REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Uostamiesčio ir Klaipėdos rajono gyventojai varžosi, kas sugaus didesnę lašišą Baltijos jūroje.

Uostamiesčio ir Klaipėdos rajono gyventojai varžosi, kas sugaus didesnę lašišą Baltijos jūroje.

REKLAMA

Jau kelerius metus organizuojamas turnyras šiemet kuklesnis nei įprasta – dėl karantino suvaržymų į Baltijos jūrą gali išplaukti tik su Kuršių mariomis ir jūra besiribojančių savivaldybių gyventojai.

Tačiau visus juos nurungė varžybose nė nedalyvavęs Kalotės gyventojas – ant jo kabliuko užkibo net 15 kilogramų sverianti lašiša.

Tokio laimikio nesitikėjo 

Penktą kartą gyvenime į lašišų žvejybą Baltijos jūroje išplaukęs kalotiškis Andrejus galvojo, kad jo laukia smagi, tačiau be laimikio diena. Juolab, kad nuo ryto niekas nekibo.

Tačiau staiga valas trūktelėjo. Tempdamas į laivelį laimikį ir matydamas, kaip smarkiai linksta meškerė, Andrejus suprato, kad užkibo nemenka žuvis.

REKLAMA
REKLAMA

„Traukėm apie pusę valandos, traukėsi smagiai, jau buvo suprantama, kad ne kažkoks keturių-penkių kilogramų laimikis, nes buvo užsispyręs, traukė atgal tą meškerę, o prie pat valties jau buvo įvykis – supainiojo ir kitas meškeres“, – pasakojo Kalotės gyventojas Andrejus Fokinas.

REKLAMA

Pradėjęs iš vandens traukti laimikį Andrejus pamatė, kad užkibo milžiniška lašiša. Vyras vos įkėlė ją per bortą. Tauri ir reta žuvis svėrė net 15 kilogramų.

Andrejus sako, kad tai didžiausias jo asmeninis laimikis: „Pradėjo drebėti ir rankos, ir kojos, nes tikrai Lietuvoje mano pagautas išskirtinis laimikis, didžiausias.“ 

Žuvį vyro šeima valgo iki šiol. Na, o lašišų gaudytojai profesionalai sako, kad laimikis iš tiesų įspūdingas ir didžiausias šį sezoną, tačiau tautiečiai Baltijos jūroje yra sugavę ir 17-os ar 18-os kilogramų lašišų.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, jos gali užaugti ir iki 50-imties kilogramų svorio bei pusantro metro ilgio.

Vyksta turnyras

Jau keli mėnesiai iki vasario pabaigos vyksta ir lašišų gaudymo Baltijos jūroje turnyras. Laimėtojai pasidalins pustrečio tūkstančio eurų prizą žvejybos reikmėms.   

„Na, kaip matote, didžiausia kol kas yra 14,8 kilogramų. Nėra įspūdingo dydžio lašiša, tikrai ne. Tai yra didelė žuvis, bet galėtų čia būti kokių 19 ar 20 kilogramų, nes Lietuvos rekordas fiksuojamas gero žvejo, draugo Aivaro – 19,3 buvo praeitais metais. Žmogus tikrai parsivežė tokį arklį“, – teigė žūklės gidas Edvinas Alšauskas.

Anot žūklės gidų, lašišų gaudymas užburia azartu: „Tai bus žvejyba, pilna netikėtumų. Gali būti visiškai be nė vieno kibimo, o gali būti ir labai nuostabi žūklė. Nes tai nėra parduotuvė. Tai yra tiesiog loterija. Mes maksimaliai pasistengiame, žvejai gidai pagauti tą žuvį, o kaip pavyksta, tai jau Neptūno valioje.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jūrinė žuvis lašiša neršti į Lietuvos upes iš Baltijos plaukia liepos mėnesį. Žiemą grįžta atgal į plačiuosius vandenis, tačiau žvejai mėgėjai sako gaudantys tik tas, kurios šiemet neneršė ir kilogramus augina savo valdose. Tokį požiūrį sveikina ir mokslininkai. Jų teigimu, vienu metu lašišos Baltijoje buvo prie išnykimo ribos.   

„Laukinių lašišų populiacija buvo sumažėjusi tiek, kad teko ją įrašyti į Raudonąją knygą, labai stipriai apriboti žvejybą, bet taikomos apsaugos priemonės per ilgesnį laiką davė gerus rezultatus“, – sako Jūrų muziejaus mokslininkas Saulius Karalius.

Baltijos jūroje, ne arčiau nei pusė kilometro nuo kranto, lašišas meškeriotojai gali traukti ištisus metus. Tiesa, vienas žmogus gali parsigabenti tik dvi, ne mažesnes nei 60 centimetrų žuvis. Jei kompanijoje daugiau nei du asmenys, leidžiama parsiplukdyti 6 lašišas. Dabar galiojantys karantino reikalavimai nurodo, jog valtyje gali būti ne daugiau kaip du žmonės iš skirtingų šeimos ūkių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų