REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vertinant vien statistiką galima teigti, kad 2020-ieji Lietuvoje buvo saugesni nei 2019 metai. Bendras nusikalstamumas šalyje sumažėjo daugiau kaip 10 proc. – nuo beveik 49 tūkst. atvejų iki 43,5 tūkst. nusikaltimų.

Vertinant vien statistiką galima teigti, kad 2020-ieji Lietuvoje buvo saugesni nei 2019 metai. Bendras nusikalstamumas šalyje sumažėjo daugiau kaip 10 proc. – nuo beveik 49 tūkst. atvejų iki 43,5 tūkst. nusikaltimų.

REKLAMA

Saugiau tapo iš šalies keliuose, kuriuose beveik 10 proc. sumažėjo eismo įvykių, kai yra sužalojami ar žūsta žmonės. Tiesa, nors žuvusiųjų šalies keliuose skaičius ir sumažėjo, tačiau problema niekur nedingo, nes praktiškai kas antrą dieną Lietuvoje per eismo įvykius žūsta po žmogų.

Praėjusiais metais įvesti įvairūs apribojimai išryškino ir dar vieną socialinę bei kriminalinę problemą. Daugiau alkoholio buvo vartojama namuose, dažniau kildavo konfliktai, kurie pasibaigdavo arba sunkiais sužalojimais, arba net nužudymu. Žmogžudysčių šalyje padaugėjo net 20,7 proc. – nuo 82 iki 99 nužudymų.

Vis dėlto, labai sunkių nusikaltimų šalyje sumažėjo 5 proc. – nuo 1951 iki 1847. Ryškiausi skirtumai matosi straipsniuose dėl išžaginimo ir seksualinio prievartavimo. Žaginimo atvejų per metus sumažėjo 22,3 proc. (nuo 94 iki 73), o prievartavimų net 38,4 proc. (nuo 86 iki 53).

REKLAMA
REKLAMA

Ženkliai šalyje sumažėjo ir vagysčių, ką galima logiškai paaiškinti, nes dėl karantino ir apribojimų žmonės daugiau laiko leido namuose. Vagysčių skaičiai taip pat krito 15 proc. – nuo 12536 iki 10655 atvejų.

REKLAMA

Itin ryškus kontrastas susijęs su kelių transporto eismo saugumo taisyklių pažeidimais. Tokių atvejų 2020-siais šalyje sumažėjo daugiau nei perpus – 51,3 proc. (nuo 1921 iki 936). Pagal šį straipsnį yra baudžiami ir vairuotojai, kuriems prie vairo nustatomas didesnis kaip 1,5 prom. girtumas. Dėl koronaviruso situacijos trečdaliu sumažėjo ir viešosios tvarkos pažeidimų – 33,7 proc. (nuo 1833 iki 1215).

Metų iššūkiai ir pamokos

Apžvelgdamas 2020-sius Lietuvoje, Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis pasidžiaugė, kad praėjusiais metais nepasitaikė itin didelio mąsto rezonansinių įvykių, kurių nepavykdavo išvengti kasmet:

REKLAMA
REKLAMA

„Džiugina, kad bendras nusikaltimų skaičius kiekvienais metais stabiliai mažėja, 2020 m. registruota 10 proc. mažiau nusikalstamų veikų nei 2019 m.

Nors žuvusių eismo įvykiuose mažiau nei 2019-siais, tačiau eismo situacija taip pat kelia nerimą, todėl tai šiemet bus viena iš prioritetinių sričių.“

Praėjusiais metais šalies keliuose žuvo 175 žmonės (2019-siais – 187). Net 13 proc. sumažėjo per eismo įvykius sužeistų žmonių skaičius – nuo 3768 iki 3279.

„Pandemijos valdymas, karantino reikalavimų užtikrinimas – vieni svarbiausių 2020 metų policijos uždavinių. Judėjimo ribojimai Velykų savaitgalį ir metų pabaigoje, kurie tęsiasi iki šiol, buvo  ir yra didžiulis iššūkis, su kuriuo mes susitvarkėme ir pakankamai sėkmingai tvarkomės šiuo metu“, – pridūrė R. Matonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Yra dėl ko nerimauti

Policijos departamento atstovas pridūrė, kad didžiausią nerimą šiuo metu kelia nusikalstamos veikos, susijusios su alkoholiu, smurto naudojimu, kas dažnai pasibaigia kūno sužalojimais, o kartais – ir nužudymais:

„2020 metais registruota daugiau nužudymų ir didžioji jų dalis vyko artimoje aplinkoje, buitinių konfliktų metu, kuomet griebiamas po ranka pasitaikęs įrankis (peilis, kirvis ar pan.) ir taip žalojami kartu esantys žmonės. Šiais metais taip pat nemažai fiksuota turto sunaikinimo atvejų.“

Anot R. Matonio, akivaizdu, kad pandemija turėjo ir turi įtakos nusikalstamumo situacijai, nes mažėjo viešosios tvarkos pažeidimų, plėšimų, vagysčių. Panašios nusikalstamumo tendencijos laukia ir 2021-siais.

REKLAMA

„Nerimą kelia psichologinė žmonių būsena, buvimas namuose, užsidarius, nebendraujant su kitais žmonėmis veikia žmonių elgseną, jie darosi neprognozuojami. Tai gali išauginti smurto artimoje aplinkoje atvejų skaičių.

Taip pat tikėtinas sukčiavimų, ypač elektroninėje erdvėje, bumas, kadangi nemažai paslaugų persikėlė į elektroninę erdvę, todėl tuo gali bandyti pasinaudoti ir sukčiai“, – apie 2021-ųjų iššūkius kalbėjo R. Matonis.

Policijos departamento atstovas pridūrė, kad ir toliau daug dėmesio bus skiriama nusikaltimų prevencijai, visuomenės įtraukimui, saugios aplinkos kūrimui, daugiau policijos dėmesio sulauks kaimiškos vietovės ar vienkiemiuose gyvenantys žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų