulkinimu ir teigė, kad šią kadenciją bus bandoma panaikinti ar sutvarkyti išlaidų reglamentavimą.

REKLAMA

Tačiau tokiu atveju greičiausiai reikėtų legalizuoti algą ją pakėlus tais 5 tūkst. litų, o toks žingsnis prieš rinkimus politikams smogtų žemiau juostos.

Inkstai taukuose

Seime sugalvota išties puiki sistema: politikas rinkėjui į akis gali sakyti, kad gaudamas "į rankas" arti trijų tūkstančių litų visai nėra joks milijonierius. Ir nutylėti, kad jis kas mėnesį dar gauna arti 5,5 tūkst. litų į tą pačią sąskaitą neva kanceliarinėms ir ūkio išlaidoms padengti.

REKLAMA
REKLAMA

Prie šios sumos dar pridedama 730 litų, skiriamų biurui išlaikyti.

Tad teoriškai per vieną mėnesį paprastam Seimo nariui išlaikyti skiriama per 9 tūkst. litų. Parlamento komitetų, komisijų pirmininkai, jų pavaduotojai, frakcijų seniūnai gauna dar daugiau.

E. Masiulis: "Kaip Seimas gali kovoti su mokesčių nemokančiais piliečiais ir už tai juos persekioti, jei savo pavyzdžiu pats įteisino vokelių sistemą?"
Viskas gražiai reglamentuota parlamento statute: "Seimo nariams kanceliarijos, pašto, telefono, transporto ir kitoms su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms kas mėnesį skiriama 3 vidutinių mėnesio dydžio uždarbių (VMDU) dydžio suma." 1 VMDU šiuo metu siekia 1 tūkst. 826 litą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kad politikas privalo parodyti, kur jis išleido tuos tris VMDU - nė žodžio.

"Vakarų ekspresui" tai patvirtino Seimo Finansų departamento direktorė Danutė Petrauskienė. "Ten gudriai parašyta. Mes nereikalaujame jokių ataskaitų, tik už biuro nuomą būtini finansiniai dokumentai", - sakė ji.

Tuo metu pagal tą patį statutą Seimo pirmininko reprezentacijos išlaidoms apmokėti kiekvieną mėnesį skiriama 6 VMDU suma atsiskaitytinai.

Teismo nepaiso

2005 metais Konstitucinis Teismas išaiškino, kad Seimo nario išlaidos, susijusios su parlamentine veikla, atlyginamos iš valstybės biudžeto, ir įpareigojo įstatymų leidėjus nustatyti teisinį reguliavimą, kad bet kada būtų galima patikrinti, ar politikui skirti pinigai naudojami pagal paskirtį.

REKLAMA

Tačiau iki šiol jokio reguliavimo nėra, nes vos pradėjus svarstyti apynasrį uždėsiantį Seimo statuto projektą, kumščiais ėmė mojuoti tiek opozicija, tiek ir valdantieji.

Klaipėdos miesto Tarybos narių priedas "kanceliarijai" - 300 litų, ir atsiskaityti už jų panaudojimą taip pat nereikia
Ugnis buvo gesinama praktiškai nieko nereiškiančiu parlamento valdybos sudarytu sąrašu, paaiškinimais, kokiais atvejais pinigai gali būti leidžiami.

Nemoka mokesčių

Mūsų dienraščio kalbinti Seimo nariai sutiko, kad padėtis ir tvarka - absurdiška, tačiau negalėjo paaiškinti, kodėl nieko nėra daroma ir toliau už nosies vedžiojami rinkėjai.

REKLAMA

Eligijus Masiulis sakė jau kalbinantis kolegas teisiškai sutvarkyti reglamentavimą taip, kad kitos kadencijos Seimo nariai nebegalėtų piktnaudžiauti valstybės lėšomis ir gauti pinigų "pro galines duris".

"Kaip Seimas gali kovoti su mokesčių nemokančiais piliečiais ir už tai juos persekioti, jei savo pavyzdžiu įteisino vokelių sistemą? Juk tai, kad už įsigytas kanceliarines prekes nereikia atsiskaityti, nemokami mokesčiai vadinamajai "Sodrai", dalinai nenaudinga Seimo nariui, nes neskaičiuojama pensija", - stebėjosi politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena iš išeičių - tiesiog atsisakyti išmokų už kanceliarines prekes ir įvesti vieno mokėjimo sistemą, o tai reiškia - padidinti Seimo nario atlyginimą.

Paklaustas, kaip pats leidžia skiriamus 3 VMDU, E. Masiulis buvo atviras.

"Žinoma, nemeluosiu, turbūt esu keliskart leidęs tuos pinigus ir ne pagal paskirtį. Didžiausia dalis pinigų išleidžiama su transportu susijusioms išlaidoms padengti: degalams, automobilio išperkamajai nuomai, techniniam aptarnavimui", - sakė jis.

Visi važinėja

Turtingiausias Seimo narys, milijonierius Antanas Bosas pritarė siūlymui legalizuoti po kanceliarinėmis išlaidomis besislepiančią algą.

REKLAMA

"Reikia, kad būtų viena alga. Dabar tas gudravimas nekaip atrodo. O išlaidų yra - turiu tris padėjėjus, tad jiems reikia org. technikos, kompiuterių. Kitas dalykas - labai daug pinigų išleidžiama kurui", - sakė jis.

Jam buvo nesuvokiama, kodėl tiek pat pinigų skiriama ir, pavyzdžiui, Skuode, ir Vilniuje išrinktam parlamentarui, kuriam nereikia kas savaitę nuvažiuoti šimtus kilometrų, norint susitikti su rinkėjais.

Vilniuje išrinktas Seimo valdybos narys Algis Čaplikas "Vakarų ekspresui" teigė, kad sistema jam nepatinka, ji turi būti aiškesnė, skaidresnė.

REKLAMA

"Būtų viena alga, ir tvarkykis, kaip nori. Aš kaupiu čekius. Labai daug važinėju, išsinuomojau automobilį, keliauju visur", - aiškino politikas.

Mūsų dienraščio paklaustas, ar pagal paskirtį panaudoja skiriamus 3 VMDU, Vytautas Čepas atrėžė, kad taip.

"Žinoma: pravalgau ir prageriu. Juokauju. Labai daug, apie 1,5 tūkst. litų per mėnesį, išleidžiu kurui. Kadencijos pradžioje aš net iš Seimo išeiti norėjau, nes važinėti pas rinkėjus, pragyventi už 3 tūkst. litų neįmanoma", - sakė jis.

Vytautas Grubliauskas sakė apie 60 proc. lėšų panaudojantis automobilio eksploatacijai.

"Tvarka neteisinga, tos pajamos turi būti apmokestintos. Tačiau tvyro tyla, nors pozicija - "vokelinė". Tai, ar pinigai naudojami pagal paskirtį, sunku nustatyti, nes kanceliarinėms išlaidoms skirti pinigai pervedami į tą pačią sąskaitą", - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skiriami trupiniai

Palyginti su parlamentarais, Klaipėdos miesto tarybos nariai kanceliarinėms išlaidoms kas mėnesį gauna trupinius - vos 300 litų.

Uostamiesčio savivaldybės administracijos vyriausioji buhalterė Daiva Trečiokienė "Vakarų ekspresui" sakė, kad atsiskaityti už tuos 300 litų politikams nereikia.

Merą, kuris kas mėnesį gauna fiksuotą 5 tūkst. 713 litų algą neatskaičius mokesčių, jo pavaduotojus kanceliarinėmis prekėmis aprūpina Savivaldybės administracija centralizuotai.

Reprezentacinės išlaidos - iki 100 tūkst. litų per metus, nors teoriškai ši suma gali siekti ir iki 250 tūkst. litų.

REKLAMA

Pagal pajamų deklaraciją pats neturtingiausias Tarybos narys Kęstutis Gabšys teigė kanceliarinėms prekėms skirtų išlaidų neskaičiuojantis.

"Kita vertus, jei atėjai dirbti, o ne nosį krapštyti, tų pinigų neužtenka. Vien telefono sąskaitos didžiulės", - sakė jis.

"Atsiskaityti reikia"

Europos Parlamento narys Eugenijus Gentvilas:

Man, kaip ir kitiems EP nariams, per mėnesį mokama priemoka sudaro apie 9 tūkst. 670 litų. Ji vadinama bendro pobūdžio išlaidų išmoka ir yra skiriama kompensuoti išlaidoms, kurios nekompensuojamos kitais būdais. Šiuos pinigus EP narys gali naudoti savo raštinės ar kelių raštinių nuomai, jų įrengimui, apstatymui, iš šios išmokos perkami kompiuteriai ir kita organizacinė technika, mokami raštinės komunaliniai mokesčiai, apmokamos ryšio, interneto ir kitos paslaugos. Galima pirkti kanceliarijos prekes, knygas, periodinius leidinius, mokėti už pašto ar transportavimo paslaugas. Aš taip pat naudoju šias lėšas automobilio nuomai Lietuvoje bei viešbučiams keliaujant po Lietuvą. Tad vertinant sprendimą skirti priedą Seimo nariams iš principo nematau kokio nors akibrokšto. Kitas reikalas - suma, atskaitomybė ir panašiai. EP nariai turi kaupti visas sąskaitas apie išlaidas. Yra numatyta galimybė patikrinti, kaip tos lėšos naudojamos. Per metus patikrinama iki 10 proc. europarlamentarų. Taigi, buhalterinė atskaitomybė yra.

Denisas Nikitenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų