REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kultūros sektorius pasipiktino, kad Rusijos atlikėjų koncertus Lietuvoje planavusios įmonės pasirodymams neįvykus iš viso sulaukė apie 30 tūkst. eurų kompensacijos iš valstybės. Tačiau Kultūros ministerija tvirtina, kad šiuo atveju negalėjo neskirti paramos, nes tam neturėjo jokių teisinių svertų.

Kultūros sektorius pasipiktino, kad Rusijos atlikėjų koncertus Lietuvoje planavusios įmonės pasirodymams neįvykus iš viso sulaukė apie 30 tūkst. eurų kompensacijos iš valstybės. Tačiau Kultūros ministerija tvirtina, kad šiuo atveju negalėjo neskirti paramos, nes tam neturėjo jokių teisinių svertų.

REKLAMA

Seimo Kultūros bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetai antradienį aptarė, kodėl Kultūros taryba iš viso skyrė maždaug 30 tūkst. eurų paramą dėl karantino Rusijos atlikėjų koncertus privalėjusiems nukelti renginių organizatoriams.

Skirti pinigai – „baisi klaida“

Kultūros taryba už dėl karantino neįvykusius ar perkeltus koncertus skyrė subsidijas Rusijos atlikėjų Filipo Kirkorovo ir Michailo Šufutinskio koncertus planavusioms bendrovėms. Jos atitinkamai gavo beveik 13,7 tūkst. ir beveik 17 tūkst. eurų.

Minėti atlikėjai viešai remia Kremliaus režimą ir yra koncertavę Rusijos aneksuotame Kryme.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas akcentavo, kad parlamentarai siekia ne ieškoti kaltųjų, kodėl koncertų organizatoriams skirtos kompensacijos, bet spręsti, kaip išvengti analogiškų įvykių.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikia paanalizuoti, kaip buvo priimtas sprendimas. Pagalvoti, kaip sukurti aiškią kriterijų sistemą, kuri leistų mums turėti tam tikrą filtrą, tam tikrą garbės kodeksą, pagal kurį verta suformuoti tam tikrą pageidaujamų ir nepageidaujamų asmenų sąrašą“, – posėdyje antradienį kalbėjo L. Kasčiūnas.

REKLAMA

Kaip teigė Kultūros komiteto pirmininkas konservatorius Vytautas Juozapaitis, skyrus kompensacijas už nukeltus koncertus, įvyko „baisi klaida, dėl kurios mums yra nejauku“.

„Mūsų pagrindinis klausimas yra identifikuoti tą klaidą ir padaryti viską, kad artimiausioje ateityje tokių dalykų net teoriškai negalėtų pasikartoti“, – sakė V. Juozapaitis.

Negalėjo neskirti paramos

Kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė gailėjosi dėl susidariusios situacijos. Tačiau, jos teigimu, finansavimą nukentėjusiam kultūros sektoriui paramą numatė dar praėjusi Vyriausybė. Skiriant paramą nukentėjusiems organizatoriams nuspręsta vertinti ne kultūrinių renginių vertę, o organizatorių patirtus finansinius nuostolius.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes gavome iš renginių organizatorių prašymą, kad atsirastų subsidijų programa, kaip ir skubi valstybės pagalbos priemonė renginių organizatoriams dėl atšauktų renginių. Kadangi reikėjo finansinę paramą skubiai suadministruoti, mes galvojome, kaip greičiau ir lengviau pagelbėti tam kultūros sektoriui. 

Buvo nuspręsta nedaryti ekspertinio vertinimo, tad renginių organizatorių pateikti prašymai buvo vertinami tik ekonominiais ir teisiniais aspektais“, – pripažino kultūros viceministrė.

Anot D. Urbanavičienės, nebuvo įmanoma atsisakyti skirti paramą renginių organizatoriams, nes tam nebuvo teisinių svertų.

„Mums yra labai nemaloni šita situacija ir tas parašo padėjimas yra man labai nemalonus ir skaudus. Bet mes negalėjome to parašo nepadėti, dėl to, kad teisiškai, kai kalbėjomės su teisininkais, ar yra kažkokie svertai, mūsų teisininkai aiškiai pasakė, kad sąlygos yra tokios, kad mes neturime jokio teisinio pagrindo jų neremti“, – pridūrė D. Urbanavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, D. Urbanavičienė tvirtino ketinanti pasidomėti, ar šiuo atveju pavyktų atšaukti jau skirtą paramą.

Savo ruožtu Kultūros tarybos narys Rolandas Palekas tvirtino, kad už gautas kompensacijas renginių organizatoriai negalės rengti koncertų ar šių pinigų skirti atlikėjų honorarams. 

„Tai buvo jau patirtų nuostolių kompensavimas eilei įmonių, taip pat ir šioms dviem. Nė vienas euras iš to kompensavimo negalės būti panaudotas nei koncertams, nei atlikėjų honorarams nei dabar, nei ateityje“, – patikino R. Palekas.

Siūlo neįleisti Kirkorovo

Pirmadienį Užsienio reikalų ministerija pasiūlė į Lietuvą neįleisti Filipo Kirkorovo. Kaip teigė užsienio reikalų ministras Gabrielius Lansbergis, šis atlikėjas savo daugkartiniais apsilankymais neteisėtai aneksuotame Krymo pusiasalyje „sąmoningai neigė Ukrainos teritorinį integralumą ir suverenitetą bei tokiu būdu netiesiogiai pateisino agresyvius Rusijos Federacijos veiksmus“. 

Šiuo metu į Lietuvą neįleidžiami Rusijos atlikėjai Grigorijus Lepsas, Olegas Gazmanovas, Valerija (Ala Perfilova).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų