REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį teigė, kad vakcinos dozių nuo koronaviruso netruks, tačiau laukia kitas iššūkis – užtikrinti sklandų masinio vakcinavimo procesą. Šalies vadovas teigė, kad galime užsibrėžti tikslą – iki liepos 6-osios pasiekti kolektyvinį imunitetą.

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį teigė, kad vakcinos dozių nuo koronaviruso netruks, tačiau laukia kitas iššūkis – užtikrinti sklandų masinio vakcinavimo procesą. Šalies vadovas teigė, kad galime užsibrėžti tikslą – iki liepos 6-osios pasiekti kolektyvinį imunitetą.

REKLAMA

G. Nausėda teigė, kad Europos lyderiai ketvirtadienį kalbėjo apie vakcinos nuo koronaviruso tiekimą, paskirstymą ir kaip galima greitesnį vakcinavimo procesą visose Europos Sąjungos valstybėse.

Pasak šalies vadovo, Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen patikino, kad Lietuva I ir II šių metų ketvirtį, iki vasaros pradžios, galės paskiepyti mažiausiai 70 proc. suaugusių šalies gyventojų.

Prezidento teigimu, tokius tikslus bus galima todėl, kad Lietuvai tiekiamas vakcinų kiekis per šį laikotarpį sudarys 4 mln. dozių.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra gerokai daugiau negu mes šiuo metu skiepijame ir negu mes įsivaizdavome iki neseno meto“, – kalbėjo G. Nausėda.

Didesnes vakcinų dozes lems tai, kad netrukus turėtų būti patvirtinta „AstraZeneca“ gaminama vakcina. G. Nausėdos teigimu, sprendimas dėl šios vakcinos turėtų būti priimtas kitą penktadenį, o „AstraZeneca“ gaminamos vakcinos dozių Lietuva gali tikėtis vasario viduryje.

REKLAMA

Patvirtinimo laukia ir „Johnson & Johnson“ vakcina, kuri, anot prezidento, šalį galėtų pasiekti pavasarį. G. Nausėda sakė, kad „AstraZeneca“ ir „Johnson & Johnson“ vakcinų laikymo ir transportavimo sąlygos yra paprastesnės, o tai padaro visą vakcinacijos procesą gerokai lengvesniu.

Kol kas nėra aišku, tačiau G. Nausėda teigė, kad gali būti, jog „Johnson & Johnson“ reikės tik vienos dozės ir nereikės papildomo skiepijimo.

„Svarbiausia išvada – artimiausioje ateityje svarbiausias iššūkis bus nebe vakcinos trūkumas, o sugebėjimas masiškai vakcinuoti mūsų žmones tam, kad optimaliai išnaudotume laiką ir galėtume visiškai siekti kolektyvinio imuniteto iki Karaliaus Mindaugo karūnavimo šventės. Galime užsibrėžti tokį tikslą“, – sakė G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovo teigimu, vakcinavimo centrai jau yra kuriami, per vasario mėnesį būtina pasiekti, kad visuose regionuose atsirastų bent po vieną tokį centrą, o didesniuose miestuose – po kelis.

Norint pasiekti užsibrėžtą tikslą, G. Nausėdos tvirtinimu, vasarį reikia pasiekti, kad per dieną būtų vakcinuojama vidutiniškai 10 tūkst. žmonių, o antrąjį metų ketvirtį – 30–35 tūkst. žmonių per dieną.

„Jeigu savaitgalį dėl vienokių ar kitokių priežasčių vakcinavimo tempas sumažėja, turime atsigriebti kitomis savaitės dienomis“, – sakė prezidentas.

ES iki šiol patvirtino dvi vakcinas nuo koronaviruso. Praėjusį mėnesį bendrijos gyventojai pradėti skiepyti „BionTech“ ir „Pfizer“ vakcina, o sausio pradžioje patvirtinta „Moderna“ bendrovės vakcina. Pranešus apie laikiną pirmosios vakcinos tiekimo sumažinimą, ji šiuo metu naudojama tik revakcinacijai.

Lietuva vakcinas nuo koronaviruso perka kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis iš šešių kompanijų – „Moderna, „AstraZeneca“, „Janssen Pharmaceutica NV“, „Sanofi ir GSK“, „BioNTech ir Pfizer“ bei „CureVac“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų