REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikstantis pacientas, kuris skambino savo šeimai iš intensyviosios terapijos palatos atsisveikinti po to, kai 80 procentų jo plaučių nustojo veikti, pasakojo, kad jis buvo toks silpnas, jog net negalėjo pasakyti, kad myli juos.

Sveikstantis pacientas, kuris skambino savo šeimai iš intensyviosios terapijos palatos atsisveikinti po to, kai 80 procentų jo plaučių nustojo veikti, pasakojo, kad jis buvo toks silpnas, jog net negalėjo pasakyti, kad myli juos.

REKLAMA

Dvidešimtmetis Jay Clackas iš Kembridžšyro turi astmą – pagrindinę sveikatos problemą, kuri, kaip žinoma, apsunkina susirgimą koronavirusu. Šiuo virusu jis užsikrėtė iškart po Kalėdų ir Naujųjų metų išvakarėse buvo paguldytas į ligoninę dėl plaučių uždegimo.

Vaikinas buvo perkeltas į intensyviosios terapijos skyrių, ir jo tėvams vienu metu buvo pasakyta, kad jis gali neišgyventi. Užsikrėtus virusu, Jay svoris nukrito nuo 120 kg iki 107 kg, ir vis dar krenta.

Kalbėdamas su BBC žurnalistu Jonu Ironmongeriu iš ligoninės lovos, Jay, kuris dabar jau sveiksta, prisiminė: „Aš skambinau savo tėvui ir seseriai, visas permirkęs nuo prakaito, nes negalėjau pajudėti. Aš negalėjau valgyti, jie tiesiogine to žodžio prasme fiziškai iškelti mane iš lovos, kad galėčiau nueiti į tualetą, nes mano kūnas buvo šoke“.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikino pirmieji simptomai buvo galvos skausmas ir dusulys. Nufilmuota, kaip jis sunkiai bando nusileisti laiptais. Paklaustas, kurioje vietoje skauda, ​​jis atsakė: „Visur“.

REKLAMA

Rodydamas į savo raktikaulį, Jay paaiškino, kad patekus į ligoninę didelei jo plaučių daliai nustatytas pirmojo tipo kvėpavimo nepakankamumas, o vienintelė veikianti dalis buvo pačiame viršuje.

Didelę dalį dienų jis vos galėjo atgauti kvapą. Vaikinas prisiminė, kaip slaugytojos jį glostė ir laikė jo telefoną prie ausies, kol jis desperatiškai bandė pasikalbėti su savo susirūpinusios šeimos nariais.

„Tai buvo siaubinga, nes mano tėtis niekada neverkia. Tėtis yra geriausias mano draugas, jis yra mano superherojus, – sakė Jay.  –Girdėjau, kaip mano tėtis verkia kalbėdamas telefonu. Jis man sakė: „Prašau, pakovok dar vieną dieną, tu gali“, bet mano kūnas buvo toks silpnas, net negalėjau pasakyti, kad myliu jį. Tai mane labai paveikė tiek psichiškai, tiek fiziškai. Jaučiausi toks tuščias, sustingęs ir nieko nevertas. Nes viskas, ką norėjau daryti tuo metu, tai apkabinti savo šeimą. Jei būčiau miręs, kad ir kaip tai baisu, norėjau turėti galimybę apkabinti savo šeimą ir atsisveikinti bei turėti paskutinę paskutinę akimirką su jais, bet negalėjau.“

REKLAMA
REKLAMA

Jay pabrėžė, kad virusu užsikrėsti gali bet kas, ir jis gali padaryti žalos ne tik pagyvenusiems žmonėms, todėl paragino žmones atsimerkti ir įvertinti jo grėsmę.

Oficialiais duomenimis, paskutinėmis 2020-ųjų dienomis kas trečia mirtis Anglijoje ir Velse buvo susijusi su koronavirusu. Atskiroje analizėje teigiama, kad virusas pasiglemžė daugiausia gyvybių nuo 1940 metų.

Nacionalinės statistikos biuro (ONS) duomenys rodo, kad per penkias dienas iki sausio 2 dienos 31,2 proc., 3144 iš 10 069 mirčių liudijimuose koronavirusas buvo įrašytas kaip priežastis. Tai yra didžiausia mirusiųjų dalis antros viruso bangos metu.

Mirčių nuo viruso skaičius, palyginti su praėjusia savaite, padidėjo aštuoniais procentais – 232 žmonėmis daugiau, nepaisant to, kad duomenys buvo pateikti be dviejų įprastos savaitės dienų .

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Analizė rodo, kad koronavirusas Anglijoje pasiglemžia mažiau gretutinių ligų neturinčių ir jaunesnių žmonių gyvybių, nei per pirmąją pandemijos bangą pavasarį.

Viruso rizika žmonėms, neturintiems sveikatos sutrikimų ir jaunesniems nei 60 metų žmonėms visada buvo nedidelė, liga dažniausiai kankina vyresnio amžiaus žmones ir pacientus, kurių imuninė sistema yra nusilpusi.

Tačiau Anglijos Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) duomenys atskleidė, kad laikui bėgant grėsmė dar labiau sumažėjo, o ekspertai tvirtina, kad tai ženklas, jog gydytojai jau geriau supranta, kaip gydyti užsikrėtusiuosius virusu.

„The Times“ analizė atskleidė, kad pirmosios bangos metu, žmonės, neturintys gretutinių ligų, sudarė tik 5 proc. visų mirčių nuo koronaviruso. Trečiosios koronaviruso bangos metu, nuo gruodžio 2 iki sausio 6 dienos, sveiki britai, neturėję sveikatos sutrikimų, sudarė tik 3 procentus visų mirčių nuo koronaviruso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų