REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nematomoje kovoje susikibo svarbiausi Lietuvos teismai

Šį rudenį politikai turės tapti neviešos Aukščiausiojo ir Konstitucinio teismų pirmininkų dvikovos arbitrais. Pasak „Kauno dienos“, savo įtaką sustiprinti siekia ir Vytautas Greičius, ir Egidijus Kūris.

REKLAMA
REKLAMA

Kelerius metus rengtas Teismų įstatymo projektas niekaip nepriimamas Seime. Jį svarstant susiduriama su nematoma kova dėl įtakos, teigia dienraštis.

REKLAMA

Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininkas Vytautas Greičius per Seimo pirmininką ir kai kuriuos kitus parlamentarus bando įteigti, kad šiai institucijai naujame įstatyme būtų numatyti kuo didesni įgaliojimai. Neoficialiomis žiniomis, taip jis bando prislopinti pastaruoju metu itin išaugusią Konstitucinio Teismo (KT), vadovaujamo Egidijaus Kūrio, įtaką.

Be kita ko, siūloma, kad AT taptų kasacine institucija administracinėms byloms. Tai reiškia, kad Lietuvoje būtų įvesta trečioji teisminė pakopa administraciniam procesui. Dabar tokias bylas nagrinėja apygardų ir Vyriausiasis administracinis teismai, kurio sprendimai administracinėse bylose būna galutiniai.

REKLAMA
REKLAMA

„Kauno dienos“ žiniomis, V. Greičius bando kovoti ir su individualaus konstitucinio skundo idėja. Ją įgyvendinus piliečiai galėtų tiesiogiai skųstis KT.

Pasak dienraščio, AT baiminasi, kad tokių skundų įteisinimas leis KT revizuoti ir naikinti AT priimamus sprendimus.

Gali būti, kad naujas neoficialios V. Greičiaus ir E. Kūrio dvikovos etapas prasidės šį rudenį, kai turės būti parinkti kandidatai į trijų KT teisėjų, kurių kadencija baigiasi kitų metų pavasarį, vietas, teigia „Kauno diena“. Tarp tų, kurie kitąmet išeis iš KT, bus ir E. Kūris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujus kandidatus į KT teisėjus turės parinkti prezidentas, Seimo pirmininkas ir AT vadovas. Neabejojama, kad V. Greičius bandys siūlyti sau ir AT lojalų žmogų. O V. Adamkus turėtų parinkti kandidatą, kurio požiūris į KT vietą teisinėje sistemoje sutaptų su E. Kūrio požiūriu, teigia dienraštis.

Kol kas neaišku, koks bus V. Muntiano pasirinkimas. Neoficialiomis žiniomis, jam nemažą įtaką turi AT vadovas ir gali Seimo pirmininkui pasiūlyti kandidatą į KT teisėjus iš sau lojalių žmonių.

Ir E. Kūris, ir V. Greičius nekomentuoja neoficialių žinių apie jų vadovaujamų institucijų neviešą dvikovą, rašo „Kauno diena“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų