REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjusi tikra žiema – pramoga gyventojams ir įtampa medikams. Į ligonines plūsta susižaloję pacientai. Traumatologai šimtais skaičiuoja rankas ir kojas susilaužiusius gyventojus, kai kuriems ilgas savaites teks praleisti ligoninėse. Specialistai sako, kad dalies traumų pavyktų išvengti, jei žmonės taisyklingai kristų.

Prasidėjusi tikra žiema – pramoga gyventojams ir įtampa medikams. Į ligonines plūsta susižaloję pacientai. Traumatologai šimtais skaičiuoja rankas ir kojas susilaužiusius gyventojus, kai kuriems ilgas savaites teks praleisti ligoninėse. Specialistai sako, kad dalies traumų pavyktų išvengti, jei žmonės taisyklingai kristų.

REKLAMA

Kauno ligoninės Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyriaus koridorius – sausakimšas. Į šalį atkeliavusi žiema pareikalavo savų aukų – paslydę, kritę ir įvairiausius lūžius patyrę pacientai užplūdo gydymo įstaigas:

„Nei skubėjau, nei ką, tiesiog slidoka buvo ir tiek. Grįžau iš pasivaikščiojimo, šalia namų, ant šoniuko ir rezultatas yra. Ir lūžo.“

„Kaime pasnigę buvo, pašalo, ir girnelė lūžo. Nu tiesiog skubėdama ėjau, ir slydau ant sušalusio sniegelio – ką darysi.“

REKLAMA
REKLAMA

„Gal šiek tiek duobelė buvo ir, matyt, taip atsitiko, atsirėmiau su ranka ir viskas.“

Savaitgalį medikai vos spėjo suktis. Per dvi dienas vien į Kauno ligoninę atvyko 200 parkritusių ir susižalojusių tautiečių, 14 teko guldyti į skyrių, jų laukia operacijos ir ilgas gydymas.

REKLAMA

„Tai daugumoj jauno ir darbingo amžiaus žmonės, tik kelios močiutės papuolė, viena su šlaunikaulio lūžiu, kita su žąsto, lūžimu, o vyrauja jaunų žmonių traumos – kulkšnių lūžimai, raiščių patempimai, blauzdų lūžimai, kur ypač sunki trauma ir ilgalaikis nedarbingumas ir gydymas laukia“, – sako skyriaus vedėjas Artūras Šulnius.

Iki šiol buvusias buitines traumas namuose pakeitė žiemiškos traumos lauke, kurios gerokai sudėtingesnės. Gausiai pasnigus dažniausią traumą – riešo lūžį patyrusių pacientų skaičius išaugo dešimteriopai.

REKLAMA
REKLAMA

„Traumos kardinaliai pasikeitė, pradėjo vyrauti lūžimai, kur reikia nemažai darbo – tai atstatymai, vadinamosios repozicijos, gipsavimai“, – pasakoja A. Šulnius.

Į nuo kalnų čiuožinėjančius vaikus gydytojai žvelgė su nerimu. Ir pagrįstai. Mat po nesėkmingai pasibaigusių žiemiškų šėlionių vien Kauno klinikų specialistams teko dešimtims mažųjų siūti žaizdas, gipsuoti lūžusias rankas ir kojas.

„Nuo paprastų sumušimų, žaizdų galūnėse, rankose, kojose, iki sudėtingų lūžių ir galvos traumų, jeigu žiūrint pagal šį savaitgalį, tai – rogučių traumos: rogutės pervažiavusios ranką, koją, kritimai nuo rogučių ir smūgiai į medį, sieną ar kitą konstrukciją“, – teigia vaikų ligų gydytojas Martynas Žemaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie penkiolika vaikų artimiausias dienas praleis ligoninėje. Gydytojai prašo tėvelių, išėjus su vaikais pasimėgauti žiemiškais malonumais ant kalnelių, atidžiau stebėti atžalas.

„Siūlyčiau daugiau priežiūros, ypač mažesniems vaikams. Nerekomenduoju paleist jų vienų nuo kalno važiuot, nes kiek pastebėjom, tai paleistas vaikas su rogutėm žemyn, krenta atsitrenkia ir traumą turim“, – kalbėjo M. Žemaitis.

O Lietuvos sporto universiteto specialistai primena, kad dalies sunkių traumų pavyktų išvengti, jei paslydus tinkamai kristume. Žinoma, kaip sako dėstytoja Lolita Dudėnienė, tai reikia išmokti.

„Krisdami dažniausiai stato rankas, tam kad atsiremtų ir kad apsaugotų visą savo likusį kūną – tai yra neteisinga, reikėtų pritūpti kristi ant sėdmenų, ant nugaros ir svarbiausia laikyti galvą, nes kai žmonės krenta atsiremdami rankom, atsilošia ir dar galvą susitrenkia – tai labai pavojinga, tai reikia kaklą laikyti pririestą“, – sako dziudo trenerė Lolita Dudėnienė.

O nelegalias pramogos savaitgalį miesto gatvėje užfiksavo kauniečiai. Prikabintos prie automobilio tempiamos net trejos rogės. Tai gali baigtis itin sunkiomis traumomis ar net mirtimi. Už tai nepaglostys ir policija. Toks vairuotojų elgesys mieste ar miško keliukuose įvardijamas kaip chuliganiškas, vairuotojui gresia bauda nuo 700 iki 1000 eurų, ir teisių atėmimas nuo metų iki dvejų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų