REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės pasitarime ekspertų taryba pristatė pasiūlymus, nuo kurių turėtų prasidėti karantino atlaisvinimai šalyje. Ekspertai pirmiausia Vyriausybei siūlo atverti mokyklas, tačiau prieš tai mokytojams ir mokiniams turėtų būti atlikti koronaviruso testai. Taip pat siūloma, jog vėliau galėtų būti skiepijami pedagogai ir vyresnių klasių moksleiviai. Taip pat Vyriausybei siūloma jau dabar leisti taikyti socialinius burbulus, kad galėtų bendrauti du namų ūkiai.

Vyriausybės pasitarime ekspertų taryba pristatė pasiūlymus, nuo kurių turėtų prasidėti karantino atlaisvinimai šalyje. Ekspertai pirmiausia Vyriausybei siūlo atverti mokyklas, tačiau prieš tai mokytojams ir mokiniams turėtų būti atlikti koronaviruso testai. Taip pat siūloma, jog vėliau galėtų būti skiepijami pedagogai ir vyresnių klasių moksleiviai. Taip pat Vyriausybei siūloma jau dabar leisti taikyti socialinius burbulus, kad galėtų bendrauti du namų ūkiai.

REKLAMA

Nuotoliniame Vyriausybės pasitarime premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad pirmadienį nebus svarstoma ar priimta jokių karantino pokyčių. Bus tik įvertinama situacija ir išklausomi ekspertų siūlymai.

Prioritetas – ugdymo įstaigų atvėrimui, socialiniams burbulams, o vėliau – verslas

Vyriausybei patarianti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto dekanė Ramunė Kalėdienė teigė, kad nepaisant gerėjančios situacijos Lietuvoje, tai šalis yra pavojingiausiame D viruso plitimo scenarijuje.

REKLAMA
REKLAMA

„Mokyklų uždarymas buvo labai svarbus žingsnis kontroliuojant viruso plitimą. Dabar situacijai gerėjant, ugdymo įstaigos yra prioritetinė sritis atvėrimui dėl daugybės aspektų, kuriuos mes paanalizuosime.

REKLAMA

Epidemijai plintant buvo labai griežtai ribojami žmonių kontaktai. Dabar skubus ir labai svarbus klausimas – socialinių palaikymo burbulų sukūrimas.

Rengiantis C scenarijui ir kitiems švelnesnėms scenarijams, jau dabar neatidėliojant turime planuoti ir ribojimų švelninimą verslui, ugdymo įstaigoms, pramonės, gamybos, prekybos, paslaugų sritims.  Bet tam reikia labai aiškios testavimo strategijos“, – Vyriausybės pasitarime teigė R. Kalėdienė.

Skruibis siūlo pirmiausia atverti mokyklas

Ekspertų tarybos narys, Vilniaus universiteto Psichologijos instituto docentas Paulius Skruibis teigė, kad 25 tūkst. bendrojo ugdymo mokinių mokantis nuotoliniu būdu reikalinga mokymosi pagalba.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes vieningai pritariame ŠMSM siūlymui, kad tiems vaikams, kurie neturi sąlygų mokytis namuose ar dėl kitų objektyvių priežasčių jiems reikalinga pagalba, kad būtų užtikrintas nuotolinis ugdymas mokykloje.

Jie negrįžtų į klases visi kartu, bet jie mokykloje galėtų prisijungti prie nuotolinio mokymo. Tam turėtų erdvę, kompiuterį, interneto ryšį. Taip pat ten turėtų būti užtikrinama priežiūra ir maitinimas, nes daliai jų priklauso nemokamas maitinimas ir tai irgi svarbu“, – pasiūlymą pateikė P. Skruibis.

Jis pažymėjo, kad turėtų būti valdomi srautai ir laikomasi kiti reikalavimų. Bei turėtų vykti periodinis testavimas vėliau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad situacijai gerėjant ir ateinant į scenarijų C mokyklų atidarymas turėtų būti pirmas prioritetas, kuriam reikia ruoštis.

„Pradėti nuo ugdymo įstaigų, o ne nuo kitų laisvinimų. Darželiai ir mokyklos turėtų būti prioritetas. Žinoma, tam prioritetui ne tiesiog reikia atidaryti, o ruoštis vakcinuojant mokytojus, vyresnių klasių moksleivius ir paraleliai vykdant mokytojų ir mokinių testavimą.

Suprantama, kad toks atidarymas vyktų palaipsniui. Iš pradžių turėtų pradėtų pradinukai, abiturientai, o tada jau – visi kiti“, – sakė P. Skruibis.

Socialiniai burbulai siūlomi jau dabar

Ekspertai Vyriausybei jau dabar siūlo įteisinti socialinių burbulų galimybes Lietuvoje.

Šiuo metu, pagal karantino reikalavimus, negalimas daugiau nei vieno namų ūkio bendravimas. Palaikymo burbulas padarytų išimtį bendrauti dviem namų ūkiams.

REKLAMA

Jei Vyriausybė pritartų, tai būtų leidžiamas vieno asmens namų ūkio bendravimas su kitu namų ūkiu, siekiant suteikti emocinę ir praktinę pagalbą didesnį izoliacijos stresą patiriantiems žmonėms.

Abu palaikymo burbulai įpareigotų neturėti jokių kitų artimų kontaktų už jų ribų. Taip pat turėtų patalpose dėvėti kaukes ir būtų įpareigoti laikytis saugių atstumų.

Gydytojas: moksleiviams, pedagogams – testai, skiepai siūlomi mokytojams ir vyresniems mokiniams

Kembridžo universiteto ligoninės gydytojas Tumas Bernotas išvardijo priemones, kurias būtina užtikrinti prieš mokyklų atidarymą.

„Mūsų pirmas tikslas bandant atidaryti mokyklas, kas reikalaus tikrai labai daug pastangų – tai išlaikyti jas švarias.

REKLAMA

Pirmas žingsnis – neigiamas testas PGR, siūlyčiau dvi dienas prieš pirmą kartą grįžtant į mokyklą tiek moksleiviams, pedagogams, pagalbiniam personalui padaryti testą.

Neigiamą testą gavę moksleiviai grįžta į mokyklas, teigiamą atsakymą gavę – dar 10 dienų izoliuotis prieš grįžtant“, – sakė medikas.

T. Bernotas pabrėžė, kad į mokyklas negali patekti simptomus jaučiantys asmenys.

„Antras siūlomas žingsnis – pedagogų rizikos ir rolės pernašos grandinėje mažinimas. Labai svarbi rolė būtų ugdymo įstaigų darbuotojų ir pedagogų vakcinacija. {...} O prieš ateinant skiepams, pedagogams siūlyčiau darytis serologinius tyrimus prieš savaitę ar dvi, jei turi teigiamus atsakymus, kad jie nebūtų vakcinuojami“, – teigė gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūlė išlaikyti kontaktus tarp moksleivių, kaukės turėtų būti privalomos visiems, tik ne darželinukams. Taip pat patalpų dezinfekacija ir valymas.

Gydytojo nuomone, greitaisiais testais turėtų būti tiriami visi moksleiviai 2 kartus per savaitę.

Šimonytė – apie pedagogų ir vyresnių klasių moksleivių skiepijimą: „Dabar tai nebus prioritetinis klausimas“

Pasak premjerės, kol kas vakcinos net neturime pakankamai, kad galėtume drąsiai kalbėti apie pedagogų ir vyresnių klasių moksleivių skiepijimą.

„Gamintojų apribojimai atskiriems produktams yra specifiški. Ten, kur gamintojas nerekomenduoja skiepyti, jaunesnių nei tam tikro amžiaus, tai apie tai negali  būti net kalbos.

REKLAMA

Ten, kur gamintojo rekomendacija atitiktų, tai kažkokių medicininių priežasčių to nedaryti galbūt ir nebūtų. Bet kol kas bus labai aiškios praktinės ir logistinės kliūtys, kadangi vakcinų gauname vis dar pakankamai mažai.

Dabar mūsų pagrindinis tikslas užengti kuo daugiau rizikos grupių kuo greičiau, tam, kad būtų galima greičiau kalbėti apie kitų apribojimų švelninimą. Tai tikrai dabar tai veikiausiai nebus prioritetinis klausimas“, – teigė I. Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų