REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje (PN-AK) kolonijoje bausmę atliekantis vyras paviešino vaizdo įrašą, kuriame aprodo, kokiomis sąlygomis šiuo metu tenka gyventi 20 būrio nuteistiesiems.

Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje (PN-AK) kolonijoje bausmę atliekantis vyras paviešino vaizdo įrašą, kuriame aprodo, kokiomis sąlygomis šiuo metu tenka gyventi 20 būrio nuteistiesiems.

REKLAMA

Savo atvirame laiške nuteistasis pabrėžia nehigieniškas ir antisanitarines sąlygas, teigia, kad žmonėms nėra galimybės nei nusiprausti, nei pasigaminti valgyti.

Įkalinimo įstaigos atstovai atkerta, kad vaizdo įrašą paviešinęs asmuo pats ten net negyvena. Priduriama, kad gyvenimo sąlygos sudarytos laikantis reikalavimų, o keisti gyvenamą vietą daliai nuteistųjų teko dėl COVID-19 situacijos.

Pabrėžta, kad asmuo, kuris filmavo ir paviešino vaizdo įrašą yra nustatytas. Pradėtas patikrinimas dėl nuteistojo su savimi turėto telefono (kuriuo galimai buvo filmuojama) bei dėl draudžiamų daiktų patekimo į įkalinimo įstaigą.

Pabilo apie problemas

Savo laiške vyras pasakoja, kaip gyvena Pravieniškių PN-AK 2-o sektoriaus dirbantys ūkio dalyje, valgykloje ir turintys lengvos grupės sąlygas nuteistieji:

REKLAMA
REKLAMA

„Nuteistieji direktoriaus Dainiaus Sušinsko bei Saugumo valdymo skyriaus l.e.p. viršininko Dainiaus Ceslevičiaus nurodymais laikomi nehigieniškomis, antisanitarinėmis sąlygomis, kur nuteistiesiems nėra priklausomo inventoriaus – stalo, spintelės, kėdės, spintos daiktams bei maistui. Taip pat jie neturi galimybės pasigaminti maisto, nors įstatymiškai tai priklauso.

REKLAMA

Nors apie ką aš čia kalbu... Jie neturi net geriamojo vandens čiaupo, tualeto, dušo ir visų kitų reikalingų dalykų, kad galėtų palaikyti švarą, higieną bei sveiką ir saugią aplinką. Naktį jie rakinami patalpose, kuriose, kaip minėjau vaizdo įraše, nėra net tualeto, vandens, prausyklės. 

Ir štai tokie nuteistieji laikomi kaip gyvuliai, kurie dirba, ir kas labai nemalonu pripažinti, kad jie gamina maistą visiems sektoriaus nuteistiesiems. Apie tai ar jie plauna drabužius ir kur, nenoriu per daug gilintis. Bet noriu atkreipti dėmesį į tuos aukščiausius įstaigos pareigūnus, kurie žemina, kankina, negerbia bei tyčiojasi ir dirbančių nuteistųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Noriu pastebėti ir atkreipti dėmesį, kad tų pareigūnų atžvilgiu jokių tarnybinių nusižengimų nematydavo nei LR Kalėjimų Departamento Imuniteto skyriaus viršininkė, nei tuometis teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, vietoje to, jis direktorių apdovanojo medaliu už teisingumą.

Na, galbūt jis ir teisingas, nežinau, kokius nusikaltimus padarė tie nuteistieji, galbūt jie ir verti tokio pažeminimo, pasityčiojimo ir negerbimo žmogaus teisių, deja, to nedrįstu vertinti. Tačiau žiūrint iš žmogiškos pusės, paaiškinkite ir išsiaiškinkite, kiek valstybė sau gali leisti žeminti žmogaus teises, nusispjauti į teisės aktus ir tarptautinę teisę, nusispjauti į teismų sprendimus. Kiek dar ilgai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir pagaliau, kada bus pradėta principingai žiūrėti į tokius pažeidimus, įstatymų nesilaikymą ir atsakomybės neišvengimą? Pareigūnų pažeidimai sukelia nuteistiesiems kartais negrįžtamas pasekmes, daro valstybei žalą, tačiau tyrimus atliekantys pareigūnai jokių pažeidimų nemato, nors tai ir būna akivaizdu. 

Valstybė kalba apie resocializaciją, integraciją, gerėjančias sąlygas, tačiau realiai neužtikrinamos net pačios minimaliausios gyvenimo sąlygos ir dažnu atveju aukšti pareigūnai naudojasi savo tarnybine padėtimi ne tik savanaudiškiems tikslams, bet ir taip yra tildomi nuteistieji, kurie nori parodyti visuomenei tikrąją įkalinimo įstaigose vyraujančią betvarkę.

REKLAMA

O apie COVID-19 valdymą, tai labai trumpai. Kokie 70-80 proc. įstaigoje persirgo koronavirusu ir administracija net liepė eiti nuteistiesiems į darbą, kurie jautė simptomus ligos, nejautė kvapo, skonio. Dauguma nuteistųjų nėjo darytis testų ne todėl, kad nenori o todėl, kad karantine buvo neužtikrinamos sąlygos, buvo atimta teisė skambinti, rašyti laiškus, išeiti į lauką. Juos tiesiog kaip kiaules užrakindavo ilgalaikių pasimatymų kambaryje, atnešdavo valgyti (palikdavo prie durų) ir laikė po 10-14 parų. Be teisės apsipirkti parduotuvėje ir aukščiau minėtų įstatyme numatytų galimybių.“

Pokyčius lėmė ir COVID-19

Pravieniškių PN-AK direktorius Dainius Sušinskas naujienų portalui tv3.lt pasakojo, kad paviešintą vaizdo įrašą jis matė:

REKLAMA

„Galiu pasakyti labai paprastai. Visos įkalinimo įstaigos susiduria su problema, kai reikia karantinuoti ar apsaugoti dirbančius nuteistuosius nuo didžiosios nuteistųjų masės. Kalbame apie ūkio aptarnavimo brigadą, kuri susideda iš įvairių pareigybių.

Buvo atvejų, kai koronavirusas konstatuotas tame būryje esančiam nuteistajam. Reikėjo ieškoti sprendimų, kaip atskirti nuteistuosius, kurie dirba valgykloje, ruošia maistą. Tam buvo panaudota vaizdo įraše matoma mokymo klasė.

Vaizdo įraše kalbama apie trūkumus, tačiau nė viename miegamajame nėra nei atskiros kriauklės, nei tualeto. Visur yra bendri tualetai, dušai. Kiekvienoje tokioje patalpoje privalomai yra lovos, spintelės ir vienas kitas stalas. Būtinai turi būti lovos ir spintelės, kas ir yra užtikrinta. Tad nuteistųjų teisės tikrai nėra pažeidžiamos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstaigos direktorius pridūrė, kad karantino laikotarpiu padaugėjo nuteistųjų skundų: „Tenka pripažinti, kad pagrindine problema tapo uždrausti pasimatymai su artimaisiais. Nuteistieji, regis, nesupranta, ką reiškia karantinas. Tiek susirgus, tiek turėjus sąlytį. Ir laisvėje žmonės yra apriboti, tai lygiai taip pat ir čia.“

Grįžtant prie paviešinto vaizdo įrašo, D. Sušinskas pabrėžė, kad yra atliekamas patikrinimas dėl draudžiamų daiktų patekimo į įkalinimo įstaigos teritoriją: „Žinome, kas filmavo. Galiu pasakyti, kad tas nuteistasis net negyvena toje patalpoje. Jis yra žinomas, manome, kad taip bandoma išprovokuoti administraciją. Atliekamas patikrinimas, kuris atsakys į visus klausimus.“

Situaciją su COVID-19 D. Sušinskas vadina stabilia. 1-jame sektoriuje serga vienas, 2-ajme – 6, o 3-jame apskritai nė vienas nuteistasis. Kalbant apie darbuotojus, tai šiuo metu serga 19. Vis dėlto, įkalinimo įstaigoje yra apie 800 pareigybių, tad šis skaičius, anot D. Sušinsko, taip pat nėra didelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų