REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvai minint Sausio 13-osios įvykių trisdešimtmetį, prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad šiuo metu gyvename karantino ritmu ir bandome įveikti nematomą priešą, praeities pamokos mums dar vertingesnės.

Lietuvai minint Sausio 13-osios įvykių trisdešimtmetį, prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad šiuo metu gyvename karantino ritmu ir bandome įveikti nematomą priešą, praeities pamokos mums dar vertingesnės.

REKLAMA

„Gerbiamieji, kasmet pagerbdami Sausio 13-osios aukų atminimą kalbame apie laisvę kaip didžiausią nepriklausomos valstybės ir jos žmonių vertybę. Šiandien, kai gyvename karantino ritmu ir bandome įveikti nematomą priešą, praeities pamokos mums dar vertingesnės.

Mes, Lietuvos žmonės, prieš tris dešimtmečius petys į petį stojome ginti savo valstybės – ir ją apgynėme. Nepabūgome, nepasidavėme, nenuleidome rankų, neišsisklaidėme net kruvino teroro akivaizdoje, nes buvome visi drauge.

Šiandien, susidūrę su rimtu iššūkiu visų Lietuvos žmonių sveikatai ir gyvybei, vėl turime aukotis. Galbūt pačiu laiku sulaukėme skaudaus pandemijos priminimo, kad laisvė nėra vien kasdienių smulkių medžiaginių troškimų tenkinimas. Laisvė visų kilniausia ir šviesiausia tada, kai padeda žmogui stiebtis aukštyn, žengti atsakomybės ir sąmoningo įsipareigojimo keliu. Ypač pasigėrėtina ji tada, kai pažadina gražiausias žmogaus savybes užklupus negandoms. Šiandien tokių pavyzdžių gausu medicinos darbuotojų, mokytojų, savanorių veikloje“, – sakė G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, prieš 30 metų Lietuvos žmonės nugalėjo, nes lemiamomis akimirkomis ne tik siekė laisvės, bet ir iš tiesų buvo laisvi.

„Tomis kruvinomis 1991-ųjų sausio dienomis jie prisiėmė atsakomybę ir taip įrodė esantys nepriklausomos demokratinės valstybės piliečiai. Todėl Sausio 13-oji mums visada primins, kad pilietinė galia nėra ir niekada nebuvo fikcija. Ne, ji visiškai reali ir pajėgi keisti pasaulį bei įgalinti ateitį. Ji ištiesia pagalbos ranką kenčiančiam ir padeda atsitiesti suklupusiam. Atėjus tinkamam metui, ji gali lemti drąsiausių svajonių išsipildymą. Mes patys tuo įsitikinome.

REKLAMA

Suvokdami laisvės kainą ir vertę norime, kad demokratijos ir pagarbos žmogiškajam orumui vertybės pasklistų toli už Lietuvos ribų. Džiugu, kad šiandien kaimynystėje matome vis daugiau pilietinės galios apraiškų. Daugėja drąsios, atsakingos laisvės. Šiandien apie tai liudija Laisvės premija, kurią Baltarusijos demokratinės opozicijos vardu atsiims Sviatlana Cichanouskaja“, – sakė G. Nausėda.

Prezidentas teigė, kad puikiai žinome – mūsų kaimynams šiandien nelengva.

„Tačiau siunčiame jiems aiškią žinią – išlikite stiprūs. Nepraraskite vilties. Tikėkite, kad vieną dieną išauš laisvų rinkimų diena, o tie, kurie pakėlė ginklą prieš apsisprendusią tautą, turės atsakyti už savo veiksmus.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva siekia teisingumo nuo Sausio 13-osios įvykių praėjus net 30 metų. Netoleruosime jokių politinio spaudimo mūsų teisėjams apraiškų, įskaitant ir kitos šalies grasinimus susidoroti. Tokia yra demokratinės valstybės, saugančios savo žmonių laisves, pareiga.

Mielieji, kartą iškėlę laisvės deglą, toliau kliaukimės jo rodomu keliu. Atminkime tuos, kurie gindami mūsų laisvą ateitį nepasidavė, kovojo ir paaukojo tai, ką turėjo brangiausio. Telkime ir vienykime jėgas. Neišsigąskime sunkumų. Tegul mūsų darbai pagerbia Sausio 13-osios aukas“, – kalbėjo G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų