REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policija pradėjo fiksuoti naują sukčiavimo būdą, kai sukčiai susisiekia su auka per „Viber“ programėlę.

Policija pradėjo fiksuoti naują sukčiavimo būdą, kai sukčiai susisiekia su auka per „Viber“ programėlę.

REKLAMA

Sukčiai, sudarydami tinkamą įvaizdį ir įgaudami pasitikėjimą, kaip profilio atvaizdą pasirenka nuotrauką, dažnu atveju moters su vaiku.

Dažniausiai sukčiai pasirenka ir susisiekia su asmenimis (pardavėjais), kurie ilgai negali realizuoti savo parduodamos prekės. Jie parašo būsimai aukai, kad susidomėjo parduodama preke, nori ją įsigyti, tačiau gyvena kitame mieste ir prekę nori gauti per kurjerį.

Paaiškina, kad patys suorganizuos prekės pristatymą. Pardavėjai dažnai susigundo tokiu pirkėjo paslaugumu, kadangi jiems patiems nereikia rūpintis kurjerio paslaugomis bei dažniausiai sunkiai realizuojamos prekės pardavimu.

Pagal „scenarijų“ toliau viskas klostosi taip: sukčiai per „Viber“ programėlę atsiunčia nuorodą, kuri yra labai panaši į žinomų Lietuvos pardavimų portalų ar kurjerio paslaugas teikiančių įmonių rekvizitus („Lietuvos pašto kurjerio“, „DPD“, „skelbiu.lt“) bei nurodo pardavėjui paspausti šią nuorodą ir suvesti elektroninės bankininkystės duomenis (prisijungimo ID, asmens kodą, slaptažodžius) arba mokėjimo kortelės ilgąjį numerį, galiojimo terminą ir apsauginį CVC kodą. Atlikus šiuos veiksmus, iš pardavėjo sąskaitos yra nuskaičiuojamos lėšos, kurios dažniausiai nukeliauja į kitų šalių bankus. 

REKLAMA
REKLAMA

Policija įspėja gyventojus nesusigundyti tokiomis paslaugomis, niekam neatskleisti savo asmens ar elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenų (ID, asmens kodų, banko prisijungimo duomenų, mokėjimo kortelių duomenų ir kt.). Jei jau taip įvyko, kad nežinomi asmenys nuskaičiavo pinigus, nedelsiant kreipkitės į savo banką dėl perlaidos sustabdymo ir informuoti apie tai policiją skubios pagalbos telefonu 112. 

REKLAMA

Patarimai, kaip saugiai naudotis programėle „Viber“:

Norėdami informuoti naudotojus, kaip saugiai naudotis šia programėle, pateikiame keletą patarimų, padėsiančių išvengti saugumo ir privatumo pažeidimų. 

Bendro pobūdžio patarimai: 

visada naudokite naujausią programėlės versiją, nes tik naujausios versijos užtikrina visišką žinučių šifravimą; 

naudokite funkciją „patikimas kontaktas“ (angl. trust contact) pažymint žmones, kuriuos gerai pažįstate ir bendraujate nuolat; 

blokuokite pranešimus iš nežinomų numerių. Įsitikinę, kad pranešimas nėra apgaulingas, visada numerį galėsite atblokuoti; 

nespauskite ant įtartinų nuorodų, ypač jeigu jas gavote iš nepažįstamo kontakto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų