REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kariai pasipiktinę, kad nors jų koronaviruso testai neigiami, sutikti švenčių pas artimuosius jie nebuvo išleisti. Pasak jų, dalis karių buvo išleisti atostogų, nors bendravo su šiuo metu izoliacijoje esančiais šauktiniais. Krašto apsaugos ministerija tikina, kad viskas atlikta pagal nustatytą tvarką ir rekomendacijas.

Kariai pasipiktinę, kad nors jų koronaviruso testai neigiami, sutikti švenčių pas artimuosius jie nebuvo išleisti. Pasak jų, dalis karių buvo išleisti atostogų, nors bendravo su šiuo metu izoliacijoje esančiais šauktiniais. Krašto apsaugos ministerija tikina, kad viskas atlikta pagal nustatytą tvarką ir rekomendacijas.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt gavo kelių Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karių ir jų artimųjų laiškus.

„Privalomosios karo tarnybos kariai yra neišleidžiami į namus. Atrodytų, taip, tikrai viskas gerai, nes šiuo metu siautėja pandemija. Tačiau vieni kariai buvo išleisti, o štai kiti turėjo likti. Kodėl? Nejaugi jie kitokie? Jie negali švęsti švenčių kaip ir paleistieji kariai?“ – rašė vieno kario žmona.

Pasak jos, batalione buvo nustatytas koronaviruso atvejis, dėl to kariams buvo paskirta izoliacija. Kariams atlikti koronaviruso testai, keli iš jų buvo teigiami. Visgi, kaip tvirtina kario žmona, ne visi tarnybą atliekantys vyrai turėjo likti izoliacijoje, daliai leista išvykti namo.

REKLAMA
REKLAMA

„Kodėl yra diskriminacija?“, – klausė kario sutuoktinė.

Kitame kreipimesi, kurį atsiuntė bataliono šauktiniai, rašoma, kad izoliuota buvo tik viena bataliono kuopa, o kita ne. Kariams kilo pasipiktinimas, nes abi kuopos vaikšto tais pačiais koridoriais, naudojasi tais pačiais maisto ir karštų gėrimų aparatais, net bendrauja tarpusavyje.

REKLAMA

„Visa ši izoliacija buvo tik iliuzija, jos niekada realiai net nebuvo, tai buvo tik žodžiai. Iš šauktinių pusės manoma, kad paleisti vieną kuopą yra lengviau, nes jiems grįžus būtų lengviau suvaldyti bet kaip susiklosčiusią situaciją“, – rašoma karių laiške.

Laiške svarstoma, ar bataliono vadovybė susimąstė, kad laikant karius uždarytus, gal ir nepadaugės koronaviruso užsikrėtimo atvejų, tačiau stipriai pablogės izoliuotų karių psichinė sveikata.

„Kodėl mes neturime galimybės izoliuotis namuose pasirašę, kad atsakome už save? Kodėl neleidžiama išvykti atostogų, kurios mums teisėtai priklauso?“, – klausia šauktiniai.

REKLAMA
REKLAMA

Jų teigimu, nesuprantama, kodėl vienos kuopos kariai, kuriems nebuvo atlikti koronaviruso testai, gali vykti namo, o šauktiniai su neigiamais testų rezultatais, privalo būti izoliuoti ir negali sutikti švenčių su artimaisiais, kurių nematė virš dviejų mėnesių.

„Jokio žmogiškumo ar lygybės tarp žmonių šioje situacijoje nematau. Vyrauja didelė neteisybė, o mums nieko kito nelieka, kaip tik sėdėti ir taikytis su tuo, nors taip neturėtų būti. Mes sveiki, su atliktais testais, sėdime uždaryti batalione, o tie, kurie turėjo kontaktą su užkrėstaisiais, be padarytų covid testų, netgi tie, kurie serga ramiai sau sėdi namuose ir šiltai bei jaukiai sutiks šventes su savo artimiausiais žmonėmis“, – rašo šauktiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

KAM: kontakto su sergančiuoju nebuvo, dėl to dalis karių išleisti namo

Krašto apsaugos ministerija naujienų portalą tv3.lt informavo, kad gruodžio 21 d. Didžiosios batalione patvirtinus vieną teigiamą COVID-19 atvejį tarp Nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnybos (NPPKT) karių, atsižvelgiant į nustatytas procedūras, teigiamą testo atsakymą gavęs karys buvo izoliuotas.

Su užsikrėtusiu kariu artimą kontaktą turėjusiam padaliniui buvo atliekami koronaviruso testai. Gavus testų rezultatus buvo nustatyta dar trys teigiami atvejai. Nors kitų karių rezultatai buvo neigiami, bataliono vadovybė vadovavosi rekomendacijomis, kad asmenys yra rizikos grupėje ir privalo būti izoliuoti.

REKLAMA

„Neigiamas testo atsakymas po kontakto su COVID-19 užsikrėtusiu asmeniu parodo tik faktą, kad atsakymo gavimo metu asmuo neturi pakankamai viruso, kad galėtų užkrėsti kitus asmenis, tačiau negarantuoja, kad asmuo sveikas ir kad simptomai bei galimybė užkrėsti kitus asmenis neatsiras inkubaciniu periodu“, – rašoma KAM atstovų pateiktame komentare.

Pasak jų, sergantys kariai buvo izoliuoti, o likusi kuopos dalis padalinta į mažas karių grupes (po 3-5 karius) ir izoliuojasi kareivinėse, nes vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos tvarka ir rekomendacijomis, jiems yra taikoma 14 d. izoliacija.

Teigiama, kad NPPKT kariams švenčių laikotarpiu karinis rengimas nevyko ir nebuvo planuotas vykdyti, o visą izoliacijos laikotarpį vyksta COVID-19 prevencijos priemonių taikymas (kariai apgyvendinti mažomis grupėmis, vyksta fizinis judėjimo srautų atskyrimas, nuolat dezinfekuojamos bendro naudojimo patalpos).

REKLAMA

„Kito padalinio NPPKT kariai tiesioginio kontakto su sergančiais kariais neturėjo, nes gyveno kitose patalpose ir naudojosi atskirais sanitariniais mazgais.

Bendro įėjimo ir kavos aparato, kurio paviršius nuolat dezinfekuojamas, naudojimas nesudarė pagrindo į artimai bendravusių karių ratą įtraukti ir kito padalinio NPPKT karius, todėl jie, kaip ir buvo planuota, išleisti atostogų.

Valgyklos patalpų paviršiai keičiantis padaliniams kiekvieną kartą yra dezinfekuojami, todėl rizika užsikrėsti ir virusui pereiti iš padalinio į padalinį taip pat yra minimizuota“, – teigiama komentare.

KAM atstovų tvirtinimu, izoliacijoje esančių NPPKT karių atostogos ateityje bus planuojamos atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją. NPPKT kariams priklausančios 14 dienų atostogos (du kartus po 7 dienas) skiriamos dalinio vado nurodytu laiku. Kariai atostogų išleidžiami ne ankščiau kaip ištarnavus 2 mėnesius. Pabrėžtina, kad įstatymai neįpareigoja dalinio vado karius išleisti praėjus dviem tarnybos mėnesiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų