REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

42 metų klaipėdiškio mirtis pajūryje esančiame reabilitacijos centre „Palangos Linas“ net ir po kelių metų artimiesiems kelia daug klausimų. Pagal pirminę informaciją, asmuo galėjo būti nužudytas savo sugėrovo.

42 metų klaipėdiškio mirtis pajūryje esančiame reabilitacijos centre „Palangos Linas“ net ir po kelių metų artimiesiems kelia daug klausimų. Pagal pirminę informaciją, asmuo galėjo būti nužudytas savo sugėrovo.

REKLAMA

Vis dėlto, jau net du teismai pasisakė priešingai artimųjų nuogąstavimams. Dėl šio įvykio iš Telšių kilęs 30-metis Vilius Monstavičius atsidūrė teisme ir iš pradžių buvo teisiamas dėl nužudymo. Tačiau ikiteisminio tyrimo metu surinkta nepakankamai kaltę pagrindžiančių įrodymų, todėl kaltinimai telšiškiui buvo perkvalifikuoti.

Vietoj nužudymo, V. Monstavičius buvo apkaltintas ir nuteistas dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Taip kaltinamasis išvengė įkalinimo. Už padarytą nusikaltimą jam paskirta vienerių metų laisvės apribojimo bausmė. Ši dėl atlikto arešto sutrumpinta dviem mėnesiais.

Savo žodį šioje istorijoje po pirmos instancijos teismo sprendimo tarė ir Lietuvos apeliacinis teismas. Išnagrinėjęs artimųjų ir paties nuteistojo apeliacijas, teismas paskelbė, kad priimti sprendimai yra teisingi, todėl jų keisti nėra pagrindo.

REKLAMA
REKLAMA

Artimieji prašė teismo pakeisti kaltinimus ir V. Monstavičių teisti dėl nužudymo. Jie taip pat sieks, kad tokiu atveju būtų priteista neturtinė žala. Savo ruožtu pats V. Monstavičius siekė visiško išteisinimo. Jis toliau atkakliai tvirtino, kad jokio smurto nebuvo.

REKLAMA

Grėsmingi kaltinimai

Bylos duomenimis, V. Monstavičius 2018 m. rugsėjo 10-ąją, reabilitacijos sanatorijoje, kilus konfliktui, kelis kartus trenkė kumščiais ir spardė batais apautomis kojomis 42-jų klaipėdiškį. Savo veiksmais V. Monstavičius padarė nežymų sveikatos sutrikdymą.

Kol telšiškis dar buvo kaltinamas nužudymu, buvo remiamasi vieno eksperto išvadomis, kad aukai suduota mažiausiai 69 kartus. O remiantis kito specialisto išvada, V. Monstavičius esą suspaudė aukos kaklą ir jį pasmaugė.

Bet kaltinamojo advokatas pateikė kito eksperto išvadas. Jose teigiama, kad mirties priežastimi galėjo tapti su stipriu alkoholiu sumaišyti nukentėjusiojo tuo metu vartoti vaistai. Ekspertas pabrėžė, kad nustatyti sužalojimai mirčiai įtakos neturėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, tai nebuvo pateikta kaip kategoriška versija, mat akcentuota, jog nepakanka duomenų įvardyti tikslią mirties priežastį. Tad teismas paskyrė papildomą ekspertizę. Joje nustatyta, kad iš neįgaliojo vežimėlio iškritęs nukentėjusysis galėjo uždusti pats.

Smaugimo versija taip pat buvo atmesta. Pabrėžta, kad auka mirties akimirką buvo sunkiai apgirtusi (3,52 prom. koncentracija kraujyje). Taip pat pakartota, jog ant kūno matomos smurto žymės negalėjo lemti žmogaus mirties.

Apie mirtį suprato iš ryto

V. Monstavičius teisme kaltu neprisipažino. Jis teigė, kad jokio fizinio smurto prieš nukentėjusįjį nevartojo, jo nemušė nei rankomis, nei kojomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į sanatoriją vyras atvyko tą pačią dieną reabilitaciniam gydymui. Sanatorijoje buvo apgyvendintas vienas kambaryje. Ten iškart susipažino su 42 m. klaipėdiškiu, kuris gyveno kitame kambaryje. Susipažinę sutarė išgerti alkoholio.

Kartu atsidūrė parduotuvėje, V. Monstavičius nupirko du butelius brendžio. Iš pradžių alkoholinius gėrimus gėrė lauke, vėliau jo kambaryje, kur buvo tik dviese. Prie jų žadėjo prisijungti dvi sanatorijoje reabilitaciją atliekančios moterys. Vartodami alkoholinius gėrimus jie keletą kartų skambino joms, tačiau moterys neatėjo.

Išgertuvių metu, anot V. Monstavičiaus, nebuvo jokio konflikto, jokio triukšmo, tik buvo įsijungę televizorių ir klausėsi muzikos. Bevartojant alkoholinius gėrimus dar prieš 22 val. kaltinamasis užmigo.

REKLAMA

Kai pabudo, klaipėdiškis sėdėjo vežimėlyje. Eidamas parūkyti pamatė, kaip jis bandė atsikelti iš vežimėlio ir nukrito bei liko gulėti ant grindų. V. Monstavičius esą siūlė pakviesti seselę, bet šis atsisakė, nes buvo girtas.

Parūkęs V. Monstavičius teigė nuėjęs miegoti, o 42-jų sugėrovas esą liko kambaryje gulėti ant žemės. Atsibudęs ryte, apie 8 val., pamatė, kad jis dar guli ir nejuda.

„Sakiau jam keltis, tačiau jis nesikėlė. Bandžiau pakelti, žadinti, judinti rankomis, galbūt ir kojomis, šaukiau, kad keltųsi. To, kad jis jau yra miręs, nesupratau. Išsigandęs, kad jis neatsikelia, nuėjau į priėmimą ir pasakiau seselei, jog jam bloga. Seselė nuėjo į kambarį pažiūrėti ir rado jį mirusį“, – teisme pasakojo V. Monstavičius.

REKLAMA

Anot kaltinamojo, 42-jų klaipėdiškis galėjo susižeisti krisdamas iš vežimėlio.

„Nevaldau dešinės rankos, stipriai šlubuoju, man yra nustatytas galūnių motorikos sutrikimas, todėl dėl tokios savo sveikatos būklės niekaip nebūčiau galėjęs padaryti kaltinime nurodomų sužalojimų“, – pridūrė telšiškis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų