REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sunku rasti valstybę Europos Sąjungoje, kuri būtų patenkinta skiepų pristatymo grafiku ir kiekiais, po susitikimo su prezidentu dėl pandemijos valdymo ir vakcinavimo nuo COVID-19 teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Sunku rasti valstybę Europos Sąjungoje, kuri būtų patenkinta skiepų pristatymo grafiku ir kiekiais, po susitikimo su prezidentu dėl pandemijos valdymo ir vakcinavimo nuo COVID-19 teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

REKLAMA

Ministras sutiko, kad, natūralu, esama nerimo dėl tam tikros nežinomybės iš Europos Komisijos (EK) pusės kalbant apie skiepus.

„Žinoma, jog nėra šiuo metu Europos Sąjungoje (ES) nė vienos valstybės, kuri būtų patenkinta ir sakytų, kad mus tenkina toks vakcinų tiekimo grafikas ir kiekiai. 

Visi turi didesnius lūkesčius, tačiau galiu tik priminti, kad ES vakcinų klausimais koordinatorius yra pati Europos Komisija, veikianti visų šalių atžvilgiu ir ginanti interesus ir čia jau klausimai jai, ar ji išties viską padaro, ką galėtų padaryti, ar galėtų būti geriau, aiškiau“, – kalbėjo jis.

Pandemijos valdymo planą viešins dalimis

Kaip kartu informavo A. Dulkys, bendra Covid-19 valdymo strategija buvo aptarta ekspertų taryboje prie Vyriausybės. 

REKLAMA
REKLAMA

Ministras pasakojo, kad ekspertų taryba, išnagrinėjusi, planą, nutarė, kad esant tokiai kintančiai epidemijos situacijai jį verta skirstyti atskiromis dalimis ir konsultuojantis su institucijomis viešintume atskiras plano dalis. 

REKLAMA

„Ir būtent pirmoji dalis, susijusi su vakcinavimu, bus pristatyta šiandien vėliau“, – sakė A. Dulkys.

Kartu jis pažymėjo, kad saugant sveikatos sistemą nuo perdegimo jau įteisinta galimybė platesniam gydytojų ratui gydyti pacientus, leista sutrumpinti izoliacijos terminą gydytojams. Taip pat naudojamos lovos reabilitacijos ligoninėse lengvesniems pacientams. Tai, ministro teigimu, leis atidaryti dar beveik 900 lovų.

Ribojimai dėl naujos atmainos – pakankami 

Paprašytas įvertinti, ar tikrai pakankamai adekvačiai reaguojama dėl Jungtinėje Karalystėje (JK) plintančios naujos koronaviruso atmainos, A. Dulkys teigė, kad dabartinių priemonių užtenka.

REKLAMA
REKLAMA

„Prieš keletą dienų jau griežtinome reikalavimus, jie šiuo metu net kiek griežtesni nei pas kolegas estus ar latvius. Jie galvoja apie 72 val. reikalavimą testui, mes turime turėti 48 val. galiojantį reikalavimą, taip pat privaloma 10 dienų izoliaciją nepaisant testo“, – aiškino A. Dulkys.

Jis teigė, kad Vyriausybėje buvo svarstomas klausimas, kaip būtų galima labiau prisidėti prie mokslinių tyrimų dėl įvairių viruso atmainų.

„Mana, dėl to turėsime naujienų dar ateityje. Tačiau šiandien iš to, ką yra Lietuvos laboratorijose mėginta daryti kažkokių sekų tyrimų, tai kol kas mes neturime patvirtintų žinių, kad Lietuvoje būtų patvirtinta kokia kita viruso atmaina. Nors specialistai mano, kad teoriškai visose šalyse jau nuo rugsėjo galbūt ji gali būti, tik galime apie ją nežinoti“, – sakė A. Dulkys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet kuriuo atveju, jo nuomone, šiuo metu kažkokių griežtesnių reikalavimų atvykstantiems iš JK kol kas nenumatyti.

1,5 tūkst. atvejų

Praėjusią parą Lietuvoje nustatyta 1510 naujų koronaviruso atvejų, mirė 27 žmonės, antradienį pranešė Statistikos departamentas. Praėjusią parą taip pat registruota 3730 pasveikusių žmonių.

Iš viso Lietuvoje registruoti 149 tūkst. 497 COVID-19 atvejai, 81 tūkst. 630 asmenų pasveiko, 65 tūkst. 272 – tebeserga.

Nuo koronaviruso iš viso mirė 1996 žmonės. 

Praėjusią parą taip pat detalizuota 19 mirčių nuo koronaviruso, kai faktinė mirties data yra ankstesnė.

Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydomi 2568 COVID-19 pacientai, 196 iš jų – reanimacijoje, deguonis papildomai tiekiamas 1560 pacientų, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 123.

Praėjusią parą Lietuvoje atlikta 10 tūkst. 138 tyrimai dėl koronaviruso, iš viso nuo pandemijos pradžios jų atlikta 1 mln. 667 tūkst. 965.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų