REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
48
(nuotr. Vilnius.lt)

Lietuvą pastarosiomis dienomis užklupo gausus snygis, kuris teikė ne tik džiaugsmo, bet ir rūpesčių. Neatlaikę kritulių lūžo medžiai, kurie virsdami traukė elektros tiekimo laidus, užtverdavo kelius. Dėl sniego Vilniuje sugriuvo ir gimnazijos futbolo kupolas. Tuo tarpu sinoptikai kalba, kad šiomis dienomis iškritęs sniegas – ne 15, o 40-ies metų rekordas.

48

Lietuvą pastarosiomis dienomis užklupo gausus snygis, kuris teikė ne tik džiaugsmo, bet ir rūpesčių. Neatlaikę kritulių lūžo medžiai, kurie virsdami traukė elektros tiekimo laidus, užtverdavo kelius. Dėl sniego Vilniuje sugriuvo ir gimnazijos futbolo kupolas. Tuo tarpu sinoptikai kalba, kad šiomis dienomis iškritęs sniegas – ne 15, o 40-ies metų rekordas.

REKLAMA

Kaip sinoptikai rašo „Facebook“ grupėje „Orai ir klimatas Lietuvoje“, tokio kiekio sniego Lietuva, o konkrečiai – Vilnius, nematė ne 15 metų, kaip anksčiau skelbta, o 40.

„GALIMAI NAUJAS SNIEGO REKORDAS VILNIUJE!

Jau pasitraukęs praėjusių dienų sniegas - tikrai neįprastas, dėl to kad buvo ilgalaikis ir stiprus. Atidžiau patikrinus archyvus, pasirodo, kad tokio snygio sostinė nematė ne tik 15, bet gal net 40 metų nuo pat didžiosios 1982 m. sausio pūgos. Sniego danga Vilniuje per 48 val. paaugo 24 cm. ir tai yra DIDŽIAUSIAS toks prieaugis mieste“, – rašoma publikuotame įraše.

Tikinama, kad kažkas panašaus buvo ir prieš 21-erius metus:

„PANAŠUS sniegas buvo užklupęs 1999 m. vasario pabaigoje kai per 2 paras sniego padaugėjo 22 cm. Formaliai nei vakar, nei užvakar nepasiektas stichinio ar katastrofinio reiškinio rodiklis, bet šis įvykis ir jo padaryta žala tikrai įsirašys į orų istoriją.

REKLAMA
REKLAMA

P. S. Lietuvoje surastume ir baisesnių snigimo atvejų, tačiau kalbant apie bet kokius vietovės rekordus visiems (ypač LHMT) reikia būti labai atidiems...“

REKLAMA

Sniego bus vis mažiau, tačiau grįžta šalčiai

Trečiadienį Lietuvoje snigo vis mažiau, be to, daugiausia tik rytinėje šalies dalyje. Naktį kurį laiką snyguriavo irgi šalies rytuose, vėliau liovėsi. Kitur net pragiedrėjo. Ketvirtadienio dieną, greičiausiai antroje jos pusėje, krituliai atkeliaus į pajūrį. Vyraus sniegas.

Per Lietuvą nusidrieks tarp ciklonų įsiterpusi aukštesnio atmosferos slėgio juosta.

Diena bus debesuota su nedideliais pragiedruliais. Vietomis, daugiausia Vakarų Lietuvoje, krituliai, vyraus sniegas. Daug kur plikledis, kai kur galima silpna lijundra. Vėjas besikeičiančios krypties, 3–8 m/s, pajūryje pietų, pietryčių, iki 12 m/s. Aukščiausia temperatūra nuo 3 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį – daug kur truputį pasnigs, naktį gausiau snigs kai kuriuose vakariniuose, pietiniuose rajonuose. Vėjas naktį nepastovios krypties, dieną šiaurės vakarų, 3–8 m/s. Temperatūra naktį 4–9, vietomis iki 13 laipsnių šalčio, dieną 0–5 laipsniai šalčio.

Sausio 30 d. vietomis nedidelis sniegas. Vėjas vakarų, 5–10 m/s. Temperatūra naktį 5–10, vietomis iki 13, pajūryje 2–4 laipsniai šalčio, dieną 0–5 laipsniai šalčio.

Be elektros – 14 tūkst. namų ūkių

Naujausiais, sausio 28 d. 8 val., „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) duomenimis, dėl pastarąsias paras iškritusio gausaus šlapio sniego visoje Lietuvoje be elektros yra apie 14 tūkst. namų ūkių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vartotojų be elektros regionuose skaičius:

Vilniaus regione apie 6,6 tūkst.

Utenos regione apie 4,2 tūkst.

Alytaus regione apie 2,6 tūkst.

Kauno regione apie 700

Panevėžio regione apie 150

Iš viso elektros energijos tiekimas, kuris buvo nutrūkęs ilgiau nei 3 minutes, atnaujintas apie 220 tūkst. klientų (įskaitant pasikartojančius gedimus). Likusi dalis gedimų, apie 40 proc., sutvarkomi automatikos veikimo pagalba.

Nors pasibaigus intensyviam snygiui gedimų mažiau, po atstatymų vis dar formuojasi nauji nutraukimai pakartotinai ant oro linijų užvirtus medžiams. Primename, kad elektros energijos tiekimo sutrikimų priežastis – šlapio sniego apdraba, kuri susikaupė ant medžių. Neatlaikę sniego svorio medžiai ar jų šakos lūžta ir virsta ant skirstomojo elektros tinklo oro linijų.

REKLAMA

Gedimai šalinami toliau – didžiausias prioritetas šiandien atstatyti elektrą tiems gyventojams, kurie jos neturi ilgiausiai.

Kelininkai: kai kur eismo sąlygos išlieka sudėtingos

Ketvirtadienio rytą dėl buvusio gausaus snygio sudėtingesnės eismo sąlygos lieka rytų, pietryčių ir pietų Lietuvoje.

Čia pagrindinių kelių dangos daugiausia šlapios, vietomis su šlapio sniego provėžomis.

Krašto keliai – daugiausia šlapi, provėžoti, vietomis padengti prispausto sniego sluoksniu iki 10 cm storio.

Mažesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai vietomis yra su prispausto, puraus sniego sluoksniu iki 20 cm storio, slidūs. Rajoniniuose keliuose yra sunkiai pravažiuojamų ruožų. Neišvažiuojamų kelių gali pasitaikyti Vilniaus ir Marijampolės apskrityse.

Šiaurės rytų, rytų ir pietų Lietuvoje vietomis susiformavęs plikledis, pranešė Automobilių kelių direkcija.

Klaipėdos apskrityje – šlapdriba, kitur be didesnių kritulių.

Oro temperatūra svyruoja nuo 0 iki 4 laipsnių šalčio. 

 Dieną eismo sąlygas sunkins plikledis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų