REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvertinę pirmąjį gruodžio viduryje įvestų papildomų karantino priemonių efektą ekspertai konstatavo, kad pandemijos mastas šiuo metu panašus į fiksuotą lapkričio paskutinėmis savaitėmis. Anot duomenų analitiko Aisčio Šimaičio, skiriasi tik judėjimo kryptis: „pandemijos pagreitis“ Lietuvoje yra neigiamas 10 dienų ir šiuo metu yra -20 proc.

Įvertinę pirmąjį gruodžio viduryje įvestų papildomų karantino priemonių efektą ekspertai konstatavo, kad pandemijos mastas šiuo metu panašus į fiksuotą lapkričio paskutinėmis savaitėmis. Anot duomenų analitiko Aisčio Šimaičio, skiriasi tik judėjimo kryptis: „pandemijos pagreitis“ Lietuvoje yra neigiamas 10 dienų ir šiuo metu yra -20 proc.

REKLAMA

Anot specialisto, kitaip tariant, tiek paros atvejų skaičiaus, tiek teigiamų tyrimų procento savaitės vidurkis sumažėjo bent 20 proc., palyginti su ankstesne savaite.

2021 m. sausio 11 d. ryto duomenimis, 14 dienų sergamumo rodiklis Lietuvoje yra 1 040 naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų (prieš savaitę šis rodiklis buvo 1 226), 7 dienų naujų atvejų vidurkis yra 1 780 (prieš savaitę – 2 232), o teigiamų tyrimų dalis yra 14,5 proc. (prieš savaitę – 21,7 proc.). 

Nors ir dalis rodiklių gerėja, situacija ligoninėse tebėra įtempta – šiuo metu užimta virš 70 proc. gydymo ir reanimacijos lovų.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu mirčių skaičius Lietuvoje (tiek bendras, tiek nuo COVID-19) pastarąsias tris savaites neaugo.

Kaip keičiasi pandemijos eiga?

Žemiau pateikiame pagrindinius rodiklių apžvalgą parengusio Vyriausybės kanceliarijos duomenų analitiko Aisčio Šimaičio detalesnius pastebėjimus apie dabartinę situaciją:

REKLAMA

1) Vertinant atvejų ir tyrimų dinamiką, per parą nustatomų naujų atvejų skaičius ir teigiamų tyrimų dalis tarp visų atliktų Lietuvos mastu mažėjo, tačiau dar turime 13 savivaldybių, kuriose bent vienas iš jų didėja.

a. Naujų atvejų vidutiniškai per 7 dienas fiksavome 1 780, teigiamų tyrimų dalis buvo 14,5 proc. ir praeitą savaitę kasdien fiksavome mažiau atvejų nei prieš tai buvusias kelias savaites.

b. Paros naujų atvejų skaičius ir teigiamų tyrimų procentas mažėja daugumoje savivaldybių. Paros atvejų skaičius mažėjo ir per šventinį laikotarpį, nes buvo atliekama mažiau tyrimų, o teigiamų tyrimų procentas pradėjo mažėti tik praeitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

c. „Pandemijos pagreitis“ Lietuvoje yra neigiamas 10 dienų ir šiuo metu siekia – 20 proc., t. y. tiek paros naujų atvejų skaičiaus, tiek teigiamų tyrimų procento savaitės vidurkis sumažėjo bent 20 proc., palyginti su ankstesne savaite. Daugumoje savivaldybių tiek atvejų skaičius, tiek teigiamų testų procentas mažėja, tačiau 13-oje savivaldybių atvejų skaičius ir (ar) teigiamų testų procentas vis dar auga. Taip pat esamas mažėjimo tempas yra perpus mažesnis nei balandžio – birželio mėnesiais, kai siekė – 50 proc.

2) Mobilumas šalyje tebėra gerokai mažesnis nei lapkritį, bet, išskyrus šventinį laikotarpį, jo lygis aukštesnis už pavasarinį lygį. Pagal „Google“ duomenis, laikas, praleistas namuose, šiuo metu viršija pavasario skaičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3) 2021 m. sausio 11 d. ryto duomenimis, COVID-19 gydymo ir reanimacijos lovų užimtumas siekė apie 70 % ir, nors bendras pacientų skaičius ligoninėse išliko stabilus, praeitos savaitės pradžioje turėjome rekordinius užimtų gydymo ir reanimacijos lovų skaičius. Sunkesnių pacientų skaičius ligoninėse turi pradėti stabilizuotis 10–14 dienų nuo atvejų piko – šią tendenciją galėsime įvertinti šią savaitę.

4) Praeitą savaitę nuo COVID-19 kasdien mirė apie 40 žmonių. Šio ryto duomenimis, mirčių skaičius (tiek bendras, tiek nuo COVID-19) praeitą savaitę neaugo. Žemiau diagramose palyginti mirčių nuo COVID-19 skaičiai pagal NSVC ir ESPBI. Naujų atvejų mažėjimo tendencijos turėtų atsispindėti mirčių statistikoje maždaug po 2–3 savaičių nuo atvejų piko.

REKLAMA

5) Lietuvoje jau vakcinuota iš viso daugiau kaip 22 tūkst. asmenų. Daugiausia vakcinavimų atlikta penkiose apskrityse, kuriose yra organizuojančios ligoninės. Maksimalus vakcinuotų asmenų skaičius per dieną viršijo 4,5 tūkst.

Stipriai sumažėjo profilaktinių tyrimų

Statistikos sklaidos ir komunikacijos skyriaus analitiko Jono Bačelio atlikta analize, vertinant teigiamų tyrimų procentą pagal ėminį pateikusio asmens indikacijas, matoma: 

1) bendra tendencija, kad paskutinę savaitę (ir ilgiau) teigiamų atsakymų dalis nuosekliai mažėjo; 

2) ženklus profilaktinių tyrimų (ne mobiliuosiuose punktuose) skaičiaus mažėjimas šventinėmis dienomis; 

REKLAMA

3) nuosekliai mažėjančios tyrimų apimtys simptominių asmenų grupėje (kadangi šioje grupėje tiriamų mėginių skaičių diktuoja asmenų, kurie kreipiasi turėdami simptomų, skaičius); 

4) iš užsiregistravusių į tyrimą simptominių asmenų apie 45 proc. gauna teigiamą tyrimo atsakymą, iš sąlytį turėjusių asmenų – apie 35 proc., iš profilaktiškai tiriamų asmenų – mažiau nei 10 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų