REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
152
Neramumai Vašingtone (nuotr. SCANPIX)

Dar praėjusią naktį JAV sukrėtė neramumai – Vašingtone kilo didžiuliai protestai, žuvo keturi žmonės. Prezidentūra sako, kad valdžios pasikeitimas demokratinėse valstybėse turėtų vykti sklandžiai, be pralieto kraujo ir be žmonių aukų. Donaldo Trumpo elgesio Gitanas Nausėda nevertina.

152

Dar praėjusią naktį JAV sukrėtė neramumai – Vašingtone kilo didžiuliai protestai, žuvo keturi žmonės. Prezidentūra sako, kad valdžios pasikeitimas demokratinėse valstybėse turėtų vykti sklandžiai, be pralieto kraujo ir be žmonių aukų. Donaldo Trumpo elgesio Gitanas Nausėda nevertina.

REKLAMA

Įvykius Vašingtone ketvirtadienį popiet nuotolinėje spaudos konferencijoje komentavo prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja ir Užsienio politikos grupės vadovė Asta Skaisgirytė.

Aukų neturėtų būti

Prezidento patarėja A. Skaisgirytė sako, kad praėjusios nakties įvykius G. Nausėda stebėjo su nerimu.

„Tai, kas vyksta – demokratijos egzaminas. Tie demokratijos pasiekimai ir teisės pasiekimai, deja, nėra duotybė jokioje valstybėje. Galima sakyti, kad JAV šiąnakt laikė savo teisės viršenybės egzaminą“, – žurnalistams komentavo A. Skaisgirytė.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas laikosi pozicijos, kad demokratinėse šalyse valdžia keistis turėtų sklandžiai, aukų ir pralieto kraujo neturėtų būti. Tačiau vertinti D. Trumpo elgesio Prezidentūra nesiryžta.

REKLAMA

„Prezidentas nevertina savo kolegų, kitų šalių prezidentų vidaus dalykų. Mums svarbu mūsų santykis su JAV, o tas santykis buvo labai glaudus ir Donaldo Trumpo valdymo metais“, – sakė A. Skaisgirytė.

Pabrėžiama, kad Prezidentūros santykiai su D. Trumpu buvo geri.

„Prezidentas Nausėda su prezidentu Trumpu yra pažįstamas, jie yra susitikę keletą kartų, yra betarpiškai bendravę. Matėme Donaldo Trumpo dėmesį Baltijos šalims, Baltijos regionui. To paties tikimės ir iš išrinktojo prezidento Joe Bideno“, – komentavo A. Skaisgirytė.

Prezidentas Gitanas Nausėda dar trečiadienį apie įvykius JAV pasisakė savo „Twitter“ paskyroje.

REKLAMA
REKLAMA

„Taikus valdžios perdavimas yra brandžios demokratijos, kokia yra JAV, ženklas. Teisės viršenybė nėra gatvės viršenybė. Tvirtai tikime demokratinių vertybių viršenybe sąjunginėje valstybėje“, – rašė G. Nausėda.

Tikisi sklandaus bendradarbiavimo

Prezidento patarėja sako, kad G. Nausėda jau pasveikino išrinktąjį JAV prezidentą Joe Bideną su pergale rinkimuose ir pakvietė į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikimės labai konstruktyvaus bendravimo, ypač saugumo ir gynybos, ekonomikos srityse“, – sako A. Skaisgirytė.

Prezidentūra sako, kad tikimasi gerai sutarti su nauja JAV valdžia, turėti abiejų partijų palankumą.

„Lietuvai svarbu sąjungininkai ir respublikonų partijoje, ir demokratų partijoje“, – sako A. Skaisgirytė.

Prezidentūra taip pat tikisi JAV bendradarbiavimo su Europa ir Lietuva Baltarusijos klausimu.

„Mūsų diplomatai Vašingtone kalbasi su diplomatais, kurie, greičiausiai, patarinės būsimajam prezidentui Bidenui. Taip, tikslas yra sugrąžinti JAV prie tų temų, kurios yra svarbio ir mums. Rytų partnerystė, Rytų Europa, tame tarpe ir Baltarusija“, – komentuoja A. Skaisgirytė.

REKLAMA

Tikimasi, kad JAV laikysis panašios į Lietuvą pozicijos.

„Labai tikimės, kad Amerika kaip ir Lietuva parems Baltarusijos demokratinę visuomenę, jos norą tapti laisvais žmonėmis, laisvąja visuomene, šita kryptimi jau dirbama kartu“, – pridūrė ji.

JAV sudrebino protestai

Portalas tv3.lt primena, kad trečiadienį JAV ėmė drebinti neramumai. Laikinojo prezidento Donaldo Trumpo šalininkai surengė didelius protestus Vašingtone, įsibrovė į Kapitolijaus rūmus.

Pats D. Trumpas ir paskatino savo rinkėjus protestuoti prieš tuo metu vykusį abiejų Kongreso rūmų posėdį, turėjusį patvirtinti išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalę rinkimuose.

REKLAMA

Į mitingą prie Kapitolijaus susirinkus milžiniškai protestuotojų miniai, D. Trumpas pasakė kalbą, kurios metu kartojo, kad lapkritį vykę rinkimai buvo suklastoti. Laikinasis prezidentas skatino savo rinkėjus nepasiduoti ir kovoti.

Netrukus D. Trumpo šalininkai prasiveržė pro metalines užtvaras ir įsibrovė į pastatų kompleksą.

Protestuotojams įsiveržus į vidų, įstatymų leidėjai skubiai paskelbė posėdžio pertrauką, pastatas buvo uždarytas, o viduje buvusiems politikams liepta užsidėti dujokaukes ir evakuotis.

„Ką tik evakavausi iš savo biuro Cannono (pastate – aut. past.) dėl grėsmės šalimais. Dabar matome, kaip protestuotojai puola Kapitolijaus policiją“, – „Twitter“ trečiadienį rašė Atstovų Rūmų narė Nancy Mace.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvo pranešta, kad viduje paleistos ašarinės dujos.

„Mums buvo nurodyta gultis ant grindų ir užsidėti savo dujokaukes“, – rašė viduje buvęs kongresmenas Danas Kildee.

Skatino liautis

Konfliktui įgavus pagreitį, protestuotojus pasitraukti skatino ne tik žinomi visuomenės veikėjai, politikai, bet jau ir pats D. Trumpas. Pirmiausia laikinasis JAV prezidentas parašė žinutę savo „Twitter“ paskyroje, vėliau į tautą kreipėsi ir vaizdo įrašu.

„Suprantu jūsų skausmą. Iš mūsų buvo pavogti rinkimai (...). Bet dabar turite eiti namo. Mums reikia taikos, mums reikia tvarkos“, – vaizdo įraše sakė D. Trumpas.

„Twitter“ ir „Facebook“ dar trečiadienį užblokavo D. Trumpo paskyras. Socialinių tinklų administracija sakė, kad laikinojo prezidento įrašai kursto konfliktą.

REKLAMA

Viceprezidentas Mike'as Pence'as, kilus neramumams evakuotas iš Kapitolijaus, taip pat ragino „tučtuojau sustabdyti“ smurtą.

„Smurtas ir naikinimas, vykstantis JAV Kapitolijuje, privalo liautis ir tai privalo liautis dabar. <…> Bet kuris dalyvaujantis privalo gerbti teisėsaugos pareigūnus ir nedelsdamas palikti pastatą.

Taikūs protestai yra kiekvieno amerikiečio teisė, bet puolimas prieš mūsų Kapitolijų nebus toleruojamas, o dalyvaujantieji bus persekiojami griežčiausiai, kaip numato įstatymai“, – savo „Twitter“ paskyroje rašė M. Pence’as.

Raginimu užbaigti riaušes savo „Twitter“ paskyroje dalinosi ir išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas.

REKLAMA

„Supraskite mane teisingai: chaosas Kapitolijuje neatspindi, kas mes esame. Ką mes matome, tėra keletas ekstremistų, atsidavusių neteisėtumui. Tai nėra nesutarimas, tai yra suirutė. Kurstoma maištauti ir tai turi baigtis. Dabar“, – rašė Joe Bidenas.

Sustabdyti smurtą skatino ir buvęs JAV prezidentas Barackas Obama, kiti politikai.

Įvedė komendanto valandą

Vašingtono merė Muriel Bowser, kad suvaldytų protestuotojus, įvedė komendanto valandą visoje JAV sostinėje.

M. Bowser nurodymu, komendanto valanda galiojo nuo 18 val. vietos (ketvirtadienio 1 val. Lietuvos) laiku iki ketvirtadienio 6 val. (13 valandos).

Baltieji rūmai ir Pentagonas vėliau paskelbė, kad riaušėms Vašingtone malšinti mobilizuota Nacionalinė gvardija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltųjų rūmų atstovė Kayleigh McEnany (Keili Makenani) „Twitter“ parašė, kad D. Trumpas nurodė mobilizuoti Nacionalinės gvardijos karius „kartu su kitomis federalinėmis apsaugos tarnybomis“ neramumams malšinti.

„Kartojame prezidento Trumpo raginimą nesiimti smurto ir išlikti taikiems“, – sakė ji.

Pentagono atstovas sakė, kad visi 1,1 tūkst. Vašingtono nacionalinės gvardijos karių buvo iškviesti į pagalbą teisėsaugos pajėgoms. Kaimyninės Virdžinijos ir Merilando valstijos taip pat paskelbė siunčiančios savo Nacionalinės gvardijos narius ir valstijos policiją.

Šiuo metu žinoma, kad buvo areštuoti daugiau nei 52 asmenys, 47 iš jų areštuoti dėl komendanto valandos pažeidimų. Susirėmimų su policija metu žuvo 4 asmenys, yra sužeistų.

REKLAMA

Patvirtino Joe Biden pergalę

Galiausiai po beveik visą dieną trukusių neramumų, anksti ketvirtadienį JAV kongresas patvirtino Joe Bideno pergalę rinkimuose.

Respublikonas viceprezidentas Mike'as Pence'as patvirtino 306 Rinkikų kolegijos balsus už išrinktą demokratą ir 232 balsus už kadenciją baigiantį respublikonų prezidentą Donaldą Trumpą, atverdamas kelią J. Bideno inauguracijai. Ji turėtų vykti sausio 20 dieną.

D. Trumpas pažadėjo prezidento postą Joe Biden’ui užleisti sklandžiai.

JAV prezidento rinkimai vyko lapkritį. Juos laimėjo Joe Bidenas, tačiau Donaldas Trumpas rinkimų rezultatus iki šiol vadino suklastotais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų