REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva, nors ir nenori, bet iki šiol perka elektrą iš nesaugios Astravo atominės elektrinės. Energetikos ministras skelbia, kad elektros energijos srautas iš Astravo į Lietuvą yra milžiniškas. Dėl šios priežasties skuba kurti naują planą, kaip nukirsti tiekimą.

Lietuva, nors ir nenori, bet iki šiol perka elektrą iš nesaugios Astravo atominės elektrinės. Energetikos ministras skelbia, kad elektros energijos srautas iš Astravo į Lietuvą yra milžiniškas. Dėl šios priežasties skuba kurti naują planą, kaip nukirsti tiekimą.

REKLAMA

Tuo metu lygiai prieš savaitę 100 procentų pajėgumu užkurta jėgainė ir vėl susiduria su sunkumais, nuo jos paleidimo fiksuotas jau ketvirtas incidentas.

Pernai lapkričio 7-ąją, Aliaksandrui Lukašenkai panorėjus, prie mūsų sienos stūksančioje Astravo atominėje elektrinės darbuotojai ėmė didinti jėgainės galią.

Jau kitą dieną sprogo transformatoriai. Jėgainė sustojo. Atnaujinus elektrinės darbą, jau netrukus ten įvyko ir dar vienas rimtesnis incidentas. Baltarusija tuomet bandė nuslėpti gedimą gyvybiškai būtinoje avarinio aušinimo sistemoje. 

O lygiai prieš savaitę Astravo jėgainės galią pakėlus iki 100 proc. – dabar mus pasiekė žinia ir apie dar vieną incidentą – suveikus generatoriaus apsaugos sistemai, branduolinis reaktorius ir vėl atjungtas nuo elektros sistemos. Baltarusija oficialiai apie tai paskelbė praėjus dviem valandoms po įvykio, kurio nesureikšmina.

REKLAMA
REKLAMA

Nesaugų jėgainės darbą Astrave stebintys ir pasaulį apie incidentus informuoti skubantys seniausios Baltarusijoje visuomeninės organizacijos „Ecohome“ nariai sako, kad tai jau ketvirtas incidentas po oficialaus elektrinės įjungimo. Ir tai, kas vyksta branduoliniame objekte – vis labiau gąsdina.

REKLAMA

„Po rinkimų situacija smarkiai pasikeitė. Prasidėjo visiškas chaosas. Kito apibūdinimo nesugalvoju. Nes jie prieš fizinį Baltarusijos AE paleidimą atšaukė būtinybę turėti eksploatavimo licenciją“, – sako „Ecohome“ tarybos narė Tatjana Novikova.

Pasak baltarusių visuomenininkų, A. Lukašenka pasidovanojo sau atominės paleidimo ceremoniją, o visa kita režimui dabar nė motais.

„Didžiausia Baltarusijos AE problema yra diktatoriškas tos valstybės vadovas, kuris savo metodais visiems grasina, jo visi bijo ir tokiu būdu nepaisoma tarptautinių įsipareigojimų, nepaisoma branduolinės saugos reikalavimų ir nesidalijama informacija, kas vyksta atominėje elektrinėje“, – pasakoja energetikos ekspertas Romas Švedas.

REKLAMA
REKLAMA

„Vidutiniškai per porą valandų radioaktyvusis debesis turėtų pasiekti Vilnių“, – teigia Radiacinės saugos centro vadovė Ramunė Marija Stasiūnaitienė.

Lietuvos Radiacinės saugos centro vadovė sako beveik nesitikinti iš Baltarusijos perspėjimo, jei elektrinėje, neduok Dieve, įvyktų rimta branduolinė avarija. Sako, kad apie tai mums pirmiau nei Minskas praneštų pasienyje su kaimynais įrengtos 14-ka perspėjimo stočių. Bet tokiam scenarijui turi aktyviau ruoštis ir gyventojai.

„Bet mes vis girdim informaciją, kad gyventojai nepasiima (kalio jodido tablečių – red. past.). Todėl aš tikrai raginčiau gyventojus pasiimti iš vaistinių ar punktų, kuriuos nustatė savivaldybė, kalio jodido tabletes, nes būtent jos labai svarbios apsaugant skydliaukę nuo galimų pakenkimų“, – kalbėjo R. M. Stasiūnaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pusę milijono gyventojų turinčio Vilniaus savivaldybė tikėjosi, kad miestiečiai aktyviau atsiims tabletes, bet dalijimo laiką tenka pratęsti iki mėnesio pabaigos. Skelbiama, kad iki šiol tabletes atsiėmė tik du trečdaliai vilniečių.

„Galvojame, ką visgi reikėtų daryti su galimu likučiu, kuris liks vaistinėse. Tai visgi yra kitos grupės, kurios tikslinga būtų, kad gautų kalio jodido tabletes, esančias Vilniuje. Nes kol kas kalbame apie deklaravusius gyvenamąją vietą mieste. Tai šios grupės būtų, turbūt, studentai, užsieniečiai be abejonės. Apie tai kalbamės ir su ministerija, kokie būtų ateities scenarijai“, – sako Vilniaus mero patarėja Ieva Dirmaitė.

REKLAMA

Bet štai, ko Lietuvoje tikrai netrūksta, tai elektros energijos iš to paties Astravo. Nors Lietuva pagal įstatymą ir turi jos nepirkti, energetikos ministras sako, kad, deja, iš Astravo į Lietuvą elektros plūsta vis daugiau.

„Fizinis srautas iš Astravo elektrinės yra milžiniškas. Jis yra 2,5 karto didesnis nei buvo iki Astravo AE paleidimo. Dėl tiek, kiek mūsų vartotojai sumoka: galiu pasakyti, kad būna dienų, kai yra iki 25 proc. viso fizinio srauto, galima sakyti, 100 proc. atiteka iš Astravo, kuris teka per sieną“, – pasakoja energetikos ministras Dainius Kreivys.

Ir šis skaičius, pasak ministro, gali būti dar didesnis. Todėl ministerija skuba parengti naują planą, kaip pagaliau Lietuvoje išjungti Baltarusiškos elektros mygtuką.

REKLAMA

„Planuojame iki vasario pabaigos, kuris užkirstų kelią realiai tos elektros patekimui į Lietuvą. Pirminius pasiūlymus turėsime vasario mėnesio pradžioje, iki vidurio“, – kalbėjo D. Kreivys.

Plano detalės, pasak ministro, neviešos. Bet mechanizmas esą turėtų užkirsti baltarusiškos elektros tekėjimą į Lietuvą, net jei nepavyks to suderinti su mūsų kaimynais latviais ir estais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų