REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė pritarė judėjimo tarp savivaldybių ribojimui iki sausio 31 d. Pateikiami komentarai, kaip šie ribojimai bus tęsiami.

Vyriausybė pritarė judėjimo tarp savivaldybių ribojimui iki sausio 31 d. Pateikiami komentarai, kaip šie ribojimai bus tęsiami.

REKLAMA

Šiandien Vyriausybė pritarė šios dienos neeiliniame posėdyje susirinkusios Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos, (toliau – VESK), kuriai pirmininkauja vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, siūlymui pratęsti asmenų judėjimo tarp savivaldybių ribojimą iki šių metų sausio 31 dienos. Toliau veiks stacionarūs ir mobilūs policijos postai.

„Suprantu, kad žinia nėra džiaugsminga, bet atsižvelgėme į tai, ką sako mokslininkai ir ekspertai“, – sakė ministrė.

A. Bilotaitė dėstė, kad mobilumas sumažėjo, priemonės veikia, bet buvo apgręžta apie 40 tūkst. automobilių ir į skirtingas Lietuvos savivaldybes neįleista apie 100 tūkst. asmenų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra panašiai gyventojų, kaip Šiaulių mieste", – kalbėjo A. Bilotaitė.

Be to, pastebėta, kad kai buvo pranešama, kad ties savivaldybių ribų bus blokpostai, mobilumas sumažėdavo ir 92 proc., o ekspertai pastebi, kad mobilumas ir žmonių sergamumas Covid-19 yra tiesiogiai susijęs. 

REKLAMA

Dėl to dabar nuspręsta iš anksto neanonsuoti, kur ir kada bus įrengiami policijos blokpostai, kad gyventojai nesistengtų pasinaudoti situacijomis, kai numatoma mažiau patikrinimų. Policijos pareigūnai pastebėjo, kad žmonės aktyviau važinėdavo, kai nesitikėdavo sulaukti pareigūnų dėmesio kelyje, taip pat buvo stengiamasi pasinaudoti situacijomis, kai blokpostų buvo mažiau.

„Numatyta, kad toliau veiks tiek stacionarūs, tiek mobilūs postai, kol kas nedetalizuosime kokiomis datomis, tiesiog jie bus, – kalbėjo A. Bilotaitė. – Sudėlioto plano tikrai neskelbsime.“ 

REKLAMA
REKLAMA

Policijai pareigūnų vykdomi patikrinimai keliuose iki sausio 3 d. kainavo apie 2 mln. eurų, už tai pareigūnams bus apmokama, taip pat numatoma mokėti ir už vairuotojų patikrinimus iki sausio pabaigos.

Vyriausioji Lietuvos epidemiologė Loreta Ašoklienė sako, kad šiuo metu situacija nėra gerėjanti, o sergamumas tarp savivaldybių išlieka gana skirtingas, tad ribojimai važinėjant tarp savivaldybių turi likti.

„Situacija ligoninėse išlieka stabiliai nepalanki“,  – komentavo vyriausioji Lietuvos epidemiologė Loreta Ašoklienė.

Be to, matoma, kad daugėja sunkių atvejų ir mirčių, o tai kelia nerimą.

„Negalima sakyti, kad situacija gerėja, norėtųsi, kad ji bent jau stabilizuotųsi“, – dėstė A. Ašoklienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji taip pat kalbėjo, kad prieš šventes, nors ir buvo ribojamas žmonių judėjimas, gyventojai judėjo aktyviau, o tai ne visuomet prisidėjo prie sergamumo mažėjimo.

Draudimą važinėti tarp savivaldybių Vyriausybė pratęsė, atsižvelgusi į analitikų pateiktą pandemijos situacijos analizę, iš kurios matyti, kad Lietuvoje situacija vis dar yra labai rimta, nepaisant sumažėjusio gyventojų mobilumo per šventinį laikotarpį.

Šiuo metu, kaip pastebi ekspertai, Lietuva išlieka viena iš valstybių lyderių pagal Covid-19 viruso paplitimą visuomenėje.

Šis Vyriausybės sprendimas galės būti peržiūrėtas po dviejų savaičių, sausio 17 dieną, atsižvelgus į naujausius sergamumo ir mirčių nuo koronaviruso infekcijos šalyje duomenis ir tendencijas.

REKLAMA

Primename, kad judėjimas tarp savivaldybių leidžiamas tik esant būtinybei pagal Vyriausybės nutarime patvirtintas objektyvias priežastis.

Vyriausybė pritarė pasiūlymui pratęsti draudimą: ribojimas važinėti tarp savivaldybių truks ilgiau.

Priimtame Vyriausybės nutarime dėstoma taip: „nuo 2020 m. gruodžio 16 d. 00:00 val. iki 2021 m. sausio 31 d. 24:00 val. Lietuvos Respublikos teritorijoje ribojamas asmenų judėjimas tarp savivaldybių, išskyrus atvejus, kai vykstama: į savo gyvenamosios vietos savivaldybę; į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl artimųjų giminaičių mirties; į darbą (darbo reikalais), kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje; į aptarnaujančius tarptautinius keleivių maršrutus oro, jūrų uostus, autobusų stotis ar iš jų; dėl sveikatos priežiūros paslaugų; dėl kitų objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykimas į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę yra neišvengiamai būtinas. Šis ribojimas netaikomas asmenims – vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariams, vykstantiems į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio vienam iš šeimos ar namų ūkio narių nuosavybės teise.“

REKLAMA

Kontrolės metu savaitgalį prieš Kalėdas, taip pat Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiais jau apsukta kelios dešimtys tūkstančių automobilių.

Policijos kontrolė intensyviau vyko prieš ir per šventes

Penktadienį iki vidurnakčio policija ir jai talkinančios institucijos apgręžė 1971 į kitas savivaldybes vykusį vairuotoją, dėl karantino reikalavimų nesilaikymo nubausti 235 žmonės, BNS informavo Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Iš 235 žmonių, nubaustų už karantino reikalavimų nesilaikymą, 129 gavo baudas už daugiau nei vieno šeimos ūkio kontaktus, 12 nubausti už judėjimo tarp savivaldybių draudimo pažeidimus, 14 – dėl šventinių vakarėlių organizavimo, 50 – dėl būriavimosi ir buvimo transporto priemonėje daugiau nei dviem asmenims, 27 – dėl kaukių dėvėjimo.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Matonio teigimu, kiekvieną parą dirba beveik 2 tūkst. policijos pareigūnų, o jiems padeda apie 450 šaulių, karo policininkų, pasieniečių, viešojo saugumo tarnybos pareigūnų, policijos rėmėjai. 

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, Vyriausybė iki sausio 3 dienos uždraudė judėjimą tarp savivaldybių be būtino reikalo. Masiškai tikrinti vykstančius automobilius policija nutarė savaitgaliais ir švenčių dienomis.

Nuo gruodžio vidurio, kai buvo įvestas judėjimo draudimas tarp savivaldybių, kontrolės postuose pareigūnai apgręžė per 33 tūkst. transporto priemonių. Beveik 16,5 tūkst. automobilių buvo apgręžti per ilgąjį Kalėdų savaitgalį.

Žmonėms keliauti galima darbo tikslais, vykstant pas gydytoją ar į laidotuves. Automobiliu gali važiuoti ne daugiau dviejų asmenų arba drauge gyvenantys asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų