REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialistai, patekę į privačią valdą, net nedalyvaujant savininkui, išvežė 7 plėšrūnus, nes čia jau anksčiau užfiksuota gausybė pažeidimų. Vieną lūšį ir dabar rado stipriai sergančią, o kitą begaudant jai lūžo koja.

Specialistai, patekę į privačią valdą, net nedalyvaujant savininkui, išvežė 7 plėšrūnus, nes čia jau anksčiau užfiksuota gausybė pažeidimų. Vieną lūšį ir dabar rado stipriai sergančią, o kitą begaudant jai lūžo koja.

REKLAMA

Petraičių šeima iš Joniškio pasakoja, kad į jų privačią valdą savaitgalį patekę specialistai paima 7 laikytas lūšis.

Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkė sako, kad tyrimas dėl šių gyvūnų vyko jau nuo liepos, asmuo įspėtas, o situacija nesikeitė, tad ir buvo nuspręsta paimti plėšrūnus net nedalyvaujant jų savininkui.

„Šie gyvūnai buvo laikomi netinkamomis sąlygomis, buvo surašytas protokolas, pažeidus taisykles ir įvairius reikalavimus ir nebuvo kito varianto, kaip tik gyvūnus paimti ir iki bylos nagrinėjimo saugoti mūsų nustatytose vietose“, – sako inspekcijos viršininkė Mantė Ramanauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Šeimos advokatas tikina, kad pareigūnams pateikė savus argumentus anksčiau, o šeštadienį esą ūkininkas negalėjo būti namie.

„Mes prašėm atskiru raštu likus trims dienoms iki nurodytų veiksmų, kad būtų įvertinta dar kitos institucijos. Galų gale, kodėl čia neteisėti, kaip čia gavosi ir panašiai. Tai mes ir keliam šitą klausimą, ir labai gaila, kad paskubom atliekami tokie veiksmai“, – pasakoja advokatas Virgilijus Januška.

REKLAMA

Specialistai voljere išvydo ir itin prastos būklės sunegalavusią lūšį, kuriai šeimininkai nebuvo suteikęs veterinarinės pagalbos. O gyventojai filmuoja sužalotą lūšį, tai įvyko specialistams gaudant gyvūnus. Plėšrūnė lūžusia koja dar kabarojasi buomu.

Paimant gyvūnus dalyvavo ir specialistai iš užsienio. Gyvūnų apsaugos ir teisių organizacijos vadovė sako, kad išties nelaimė įvyko bandant įvilioti lūšį į transportavimo dėžę. Tai padaryti buvo sunku – voljeras netinkamas.

„Vienam voljere buvo keturios lūšys, mes jų negalėjom atskirti, dėl prasto išplanavimo. Niekas iš specialistų nepastebėjo, kada susižeidė, ar užkibo ta koja už tvoros, ar įstrigo kur. Tai kai pamatė, iš karto buvo primigdyta ir  suteikta pagalba, stabilizuota koja“, – teigia organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Nors leidimai ūkininkui Petraičiui laikyti lūšis buvo išduoti dar 2010 ir 2013 m.,  pasak gyvūnų teisių gynėjų, jis neužtikrino tinkamų laikymo sąlygų. Ūkininkas ne tik galimai veisė, bet galimai ir pardavinėjo šiuos laikinius gyvūnus. Socialiniame tinkle žmonės dalijasi skelbimu, kuriame matyti, kad praėjusią vasarą vyras siūlė pirkti lūšis už sutartinę kainą.

„Užfiksuota eilė pažeidimų, buvo vykdoma prekyba, taip pat buvo viešai eksponuojamos lūšys, neturint tam leidimo. O ir pačios sąlygos voljero neatitiko reikalavimų – jis gerokai mažesnis nei leidime nustatytas“, – kalbėjo inspekcijos viršininkė Mantė Ramanauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialiniai tinklai ūžia dėl šios situacijos, net gyvūnų globėjai dalijasi į dvi stovyklas. Advokatas sako, dėl šio įvykio šeima žada bylinėtis.

„Tai yra neproporcingi, neadekvatūs veiksmai, aš jau nekalbu apie privatumą ir t.t. Mes skųsime, daiktų, kaip jie įvardija, paėmimą, tiek kitus pareigūnų veiksmus“, – sako V. Januška.

Lūšys išvežtos į pagalbos laukiniams gyvūnams centrą, į Belgiją, mat Lietuvoje esą neatsirado tinkamos vietos saugiai apgyventini net 7 plėšrius žvėris. Deja, vos pasiekusi šį centrą sunkiai sirgusi lūšis – nugaišo.

Lūžusia koja plėšrūne toliau rūpinasi centro specialistai. Taip pat šeštadienį tik iš Šiaulių išvežti egzotiniai gyvūnai du kaimaniniai krokodilai, žalioji markata, gekonas, pitonas ir žaltys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų