REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Girtumas nėra pasiteisinimas ar lengvinanti aplinkybė – tai gerai sužino į teismą atvesti įtariamieji, kaltinami nusikaltimus įvykdę būdami neblaivūs. Apsvaigimą teisėjai vertina kaip sunkinančią aplinkybę. O kaltinamieji patys stebisi savo veiksmais – kartais jie blaiviu protu nesuvokia, kaip galėjo padaryti tokius nusikaltimus, dėl kurių tenka stoti prieš teismą.

Girtumas nėra pasiteisinimas ar lengvinanti aplinkybė – tai gerai sužino į teismą atvesti įtariamieji, kaltinami nusikaltimus įvykdę būdami neblaivūs. Apsvaigimą teisėjai vertina kaip sunkinančią aplinkybę. O kaltinamieji patys stebisi savo veiksmais – kartais jie blaiviu protu nesuvokia, kaip galėjo padaryti tokius nusikaltimus, dėl kurių tenka stoti prieš teismą.

REKLAMA

„Blaivas nebūčiau nė sugalvojęs to padaryti“, – dažnai teisėjams sako jie.

Susimovė, nes buvo girtas

Aštuonis kartus teistas, paskutinį kartą – už vagystę, ir praėjusių metų pradžioje laisvę išvydęs Šilutės rajono gyventojas N. J. griebėsi butelio, o apsvaigęs įsidrąsino daryti naujus nusikaltimus, dėl kurių Tauragės apylinkės teismas praėjusių metų lapkričio 23 dieną priėmė nuosprendį.

Ikiteisminio tyrimo metu vienas nuo recidyvistu pripažinto vagies nukentėjusių vyrų pasakojo, kad savo namuose darbo kabinete pasistatė vaizdo kamerą. Vasario 19-osios vėlų vakarą vyras gavo į savo mobiliojo ryšio telefoną signalą ir pamatė, kad nepažįstamas vyras vaikšto po jo darbo kambarį ir kažko ieško spintelėse, spintose.

REKLAMA
REKLAMA

Nieko nelaukęs, nukentėjusysis nuskubėjo namo, apžiūrėjo darbo kambarį, tačiau iš jo niekas nebuvo dingę.

Vyras peržiūrėjo vaizdo įrašą ir pamatė, kad patalpoje yra padėtas maišelis su maisto produktais – kefyru, keliais pakeliais grietinės, marinuotų agurkų stiklainiu. Vagiui maisto pagrobti nepavyko – dėl girtumo pagrobto turto jis pro langą neiškėlė.

REKLAMA

Tyrimo metu nustatyta, kad N. J. į namą pateko pro rūsio langą. Nukentėjusiuoju pripažintas namo savininkas nusprendė byloje net nereikšti civilinio ieškinio, nes jokia žala nebuvo padaryta, tačiau teismas pripažino, kad N. J. pasikėsino įvykdyti nusikalstamą veiką, jos nebaigė dėl ne nuo jo priklausančių aplinkybių, ir už šį įvykį nuteisė jį 5 mėnesiams laisvės atėmimo.

Vagies susidūrimas su nukentėjusiuoju

Be to, tą pačią dieną, kai įsibrovė į vieną namą, apsvaigęs recidyvistas nusprendė pabėgęs iš įvykio vietos išdaužti kito namo lango stiklą. Taip jis pateko į kitam savininkui priklausantį gyvenamąjį namą.

REKLAMA
REKLAMA

N. J. teisme pasakojo įsibrovęs į namą ir nubėgęs į virtuvę, o joje radęs maišelį. Į jį vagis susidėjo šaldytuve buvusius produktus – lašinius, slėgtainį, majonezą, dešreles, kopūstus, sviestą, fermentinį sūrį, varškės sūrį, varškę, batoną, mandarinus, agurką, dar ir kavos pakuotę bei virtuvinį peilį. Nukentėjusiuoju pripažintas to namo savininkas pasakojo, kad tuo metu, kai virtuvėje darbavosi N. J., jis buvo namuose. Išgirdęs pašalinį garsą, vyras nubėgo į virtuvę ir pamatė joje nepažįstamą asmenį. Prigautas vagis puolė į lauką.

Nukentėjusysis suskaičiavo, kad bendra pagrobtų produktų vertė – 72,50 Eur. Dėl maisto produktų vyras civilinio ieškinio nereiškė, nes jie vėliau buvo rasti tinkami naudoti. 120 eurų padarytą žalą dėl išdaužto lango atlygino draudimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už šį epizodą Tauragės apylinkės teismo nuosprendžiu N. J. buvo skirta 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Tačiau praėjusiais metais N. J. įvykdė ir dar vieną vagystę. Balandžio 29-osios rytą vyras, žiebtuvėliu perpjovęs apsauginį tinklelį ant lango rėmo, norėjo patekti į dar vieną gyvenamąjį namą. Vagies taikiniu turėjo tapti alkoholiniai gėrimai.

Vagį sulaikęs liudytojas ikiteisminio tyrimo metu pasakojo, kad tą rytą šalia žento namo tvoros sodino bulves, kai apie 10.30 val. jam paskambino žentas ir pasakė, kad po kiemą vaikšto nepažįstamas asmuo. Nuėjęs prie namo, liudytojas pamatė nepažįstamą asmenį, kuris iškėlęs dešinę ranką kažką darė prie lauko apsauginio tinklelio. Vyras vagį sulaikė, buvo iškviesti policijos pareigūnai.

REKLAMA

N. J. policijos nuovadoje praleido dvi paras, o už šį epizodą teismas vagiui skyrė 4 mėnesius laisvės atėmimo.

„Į svetimus gyvenamuosius namus įsibraudavau išgėręs degtinės, norėdamas valgyti bei paimti dar alkoholinių gėrimų. Būdamas blaivus nebūčiau taip daręs“, – teisme aiškino N. J.

Teisminio nagrinėjimo metu kaltinamasis nurodė, kad dėl alkoholio vartojimo problemos jau kreipėsi į specialistus, šiuo metu jis alkoholinių gėrimų esą nebevartojantis.

N. J. prisipažino dėl visų kaltinimų, tad baudžiamoji byla išnagrinėta atlikus sutrumpintą įrodymų tyrimą, ir kaltinamajam bausmės buvo sumažintos trečdaliu. Sunkinančia aplinkybe teismas pripažino tai, kad N. J. nusikaltimus įvykdė būdamas girtas, o lengvinančia – kad prisipažino ir gailėjosi. Tad teismas subendrintą 1 metų laisvės atėmimo bausmę atidėjo 1 metams ir 3 mėnesiams. Tai reiškia, kad jeigu per šį laikotarpį N. J. nepadarys jokių naujų nusikaltimų, belangės jis išvengs.

REKLAMA

N. J. buvo įpareigotas vienerius metus dirbti arba registruotis Užimtumo tarnyboje, tris mėnesius būti namuose nuo 22 iki 6 val., jeigu tai nesusiję su darbu, bei per visą bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį neišvykti iš gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Autorius: Jonas Valaitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų