REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmasis karantino švelninimasVyriausybė planuoja leisti žmonėms judėti tarp savivaldybių. Tačiau tai priklausys ne nuo pačios Vyriausybės, o nuo skaičių. Kuo sergamumo rodikliai mažesni, tuo daugiau draudimų bus atšaukiama. Tokią tvarką žada įteisinti Ingridos Šimonytės Vyriausybė, kuriai šiandien kritikos dėl pandemijos valdymo nepagailėjo ir Seimo opozicija.

Pirmasis karantino švelninimasVyriausybė planuoja leisti žmonėms judėti tarp savivaldybių. Tačiau tai priklausys ne nuo pačios Vyriausybės, o nuo skaičių. Kuo sergamumo rodikliai mažesni, tuo daugiau draudimų bus atšaukiama. Tokią tvarką žada įteisinti Ingridos Šimonytės Vyriausybė, kuriai šiandien kritikos dėl pandemijos valdymo nepagailėjo ir Seimo opozicija.

REKLAMA

Pirmadienio vidurdienį sostinės Vingio parke sutikti sportuojantys vilniečiai pasakoja, kad karantino metu, ypač savaitgaliais, populiariose viešose miesto vietose padaugėjo žmonių:

„Aš dažniausiai bėgu darbo dienomis ir savaitgaliais. Tarkim, vakar bėgau, tai tikrai sudėtingiau, pilna žmonių, pilna su vaikais, tai nepatinka. Dar priklauso nuo laiko. Jeigu iš ryto, tai mažiau žmonių, nes dažniausiai žmonės renkasi nuo pietų. Kai buvo pasnigę, labai daug, tai realiai žmonės negali nuvažiuoti pačiuožinėti, tada visi renkasi Vingio parke ir tada visus baudžia už tai.“

„Dažnai, bet ir išeigines neapsimoka būti, daug žmonių labai.“

„Daugiau yra šeimų su vaikais. Savaitgalis yra šeimos diena ir tiesiog žmonės atvažiuoja pasibūti su vaikais. Čia yra, ką veikti vaikams."

REKLAMA
REKLAMA

Ne tik Vingio parke, bet ir prie sostinės žaliųjų ežerų žmonės čiuožinėja, maudosi, fotografuojasi. Per sausio mėnesį pareigūnai dėl karantino ribojimų nesilaikymo surašė daugiau nei 5200 protokolų.

REKLAMA

„Augantis protokolų skaičius, tai yra neraminantis dalykas ir dar kartą rodo, kad dalis mūsų visuomenės, jie ne tik nesiklauso, bet ir negirdi. Tai yra būriavimosi tvarkos, tai yra susitikimai daugiau negu vienas namų ūkis, daugiau negu viena šeima, apie pusė protokolų yra surašoma už mano minėtus tokio pobūdžio pažeidimus“, – sako Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Sausio mėnesį Lietuva galėjo džiaugtis sparčiai krentančiais sergamumo rodikliais. Skaičiai toliau mažėja, tačiau ne taip greitai, kaip norėtų sveikatos ekspertai ar Vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš pagrindinių sergamumo rodiklių – teigiamų COVID-19 testų dalis beveik sustojo vietoje, vėžlio žengsiu traukiasi. Šiuo metu vienas iš 9-ių COVID-19 testų teigimas.

„Ar čia laikinas sulėtėjimas ir pasiruošimas naujam šuoliui žemyn, ar atvirkščiai, mes pamatysim didėjimą. Mes, atrodo, atsimušam į gebėjimą išgaudyti sergančius. Tai yra profilaktinis testavimas ir židiniai, kontaktai, kas yra NVSC atsakomybė“, – pasakoja Sveikatos ekspertų tarybos narys Vaidotas Zemlys-Balevičius.

Kitas esminis sergamumo rodiklis – 2-iejų savaičių COVID-19 atvejai tenkantys 100 tūkstančių gyventojų. Šiuo metu Lietuvoje jis siekia 527, tai reiškia, kad vidutiniškai kiekvieną dieną Lietuvoje laboratorijos randa apie 1000 naujų COVID-19 infekcijų. Jei sergamumo rodiklis nukris žemiau 500, tada Vyriausybė žada pradėti karantino švelninimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu per 14 dienų susirgimų skaičius bus mažesnis nei 500 atvejų šimtui tūstančių gyventojų, o COVID-19 teigiamų procentas ne didesnis nei 10 procentų, tai vienas iš siūlymų galvoti apie judėjimo atlaisvinimą tarp savivaldybių“, – teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė priduria, kad judėjimo ribojimus būtų galima švelninti pamažu. Esą galimą būtų neriboti kelionių darbo dienomis, o policijos kontrolę vykdyti tik savaitgaliais ir per šventes.

Ribojimai nepatinka ne tik gyventojams, bet ir politikams

Ribojimas judėti tarp savivaldybių kliūva ir Seimo opozicijai. Štai socialdemokratas Linas Jonauskas internete sukūrė peticiją, kuriai palaikymą išreiškė daugiau nei 5000 žmonių. Peticijos pagrindinė mintis – leisti gyventojams išvykti už savivaldybės ribų, jei jie nori leisti laisvalaikį, sportuoti ar žvejoti kitoje savivaldybėje.

REKLAMA

„Vienas pats būdamas miške arba sėdėdamas ant ledo ir kilometro spinduliu nesutikdamas nei vieno žmogaus, jie nei sau, nei kitiems žmonės nepridarys jokių problemų. Ne visi miestai turi miškus, ne visos savivaldybės turi vandens telkinius, ne visos savivaldybės turi jūrą“, – kalbėjo Seimo narys Linas Jonauskas.

„Šita valdančioji dauguma kartoja sprendimus, kuriuose mes darėme pavasarį“, – sako valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.

Kritikos negaili ir valstieičai Ramūnas Karbauskis ir Aurelijus Veryga, kuriems būnant valdžioje ir darant sprendimus Lietuva tapo bene blogiausiai koronavirusą valdančia šalimi Europoje.

REKLAMA

„Dabartinis karantinas, kurį priėmė šita Vyriausybė, yra perteklinis, mūsų įsitikinimu, nes draudimas judėti asmenims ne švenčių dienomis yra iš viso nereikalinga priemonė“, – pasakoja R. Karbauskis.

„Ateina į namus kirpėjos ir apkerpa. Manau, kad tai infekcijų kontrolės prasme daug pavojingiau, negu leisti normaliai dirbti ir prižiūrėti“, – teigia buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Pasiūlymai ir kritika yra gerai, bet reikėtų objektyviai įvertinti pačių veiksmus, kai savo rankose turėjo tuos instrumentus. Labai atviras klausimas, kodėl Lietuva ir tokioje situacijoje, kodėl turėjo priimti griežtus ribojimus“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bilotaitei antrina ir sveikatos ekspertai. Esą buvusi Sauliaus Skvernelio Vyriausybė yra atsakinga už rekordiškai prastus Lietuvos sergamumo rodiklius ir neišspręstas problemas.

„Pasiūlymai opozicijos yra testuoti antigenų testais ir duoti tuos duomenis NVSC. Antigenų testų, kaip žinia, nenupirko pati buvus Vyriausybė, o NVSC darbas irgi buvo nepatenkinamas. Jie siūlo daryti tai, ko patys neužtikrino padaryti“, – sako V. Zemlys-Balevičius.

Ingridos Šimonytės Vyriausybė žada per šią savaitę, kiekvienam karantino švelninimui nustatyti aiškius kriterijus. Tai reiškia, kad visų ribojimų galiojimas priklausys nuo sergamumo rodiklių. Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija siūlo Vyriausybei pratęsti šalyje paskelbtą karantiną iki kovo pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų