REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva ir dar 12 Europos Sąjungos šalių trečiadienį paragino Briuselį padėti Rytų kaimynėms apsirūpinti skiepais nuo koronaviruso.

Lietuva ir dar 12 Europos Sąjungos šalių trečiadienį paragino Briuselį padėti Rytų kaimynėms apsirūpinti skiepais nuo koronaviruso.

REKLAMA

Europos Komisijai adresuotą laišką Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pasirašė kartu su kolegomis iš Bulgarijos, Čekijos, Danijos, Estijos, Kroatijos, Latvijos, Lenkijos, Rumunijos, Slovakijos, Slovėnijos Suomijos, Švedijos ir Vengrijos.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija teigia, kad laišką inicijavo ji.

„Manome, kad mūsų sienos nebus saugios, jeigu neišplėsime savo paramos mūsų artimiausioms kaimynėms. Mūsų Rytų partnerės ne vieną kartą reiškė padėką už ES pagalbą, susijusią su COVID-19, ir prašė palengvinti prieigą prie vakcinos“, – rašoma laiške, kurio kopiją gavo BNS.

Ministrai teigia, kad Rytų partnerystės programoje dalyvaujančios šalys turėtų gauti tokią pat pagalbą, kokia pažadėta Vakarų Balkanų valstybėms.

REKLAMA
REKLAMA

„Tvirtai remiame valstybių narių ir Europos Komisijos pastangas pasidalyti vakcinomis, užsakytomis pagal rezervavimo sutartis, su artimiausiomis ES kaimynėmis, tokiomis kaip Vakarų Balkanų šalys“, – rašoma laiške.

REKLAMA

„Tuo pačiu esame įsitikinę, kad ES turi imtis daugiau nei numato dabartinės iniciatyvos ir skirti tokį patį dėmesį bei paramą kitoms ES kaimynėms – ES Rytų partnerystės šalims, jeigu jos to panorės“, – teigia ministrai.

Jų teigimu, bendra „Europos komandos“ iniciatyva orientuota į šiuo atžvilgiu veiksmingiausią mechanizmą, o šiuo metu vykstančios konsultacijos dėl dalijimosi vakcina „lėmė daug žadančių žingsnių partnerių Vakarų Balkanuose atžvilgiu“.

„Raginame Komisiją greitai parengti panašų paramos mechanizmą, kurį ji jau taiko Vakarų Balkanų šalims. Artėjant Rytų partnerystės viršūnių susitikimui (planuojamam 2021 metų pirmoje pusėje), mums reikia pasiųsti stiprią ir koordinuotą žinią dėl Rytų partnerystės strateginės vertės. Palengvintas dalijimasis vakcinomis ir pagalba jų gauti mūsų Rytų partnerėms būtų svarbus tokios žinios elementas“, – teigia ministrai.

REKLAMA
REKLAMA

„Esame tikri, kad mūsų pastangos būtų palankiai įvertintos ES Rytų partnerystės šalių vyriausybių ir pilietinės visuomenės, taip pat padidins Komisijos ir visos ES geopolitinių pastangų matomumą“, – nurodo jie.

Rytų partnerystės programoje aktyviausiai dalyvauja Moldova, Sakartvelas ir Ukraina. Šiai programai taip pat priklauso Armėnija, Azerbaidžanas ir Baltarusija.

Europos Sąjunga iki šiol patvirtino dvi vakcinas nuo koronaviruso. Praėjusį mėnesį bendrijos gyventojai pradėti skiepyti „BionTech“ ir „Pfizer“ vakcina, o trečiadienį patvirtinta „Moderna“ bendrovės vakcina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų