REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalį nuklojęs sniegas, panašu, greitai neištirps. Anot sinoptikų – Lietuvoje prasidėjo tikra, senokai matyta žiema. Tautiečiai džiaugiasi, kad karantino metu su vaikais galės išeiti į lauką pasidžiaugti nors žiemos pramogomis. Pats darbymetis prasidėjo ir kelininkams. Dešimtys mašinų dieną – naktį zuja mieste, barsto ir laisto kelius. Prekybos centruose tautiečiai masiškai graibsto roges.

Šalį nuklojęs sniegas, panašu, greitai neištirps. Anot sinoptikų – Lietuvoje prasidėjo tikra, senokai matyta žiema. Tautiečiai džiaugiasi, kad karantino metu su vaikais galės išeiti į lauką pasidžiaugti nors žiemos pramogomis. Pats darbymetis prasidėjo ir kelininkams. Dešimtys mašinų dieną – naktį zuja mieste, barsto ir laisto kelius. Prekybos centruose tautiečiai masiškai graibsto roges.

REKLAMA

Vieni laukė, kiti ne, tačiau žiema, tikra žiema atkeliavo. Kai kurie nepatenkinti laukiančiais nemalonumais keliuose, o kiti tiesiog mėgaujasi žiemos džiaugsmais.

Vos tik prisnigo ir maži, ir dideli puolė į lauką su rogėmis, lipdyti sniego kamuolius, ar tiesiog žaisti su puraus sniego gniūžtėm. Dauguma kalbintų tautiečių sako išsiilgę tikros žiemos ir jos teikiamų malonumų, todėl į prognozes, kad žiema jau prasidėjo ir užsibus, reaguoja džiaugsmingai. Tik vienas kitas prabyla, kad labiau nei sniego jau pradėjo laukti vasaros.

Štai, ką pasakoja gyventojai: 

„Jau pabandėm, jau daug senių pristatėm, dabar jau eisim miegučio, nes viskas, pavargom. Labai smagu, ir iškrauna sniegas labai gerai iš tikro. Tai žiemą, va to ir reikia, kad būtų daug sniego, svarbiausia.“

REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, labai laukiam, nes nežinom, kokios tos žiemos bus ateity. Ir ypač vaikai labai laukia. Nes tiesiog būna šventė. Pamato, kad sniegas, tai aaa. Labai smagu.“

REKLAMA

„Ne, ne geresnė nuotaika. Vasarą geresnė nuotaika būna. Ne, visiškai, senam žmogui geriau, kai sausa ir neslidu.“

Na, o kalbant apie žiemos laisvalaikio prekes, prekybos tinklų atstovai neslepia, kad vos tik iš dangaus pradėjo gausiai kristi sniegas, žmonės iškart sulėkė į parduotuves ieškoti kuo leistis nuo apsnigtų kalnų. Esą per keletą dienų parduota tiek žiemos laisvalaikio prekių, kiek parduota per visą gruodį.

„Patys populiariausi pirkiniai tai yra rogutės ir čiuožynės. Šiek tiek mažiau – slidės ir pačiūžos. Ir taip pat žmonės ieško ir įsigyja tokius priedus, pavadinkime, čiuožimui, kaip pirštinės, akiniai, šalmai“, – sako „Maxima“ atstovė Kornelija Sakalaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Atrodo, kad artimiausiomis dienomis ši balta pasaka tęsis. Anot sinoptikų, ateinančią savaitę ir snigs, ir šals. Pasakyti, kad toks bus visas sausis, esą dar sunku, tačiau artimiausiu metu žiema tikrai bus.

„Žiema mus jau aplankė ir turėtų pabūti pas mus ir džiuginti savo baltu, puriu sniegu“, – pasakoja sinoptikė Simona Dalinkevičiūtė.

Šį savaitgalį, anot sinoptikų, vėjas bus dar atšiauresnis, dieną spustels iki aštuonių laipsnių šalčio.

„Pirmadienį vėl sniegas išplis daugelyje rajonų, naktį vyraus nedidelis, dieną bus intensyvesnis, smarkių sniegų dar nenumatoma, bet jau vėjo sustiprėjimas, ir vakariniuose rajonuose, gūsiai jau bus iki 15–17 m/s. Taip pat kai kur jau kils ir trumpalaikės pūgos. Bet temperatūra jau ims švelnėti, tai naktį tarp 5–10 laipsnių šalčio“, – teigia S. Dalinkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ko gero, labiausiai tokios gausios sniegu žiemos gaili slidinėjimo entuziastai. Vilniuje esančio slidinėjimo centre, Liepkalnyje, – trasos liūdi, o tokiu metu įprastai čia būtų pats slidinėjimo įkarštis.

Nors sniego ir pilna, slidinėjimo trasos Liepkalnyje visiškai tuščios, čia – nė gyvos dvasios. Mat, prasidėjus karantinui, kaip ir kitoms pramogų vietoms, teko užsidaryti. O dar praėjusiais metais čia būta veiksmo.

Ir kas prieš metus galėjo pagalvoti, kad tokie slidinėjimai gryname ore bus neleidžiami. O buriuotis, sportiškai leisdami laisvalaikį dėl koronaviruso pavojaus, – negalėsime.

Šeši tūkstančiai tonų druskos. Kelius prižiūrinčios įmonės „Grinda“ transporto technika šiomis dienomis zuja kaip niekada. Valo, pila druskos tirpalą, smėlį.

REKLAMA

„Mums žiema prasidėjo jau prieš kokį mėnesį, nes kaskart, kai temperatūra šokinėja apie nulį, tai susidaro tokios vietos, kur yra tokia tikimybė atsirasti plikledžiui. Tai visas tas vietas mes turime užsibarstyti, kad vairuotojai jaustųsi saugiai“, – kalbėjo „Grinda“ atstovas Egidijus Steponavičius.

Ir jei anksčiau gyvuodavo pašaipus posakis, kad kelininkus žiema užklumpa netikėtai, tokių klaidų, anot „Grindos“ atstovų, kartoti tikrai nesinori. Darbo mechanizmas gerokai pasikeitęs. Skirtinguose miesto taškuose sukrautos ir druskos, ir smėlio atsargos, kad imtis reikiamų priemonių būtų galima kuo greičiau.

„Jeigu anksčiau, prieš kokius penkerius, dešimt metų darbas buvo organizuojamas truputį kitais principais, kai sulaukia mūsų dispečerė skambučio, čia kažkur jau negerai, slidu, jau nepravažiuojam ar avarijos, tai šiuo metu tokių dalykų nebepasitaiko, nes stebim orų situaciją ir matydami, kad artėja snygis ar orų permainos, išvažiuojam iš anksto“, – sako E. Steponavičius.

Tad, panašu, kad žiema jau tikrai prasidėjo. Kelininkai įspėja būti atsargiems gatvėse, keliuose, laikytis saugumo, šąlant, krintant krituliams, artimiausiu metu laukia ir plikledis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų