REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas pripažįsta savo asmeninę atsakomybę dėl pralaimėtų Seimo rinkimų, kai kurie partijos senbuviai ragina jį nebedalyvauti naujuose partijos vadovo rinkimuose.

Socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas pripažįsta savo asmeninę atsakomybę dėl pralaimėtų Seimo rinkimų, kai kurie partijos senbuviai ragina jį nebedalyvauti naujuose partijos vadovo rinkimuose.

REKLAMA

Trečiadienį Lietuvos socialdemokratų partijos tarybos posėdyje, skirtame ir spalį vykusių Seimo rinkimų rezultatams įvertinti, G. Paluckas teigė, kad prastą partijos pasirodymą lėmė ir jo paties klaidos dėl strateginių sprendimų, ir oponentų žingsniai, nesugebėjimas iškomunikuoti savo programos.

„Tai, be abejo, yra ir mano paties klaidos, tiek strateginių kai kurių sprendimų, tiek asmeninių poelgių. Tai yra mūsų visų veikimo kokybė, politinės aplinkos pokytis ir, be jokios abejonės, politinių oponentų žingsniai (...). Aš savo veiklą vertinu tikrai savikritiškai, tačiau siūliau prezidiume ir prezidiumas nedidele balsų persvara pritarė tarybos nutarimo projektui, kuriuo rinkimų rezultatus vertintumėme nepateisinusius lūkesčių“, – sakė G. Paluckas.

Seimo rinkimuose, anot jo, buvo padaryta ir organizacinių, ir finansų valdymo ir kitų klaidų, bet esminė priežastis, anot jo, yra tai, kad „rinkėjams socialdemokratai pasirodė nereikalingi“.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra, mes nesugebėjome garsiai aiškiai ir prasmingai paaiškinti rinkėjams, ką mes užsirašėme programoje. Taip, kartais jaučiausi kaip dirigentas be orkestro, šnekėjau vienas, kai daugelis mūsų ir sąrašo, ir regionų lyderių, nežinau dėl kokių priežasčių, patogiai pratylėjo. Todėl šiandien aš tikrai už šituos rezultatus prisiimu visą atsakomybę ir nekaltinu absoliučiai nieko“, – partijos tarybos nariams teigė jis.  

REKLAMA

Vis dėlto jis tikino, kad partijai kenkia viešas tarpusavio santykių aiškinimasis, sakydamas, kad „jei nenustosime savęs skalbti, tai ir reitingų rezultatų atsigavimo, matyt, tikrai negalime tikėtis“. 

Jis taip pat sako nepritariantis siekiams svarstyti prie bendro darbo su nuo partijos atskilusiais Socialdemokratų darbo partijos frakcija.

„Tikrai gerbiu Vytenį Andriukaitį, gerbiu Algirdą Sysą, tačiau jiems nepritariu (...), lygiai taip pat nepritariu, sakau nuoširdžiai, jog atsinaujinimo koncepcija yra ydinga ir reikėtų sukti atgal, mėginti suklijuoti suskilusį indą ir surasti galimybę mėginti susigrąžinti kai kuriuos bičiulius. Visų šių keturių metų pastangos – mano asmeninės ir daugelio mūsų, buvo nužiesti naują puodą, o ne klijuoti seną“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

G. Paluckas sulaukė daug kritikos iš partijos senbuvių, Vytenis Povilas Andriukaitis ir kiti ragino jį nebedalyvauti rinkimuose, kad „galėtumėme judėti į priekį ir gegužės mėnesį performuoti komandą“.

„Mielas Gintai, manau, kad tu jau subrendai kaip politikas ir būtų gerai, kad tu tokį brandų sprendimą padarytum ir mums visiems būtų smagu judėti į priekį (...). Tu mums reikalingas komandoje, bet, manau, kad kaip pirmininkas savo vaidmenį jau suvaidinai“, – sakė V. P. Andriukaitis.

Jis pabrėžė, kad partijos skyriuose dėl rinkimų išsakoma daugybė nuoskaudų, todėl reikia „kuo greičiau perorganizuoti partijos struktūras, valdybą“. Socialdemokratams trečiadienį svarstant du alternatyvius rinkimų vertinimus, jis tvirtino pasisakantis už pesimistiškesnį variantą ir, kaip ir kai kurie kiti partiečiai, įsitikinęs, jog rezultatai vertinami pavėluotai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Palaikau alternatyvą, kad, deja, rinkimus reikia vertinti blogai, centrinio rinkimų štabo veiklą – nepatenkinamai. O, mielas Gintautai, tau nepavyko pateisinti lūkesčių. Kadangi galvoji, kokias klaidas padarei, tai 40 skyrių mano, kad tu turėjai atsistatydinti po pirmojo rinkimų turo, aš manau, kad po antro“, – dėstė V. P. Andriukaitis.

Julius Sabatauskas pažymėjo, jog „tokių blogų rinkimų neturėjome nuo 1996 metų“.

„Štabas dirbo labai blogai, rezultatai tikrai blogi ir pirmininkas tikrai nepateisino lūkesčių. Klausimas, ar šiandien reikėtų atsistatydinti – pripažinsiu, kad šiandien laikas jau yra praleistas“, – sakė jis.

REKLAMA

Kita partijos senbuvė Vilija Blinkevičiūtė tikino, kad niekas neginčija prastų socialdemokratų rezultatų, nes „kai kas matavosi mundurus ir tas nusivylimas yra didžiulis“, tačiau kvietė susilaikyti nuo „karo“ bei gynė G. Palucką ragindama prisiminti ankstesnes sėkmes savivaldos ir Europos parlamento rinkimus.

„Kariaujame vienas su kitu ir kariaujame tai išorei parodydami, kas gudriau pasisakys, kas kandžiau, kas labiau įkąs. Man kyla noras jį apginti čia šiuo požiūriu (...). Kai seimo rinkimai prasti, kaltas yra Paluckas ir kas šalia Palucko. Visi kiti – nekalti. Sakau atvirai: visi kalti, nes mes pastoviai kariavome karus partijos viduje“, – kalbėjo ji. 

REKLAMA

Kai kurie partiečiai kvietė V. Blinkevičiūtę dalyvauti būsimuose pirmininko rinkimuose.

Socialdemokratų taryba trečiadienį inicijavo balsavimą dėl partijos rinkimų rezultatų vertinimo, jis vyks dvi dienas. Balsuojama bus ir dėl prezidiumo pasiūlytos švelnesnės formuluotės, jog rinkimų rezultatus partija vertina kaip „nepateisinusius lūkesčių“, ir dėl A. Syso formuluotės, jog rezultatus reikėtų „vertinti blogai, LSDP centrinio rinkimų štabo darbą vertinti nepatenkinamai“, o partijos pirmininko veikla „nepateisino lūkesčių“.

Taip pat nuspręsta gegužės 29 dieną šaukti partijos suvažiavimą, jame bus skelbiami partijos pirmininko rinkimų rezultatai. Patys pirmininko rinkimai vyks tiesiogiai balsuojant visiems partijos nariams, slaptu balsavimu gegužės 6-9 dienomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Paluckas Lietuvos socialdemokratų partijai vadovauja nuo 2017-ųjų gegužės.

Pernai spalį Seimo rinkimuose socialdemokratai liko ketvirti ir tryliktajame Seime su 13 mandatų liko opozicijoje. Partijos pirmininkas Gintautas Paluckas po keliskart perskaičiuotų balsų pralaimėjo rinkimus Utenos vienmandatėje konservatoriui Edmundui Pupiniui. Socialdemokratų Seimo frakcijos seniūnu paskirtas Algirdas Sysas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų