REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžiečius šokiravo J. Miltinio skulptūra su ragučiais

Po teismų maratono jau ėmus aprimti aistroms dėl Juozo Miltinio paminklo, atgabentas į Panevėžį jis įžiebė naują kibirkštį, rašo "Sekundė". 

REKLAMA
REKLAMA

Nors paminklas oficialiai dar neatidengtas, kai kurie mačiusieji skulptūrą buvo šokiruoti, kai pastebėjo, kad bronzinio režisieriaus galvoje kyšo ragiukai. Skulptūros autorius Regimantas Midvikis pripažįsta netikėtai, kūrybinio proceso eigoje, nusprendęs padaryti tokią užuominą, nes norėjęs išprovokuoti žiūrovą. Tačiau idėjos įgyvendinimą kai kurie J.Miltinio dramos teatro aktoriai vadina įžūliu skulptoriaus akibrokštu visam Panevėžiui. Tiesa, garsiai apie tai kalbėti vengia.

REKLAMA

Atminimas – šventas dalykas

Savo nuomonės apie paminklą J.Miltiniui nepabijojo išsakyti aktorius Romualdas Urvinis. Jis neatmetė galimybės, kad R.Midvikiui gali tekti, palypėjus ant kopėtėlių, ištaisyti savo klaidą.

Žinomas aktorius teigia nesitikėjęs, kad paminklas bus su tokia „staigmena“. Kai vyko kūrybinis procesas, R.Urvinis sako matęs skulptūrą ir jos galva tuomet buvusi be ragelių: tiesiog su netvarkinga šukuosena, lengvomis sruogomis, nes J.Miltinis iš tikrųjų nemėgdavo ateiti į teatrą tiesiai iš kirpyklos.

REKLAMA
REKLAMA

„Sutinku, galėjo būti sruogų užuomina, bet jokiu būdu ne toks akibrokštas. Skulptorius neturėjo leisti sau šitaip įžūliai pasielgti. Jis akivaizdžiai persistengė“, – buvo tiesus R.Urvinis.

J.Miltinį gerai pažinojęs aktorius įsitikinęs, kad tokio režisieriaus, koks jis dabar pavaizduotas, pristatyti visuomenei negalima. Kadangi iki spalio 9-osios, kada planuojama atidengti paminklą, dar yra laiko, panevėžietis mano, kad klaidą reikėtų ištaisyti.

„Labai svarbu, kaip į tokį kūrinį pažiūrės užsakovas – miesto Savivaldybė. Kad ir kaip mes J.Miltinį mylėtume, kad ir kaip jį keiktume, šitaip elgtis negalima. Tai šventas dalykas. Esu tiesiog nustebintas. Buvau girdėjęs, kad R.Midvikis ruošia siurprizą, bet kad tokį, nesitikėjau. Tai jau – nebe siurprizas, o netgi, galėčiau pasakyti, nusikaltimas visam Panevėžiui“, – „Sekundei“ kalbėjo R.Urvinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo manymu, visur turi būti saikas ir skonis. Tuo labiau jį turėtų jausti kūrybiniai darbuotojai.

Žaismas patiko

J.Miltinio teatro vadovas Rimantas Teresas atsisakė viešai vertinti R.Midvikio darbą, nors neneigė jį matęs. R.Tereso tvirtinimu, šis kūrinys – tai tam tikra menininko pozicija.

Kol skulptūra oficialiai neatidengta, nenorėjo apie ją kalbėti ir aktorė Gražina Urbonavičiūtė. O jos kolega Laimutis Sėdžius šią savaitę tvirtino viešintis Latvijoje, todėl skulptūros neturėjęs galimybės pamatyti.

Angelė Valentinavičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų