REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Du Seimo komitetai pritarė projektui, pagal kurį nustatomi aiškūs kriterijai, kuomet užsienio kultūros veikėjai galėtų būti neįleidžiami į Lietuvą. Draudimas galiotų asmenims, kurie viešai palaiko ir propaguoja autoritarinius režimus.

Du Seimo komitetai pritarė projektui, pagal kurį nustatomi aiškūs kriterijai, kuomet užsienio kultūros veikėjai galėtų būti neįleidžiami į Lietuvą. Draudimas galiotų asmenims, kurie viešai palaiko ir propaguoja autoritarinius režimus.

REKLAMA

Parengtame projekte siūloma į Lietuvos Respubliką neįleisti atlikėjų, kurie viešai arba savo kūryba išreiškia paramą agresyviai tarptautinę teisę pažeidžiančiai Rusijos arba kitos valstybės vykdomai užsienio politikai, arba kvestionuojantys Lietuvos konstitucines vertybes.

Šiam projektui dar turės pritarti Seimas.

Seimo Kultūros bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetai antradienį bendrame posėdyje aptarė kriterijus, pagal kuriuos į Lietuvą rodyti savo programų būtų neįleidžiami užsienio kultūros veikėjai.

Klausimas iškeltas po to, kai Kultūros taryba už dėl karantino neįvykusius ar perkeltus koncertus skyrė subsidijas Rusijos atlikėjų Filipo Kirkorovo ir Michailo Šufutinskio koncertus planavusioms bendrovėms. Jos atitinkamai gavo beveik 13,7 tūkst. ir beveik 17 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Kultūros ministerija sako privalėjusi skirti paramą nukentėjusiems renginių organizatoriams, nes organizatorių prašymą skirti subsidiją už neįvykusius koncertus vertino tik ekonominiais ir teisiniais aspektais.

REKLAMA

Nustatė aiškius kriterijus

Kaip sakė Kultūros komiteto pirmininkas konservatorius Vytautas Juozapaitis į Lietuvą būtų galima neįleisti tų asmenų, kurie palaiko autoritarinius režimus.

„Turbūt vienintelis kriterijus, kuris turėtų būti taikomas neįleidžiant kažkokių asmenų į Lietuvą, yra autoritarinių režimų, režimų, kurie tremia, žudo, tyčiojasi, kankina žmones, tokių režimo propaguotojų arba garbintojų neįsileidimas“, – antradienį posėdyje sakė V. Juozapaitis.

Jam antrino ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas, pažymėjęs, kad reikia nustatyti konkrečius kriterijus, pagal kuriuos kai kurie atlikėjai būtų neįleidžiami į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra apsisprendimas, ar mes tokiems aptarnaujantiems atlikėjams sudarome sąlygas atvažiuoti čia, į Lietuvą, ir iš to pelnytis sau ir ekonominės naudos. Tai yra mūsų valstybės apsisprendimas vertybinis, politinis. 

Tam tikras kriterijų sąrašas turi būti. Kai kurie iš [atlikėjų] yra naudojami aplink tam tikras istorines datas. Tas pats Kirkorovas atliko tam tikro ambasadoriaus funkciją, kai vyko Rusijos Dūmos rinkimai“, – teigė L. Kasčiūnas.

Kaip pastebėjo užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas, draudimas atvykti į Lietuvos Respubliką yra įstatyminio reguliavimo klausimas. Nors įstatymais įtvirtinta, kokiais atvejais galima drausti užsieniečiams atvykti į Lietuvą, tačiau nėra baigtinio kriterijų sąrašo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nors atsitiko negerai, bet džiaugiamės prasidėjusia diskusija. Jeigu būtų toks sprendimas, reikėtų atitinkamus teisės aktus pataisyti, įtraukiant minėtus kriterijus“, – kalbėjo E. Meilūnas.

Siūlo sudaryti sąrašą

Tuo metu Užsienio reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Žygimantas Pavilionis siūlo sudaryti sąrašą Lietuvoje nepageidaujamų atlikėjų sąrašą.

„Sąrašo sudarymas tokių atlikėjų, kurie tiesiogiai prisideda prie autoritarinių režimų daromų nusikaltimų žmogiškumui, žmogaus teisėms ir taip toliau, kurį būtų galima padaryti kartu su Užsienio reikalų, Krašto apsaugos ministerijomis, Valstybės saugumo departamentu, galbūt dar keletą tarnybų įtraukiant, ir tą sąrašą nuolat monitorinti, nes jis gali būti kintantis, manau, tai galėtų būti vienas iš sprendimų“, – siūlė Ž. Pavilionis.

REKLAMA

Siūlo neįleisti Kirkorovo

Pirmadienį Užsienio reikalų ministerija pasiūlė į Lietuvą neįleisti Filipo Kirkorovo. Kaip teigė užsienio reikalų ministras Gabrielius Lansbergis, šis atlikėjas savo daugkartiniais apsilankymais neteisėtai aneksuotame Krymo pusiasalyje „sąmoningai neigė Ukrainos teritorinį integralumą ir suverenitetą bei tokiu būdu netiesiogiai pateisino agresyvius Rusijos Federacijos veiksmus“. 

Šiuo metu į Lietuvą neįleidžiami Rusijos atlikėjai Grigorijus Lepsas, Olegas Gazmanovas, Valerija (Ala Perfilova).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų