REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentūra teigia, kad antrosios Covid-19 bangos pikas jau liko praeityje – jį patyrėme metų sandūroje. Dabar prezidentas Gitanas Nausėda akcentuoja, kad reikia numatyti planą, kada Lietuvoje būtų galima paskiepyti du trečdalius visuomenės, kad susidarytų kolektyvinis imunitetas. 

Prezidentūra teigia, kad antrosios Covid-19 bangos pikas jau liko praeityje – jį patyrėme metų sandūroje. Dabar prezidentas Gitanas Nausėda akcentuoja, kad reikia numatyti planą, kada Lietuvoje būtų galima paskiepyti du trečdalius visuomenės, kad susidarytų kolektyvinis imunitetas. 

REKLAMA

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį nuotoliniu būdu susitiko su Sveikatos ekspertų tarybos nariais aptarti Covid-19 situaciją Lietuvoje, galimus terminus Lietuvoje pasiekti kolektyvinį imunitetą ir pasirengimą masiniam vakcinavimui.

Antroji banga slūgsta

Prezidento vyriausiasis patarėjas ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Simonas Krėpšta teigia, kad pozityvių ženklų dėl Covid-19 suvaldymo matyti vis daugiau.

„Tos nedrąsios įžvalgos, kurios buvo pastebėtos praėjusio Sveikatos ekspertų tarybos posėdžio metu, jos pasitvirtino ir galime drąsiai teigti, kad antrosios pandemijos bangos pikas buvo pasiektas metų sandūroje. 

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu situacija juda pozityvia linkme. Matome mažėjančius skaičius žmonių, kurie yra gydomi ligoninėse“, – žurnalistams antradienį kalbėjo S. Krėpšta.

REKLAMA

Tiesa, prezidentūra pažymi, kad karantinas turėtų būti atlaisvinamas neskubant, o palaipsniui, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją.

„Matant pozityvius ženklus ir mažėjimą pandemijos, labai svarbu užtikrinti, kad tos geros žinios neapsiverstų ir negrįžtume į tą situaciją, kurią matėme gruodžio pabaigoje. pritariame pasiūlytiems ekspertų scenarijams, kurie numato, kad prie tam tikrų sąlygų gali būti svarstomi tam tikri veiklos apribojimų žingsniai.

Pritariame, kad mokyklos, darželiai, socialiai pažeidžiamos šeimos yra tos vietos, kurios turi būti pirmiausiai atlaisvinamos, kai epidemiologinė situacija tą leis“, – pridūrė S. Krėpšta.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius, nors ir pripažįsta, kad situacija dėl Covid-19 Lietuvoje gerėja, pažymi, kad reikšmingai švelninti karantiną dar anksti.

„Negalime neperšokę griovio sakyti „op“. Atsipalaiduoti dar ne laikas. Ir vakar, ir šiandien, kas buvo diskutuota su prezidentu, su Vyriausybės vadove, požiūris, kaip suprantu, yra toks, kad norima pasiekti tokį scenarijų, kad nebereiktų grįžti kaip amerikietiškuose kalneliuose, kad lygtais atsilaisvina viskas, o paskui turime vėl stabdyti viską ir riboti mūsų socialinį ir ekonominį gyvenimą“, – žurnalistams antradienį kalbėjo M. Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sieks masinio imuniteto

Šiuo metu aktualiausias klausimas, anot prezidentūros, yra visuomenės vakcinavimas nuo Covid-19. Pasak S. Krėpštos, G. Nausėda mato didelį poreikį Europos Sąjungos lygiu turėti aišku tikslą, iki kada galima pasiekti kolektyvinį imunitetą.

„Yra prasminga, prezidento nuomone, nusimatyti realų, bet ambicingą, konkretų tikslą, iki kada mes galėtume apsirūpinti vakcinomis, kurios leistų paskiepyti du trečdalius visuomenės“, – sakė prezidento patarėjas.

Šiam tikslui pasiekti reikėtų paskiepyti apie 2 mln. Lietuvos gyventojų.

Šį klausimą G. Nausėda norėtų aptarti Europos Vadovų Taryboje ketvirtadienį. Anot G. Nausėdos patarėjo, didinti vakcinavimo apimtis įmanoma, tačiau tam reikia logistinio pasirengimo.

REKLAMA

„Jeigu mes tokį tikslą užsibrėžtume iki vasaros vidurio, kalba eitų apie tai, kad vakcinavimo tempai, kurie šiuo metu yra maksimalūs – 5–6 tūkst., – jie turėtų didėti penkis šešis kartus ir kiekvieną dieną turėtume vakcinuoti žymiai daugiau žmonių. Tai yra įmanoma, tiesiog tam reikia pasirengimo“, – patikino S. Krėpšta.

Anot M. Sinkevičiaus, savivaldybės yra pasirengusios skiepais aprūpinti asmenis, kurie patys negali nuvykti į gydymo įstaigas.

„Daugelis įstaigų turi ne vieną automobilį, kuris yra parengtas ir kraujo ėmimui. Įsivaizduoju, kad tokiu būtu, turėdami infrastruktūrą, taip organizuosime ir skiepijimo šiokią tokią dalį“, – svarstė M. Sinkevičius.

REKLAMA

717 naujų atvejų

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyta 717 naujų Covid-19 ligos atvejų, mirė 21 žmogus, antradienį pranešė Statistikos departamentas.

Be to, į bendrą mirčių statistiką įtrauktos septynios mirtys nuo koronaviruso, kai faktinė mirties data yra ankstesnė.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios Covid-19 susirgo 168 tūkst. 708 žmonės.

Nuo koronaviruso iš viso mirė 2494 žmonės.

Lietuvoje pirmąja vakcinos nuo Covid-19 doze paskiepyti 50 tūkst. 933 žmonės, abiem dozėmis – 2460 žmonių.

Praėjusią parą šalyje atlikti 7057 tyrimai dėl įtariamo koronaviruso, iš viso nuo pandemijos pradžios jų atlikta 1 mln. 818 tūkst. 5.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų