REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus rajone gyvenanti moteris piktinasi, kodėl gyvendama prie pat miesto ribos ir ten dirbdama, ji nemokamų kalio jodido tablečių negali pasiimti sostinės vaistinėse. Vilniaus miesto savivaldybė gūžčioja pečiais – taisyklės vienodos visiems, o padėti gali tik rajono savivaldybė.

Vilniaus rajone gyvenanti moteris piktinasi, kodėl gyvendama prie pat miesto ribos ir ten dirbdama, ji nemokamų kalio jodido tablečių negali pasiimti sostinės vaistinėse. Vilniaus miesto savivaldybė gūžčioja pečiais – taisyklės vienodos visiems, o padėti gali tik rajono savivaldybė.

REKLAMA

Naujienų portalą tv3.lt pasiekė Vilniaus rajone gyvenančios moters laiškas. Erika prisistačiusi moteris sako, kad nesupranta, kodėl dirbdama pačiame Vilniuje ji negali miesto vaistinėje pasiimti jai priklausančių jodo tablečių. 

„Per žinias „skanduoja“, kad žmonės nepasiima jodo tablečių, pilnos vaistinės, bet niekas jų nepasiima, gal valdžia lai pasiteirauja, dėl ko taip yra?

Ogi todėl, kad mums eiliniams paprastiems žmonėms, jas pasiimti gan sudėtinga. Mūsų šeimos situacija tokia: gyvename ties Vilniaus miesto riba, tačiau tai skaitosi jau Vilniaus rajonas. Kai buvo pats tablečių pasiėmimo pikas, pagalvojau, kad pasiderinsiu laiką po darbo ir užsuksiu į man pakeliui esančią vaistinę, tačiau kaip atėjau, taip ir išėjau su palinkėjimu jas atsiimti mano savivaldybėje“, – rašo į portalą besikreipusi skaitytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Moters teigimu, šalia jos namų tabletes dalinanti vaistinė dirba nuo 8 val. ryto iki 17 val. vakaro darbo dienomis. Būtent tuo metu Erika jau yra Vilniuje, darbe. Nors jodo tabletes Vilniaus rajone galima atsiimti ir seniūnijose, tą padaryti galima taip pat tik darbo metu.

REKLAMA

„Noriu pasitikslinti, kaip man jas pasiimti, kai esu dirbanti? Ta pati situacija atsitiko ir mano mamai bei seseriai. {...} Jei jau taip gyvybiškai svarbu, tai kodėl negalime atsiimti tų tablečių gyventojams patogioje lokacinėje vietoje, o ne tik savo seniūnijoje? Todėl mūsų šeima vis dar neturi tų tablečių, nes esame dirbančios ir iki šiol nebuvo galimybės  jas atsiimti. Čia Lietuva, čia lietūs lyja...“, – savo laiške rašo tv3.lt skaitytoja.

Vilniaus miesto savivaldybė: tabletės – tik registruotiems mieste

Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Dovilė Ibianskaitė tv3.lt sako, jog nieko itin daug pakomentuoti negali. Esą tokios taisyklės, o savivaldybės pačios nusprendė, kaip geriausia dalinti tabletes savo gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA

„Vilniaus miesto savivaldybė dalina tabletes tik tiems asmenims, kurie deklaravo savo gyvenamąją vietą mieste. Rajono savivaldybė – deklaravusiems rajone. Vilniaus rajonas nusprendė tabletes dalinti per seniūnijas, tuo tarpu miesto savivaldybė – per vaistines.

Kadangi jūsų skaitytojos gyvenamoji vieta yra rajonas, jai reiktų kreiptis į rajono savivaldybę dėl jai priklausančio kalio jodido tablečių“, – rašoma savivaldybės atsiųstame komentare.

Kaip praneša Vilniaus rajono savivaldybė, seniūnijų gyventojai, nuolatos gyvenantys išplėstinio planavimo atstumu (100 km spinduliu), jodo preparatus gali atsiimti seniūnijoje pagal gyvenamąją vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriose seniūnijose preparatai esą buvo dalijami pasitelkiant seniūnaičius, seniūnijų darbuotojus, kurie nešiojo tabletes gyventojams į namus arba dalino pagal sudarytą grafiką atitinkamose gyvenviečių vietose.

Nemokamai dalinamų kalio jodido tablečių atsiėmimas pratęstas iki sausio 31 d. Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, kol kas sau priklausančias tabletes atsiėmė apie 62 proc. vilniečių.

Vilniuje ar jo rajone neregistruoti gyventojai jodo tablečių taip pat gali įsigyti, tačiau tik mokamai. Tai galima padaryti kai kuriose vaistinėse, be recepto. 

Su receptu yra išduodamos keturios kalio jodido tabletes. Remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pateiktais duomenimis, dvi kalio jodido tabletės po 65 gramus yra vienos paros dozė, skirta asmeniui vyresniam nei 12 metų. 

Branduolinės nelaimės atveju, suaugusiems žmonėms gali būti rekomenduojama per vieną dieną papildomai suvartoti dar vienos paros dozę – iš viso 4 tabletes.

Apie tai, kaip tinkamai vartoti kalio jodido tabletes, žiūrėkite reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų