REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino ribojimus reikia švelninti jau dabar – taip siūlo Užkrėčiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas. Ar tai nebūtų klaida, kokia buvo padaryta tarp dviejų karantinų?

Karantino ribojimus reikia švelninti jau dabar – taip siūlo Užkrėčiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas. Ar tai nebūtų klaida, kokia buvo padaryta tarp dviejų karantinų?

REKLAMA

Apie tai – pokalbis su ULAC direktoriumi, profesoriu Sauliumi Čaplinsku.

Sakote, kad nesutinkate su viešojoje erdvėje pasigirdusiais siūlymais karantiną tęsti net iki balandžio mėnesio. Kodėl jūs manote, kad nebereikia jo tęsti? Gi gali atsitikti taip, kaip Airijoje, kada nutraukus karantiną pratrūko liga.

Turbūt niekas neabejoja, kad tam tikros ribojimo priemonės turi būti ir jos liks turbūt ilgam. Gal net ir vasarai. Viena aišku – vasarą viruso plitimas sulėtės. Jeigu tikimasi, kad laikyti tokias suvaržymo priemones, kaip yra dabar, iki vasaros, kol virusas pagal gamtos dėsnius taip sparčiai nebeplis, tai, manau, būtų didelė klaida.

Nuo pat pirmos pandemijos bangos ir karantino, tiek pasaulio sveikatos ekspertai pabrėžė, tiek aš tą kartoju, kad kova su virusu neturi atnešti daugiau žalos negu pats virusas. Turbūt niekam nekyla abejonių, kad jau yra tam tikrų galimybių kai kuriuos verslus po truputį atlaisvinti, jei jie gali užtikrinti saugumo priemones.

REKLAMA
REKLAMA

Kuriuos verslus jūs siūlote atlaisvinti?

Įvairiai reikia žiūrėti. Sakysime, pirmiausia – smulkųjį verslą, smulkiąją prekybą. Dabar gaunasi, kad didieji prekybos centrai gali dirbti, o mažieji – negali. Galbūt mažieji prekybos centrai gali dar geriau užtikrinti saugumo reikalavimus. Galų gale, tos pačios grožio paslaugos. Jeigu meistrės nesilaiko būtinų saugumo reikalavimų, tai yra viena. Reiškia, kad reikia motyvuoti, aiškinti, kontroliuoti, duoti pastabą. 

REKLAMA

Sakote, kad nepagrįstas reikalavimas riboti susisiekimą tarp savivaldybių. Bet tai sumažina gyventojų mobilumą ir stabdo virusą. Ar jūs jau siūlytumėte šiandien leisti važinėtis tarp savivaldybių laisvai?

Reikėtų pamatuotai įvertinti. Ir Europos Komisija ir Pasaulio sveikatos organizacija aiškiai siūlo vykdyti kiekvieną savaitę rizikos vertinimą. Reikėtų į šį dalyką pažiūrėti kūrybiškai ir supraskime, kad virusas plinta ne dėl to, kad žmogus važiuoja iš vienos savivaldybės į kitą vienoku ar kitokiu tikslu.

Visą pokalbį su ULAC vadovu žiūrėkite video reportaže, kurį rasite straipsnio pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų