REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomenei kylant daug klausimų dėl galimo vakcinos nuo COVID-19 šalutinio poveikio, Kauno klinikų specialistai įvardijo dažniausiai galinčius pasitaikyti negalavimus pasiskiepijus „Pfizer-BioNTech“ vakcina.

Visuomenei kylant daug klausimų dėl galimo vakcinos nuo COVID-19 šalutinio poveikio, Kauno klinikų specialistai įvardijo dažniausiai galinčius pasitaikyti negalavimus pasiskiepijus „Pfizer-BioNTech“ vakcina.

REKLAMA

Nurodoma, kad dažniausia reakcija į vakciną – skausmas injekcijos vietoje. Kiti galimi simptomai – karščiavimas, nuovargis, galvos skausmas, šaltkrėtis, raumenų, sąnarių skausmas.

Dažniausiai šie simptomai būna lengvi arba vidutinio sunkumo, atsiranda per pirmas dienas po vakcinacijos ir išnyksta per 1–2 dienas po atsiradimo. Gamintojų nurodoma, kad dažnesni ir intensyvesni simptomai galimi po antrosios vakcinos dozės bei žmonėms, jaunesniems nei 55 m.

Priduriama, kad kosulys, dusulys, gerklės skausmas nėra povakcininiai simptomai. Tai galėtų būti COVID-19 ar kitos ligos simptomai.

REKLAMA
REKLAMA

Kada atlikti PGR tyrimą po vakcinacijos?

Pasireiškus povakcininiams simptomams tikralaikės PGR tyrimo metodą, siekiant nustatyti COVID-19, reikėtų atlikti, jei karščiavimas tęsiasi daugiau nei 2 dienas. 

REKLAMA

Taip pat tą reikėtų padaryti, jei atsiranda kitų simptomų (sloga, gerklės skausmas, kvapo/skonio praradimas, kosulys, dusulys).

Šios rekomendacijos taikomos žmonėms, kurie per 3 pastarąsias dienas gavo COVID-19 vakciną (įskaitant vakcinacijos dieną) ir yra žinoma, kad jie neturėjo aukštos rizikos kontakto su SARS-CoV-2 virusu per pastarąsias 14 dienų.

Priduriama, kad žmonėms, kurie turi aukštos rizikos kontaktą, turėtų būti atliekamas nosies tepinėlio tyrimas pagal rekomendacijas.

Ar galima užsikrėsti COVID-19 nuo vakcinos?

Pabrėžiama, kad nė viena iš vakcinų prieš COVID-19 savo sudėtyje neturi gyvo viruso, galinčio sukelti ligą. Tai reiškia, kad COVID-19 vakcina negali sukelti šios ligos.

REKLAMA
REKLAMA

Imunitetas prieš COVID-19 susidaro tik praėjus kelioms savaitėms po pirmosios vakcinos dozės, todėl galimybės susirgti išlieka, jei žmogus prieš ar praėjus nedaug laiko po vakcinacijos užsikrėtė COVID-19. Taip yra dėl to, kad vakcina dar nepradėjo veikti ir organizme nesusiformavo pakankamai apsaugos prieš virusą.

Taip pat paneigiamas mitas, kad po vakcinos nosies tepinėlis atliekant PGR tyrimą bus teigiamas.

Ragina nepamiršti kitų apsaugos priemonių

Pabrėžiama, kad vakcinacija yra labai svarbus, tačiau ne vienintelis žingsnis, kuris reikalingas apsaugoti save ir kitus nuo COVID-19.

Kad pandemija būtų sustabdyta, turi būti imtasi visų įmanomų priemonių. Vakcina sudaro imunitetą prieš virusą, kad organizmas būtų pasiruošęs kovai su juo susidūrus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl net ir po antrosios vakcinos dozės norint sumažinti užsikrėtimo virusu ir jo perdavimo riziką rekomenduojama dažnai plauti rankas su muilu ir vandeniu.

Nesant galimybės naudoti dezinfekcinį skystį, kurio sudėtyje yra bent 60 proc. alkoholio.

Taip pat reikėtų laikytis 2 metrų atstumo, vengti susibūrimų, dėvėti apsauginę veido kaukę (respiratorių). 

Portalas tv3.lt primena, kad šioji vakcina – tai yra sintetinė vakcina, kurios veiklioji dalis yra sintetinė modifikuota informacinė RNR molekulė (iRNR), koduojanti SARS-CoV-2 viruso spyglio glikoproteino (S) analogą. iRNR neša žinutę žmogaus ląstelėms, kokius specifinius viruso baltymus jai reikia gaminti, kad šie baltymai sukeltų imuninį atsaką į koronavirusą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų