REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

O ar žinojote kad Lietuvoje yra Nykštukų sostinė, o joje nykštukų dukart daugiau nei gyventojų. Darsūniškio bendruomenė Kaišiadorių rajone jau penktus metus puošiasi nykštukais, o šiemet sukūrė tikrą rekordą. Tiesa, sulaukė ir iššūkio. Į Nykštukų sostinės titulą nusprendė pretenduoti ir miestelis iš Žemaitijos

O ar žinojote kad Lietuvoje yra Nykštukų sostinė, o joje nykštukų dukart daugiau nei gyventojų. Darsūniškio bendruomenė Kaišiadorių rajone jau penktus metus puošiasi nykštukais, o šiemet sukūrė tikrą rekordą. Tiesa, sulaukė ir iššūkio. Į Nykštukų sostinės titulą nusprendė pretenduoti ir miestelis iš Žemaitijos

REKLAMA

Darsūniškio gyventoja Virginija rodo prie namų įsitaisiusį šmaikštuolį nykštuką. Šalia ir kitam aprėdus pakedena.

Čia Kaišiadorių rajone Darsūniškyje kalėdiniu laikotarpiu nykštukai kone kiekviename kieme, pakelėse ir pievose. Tad Darsūniškis šiemet jau skelbiasi Nykštukų sostine. O idėja taip išpuošti miestelį kilo prieš penkis metus.

„Beliko prisirinkti eglių šakų, pasiuvom raudonas kepures, prisiuvom baltas barzdas ir pradėjom puošti viešas erdves Darsūniškio“, – sako Darsūniškio bendruomenės pirmininkė Rasa Lukošienė.

REKLAMA
REKLAMA

Gyventojus reikėjo tik paraginti ir kepurėti baltabarzdžiai kaip mat įsitaisė ir jų sodybose.

„Pilnos žmonių sodybos atsirado nykštukų ir po du, ir po tris ir net po daugiau. Visi pradėjo džiaugtis šia idėja, pradėjo džiaugtis, kad kaimas pagyvėjo“, – pasakoja R. Lukošienė.

REKLAMA

„Reikia pagalvoti, kaip padaryti, kad būtų įdomu, tai mezgam kepurėles, šyškas dedam, puošiam“, – teigia gyventoja Virginija.

O suskaičiuoti šiemet nykštukų gausybę prireikė pustrečios valandos. Paaiškėjo, kad apie 200 gyventojų teturinčiame Darsūniškyje, nykštukų apsigyveno – dukart daugiau.O gyventojų fantazija beribė.

Nykštukai įmantriausi: ir visai mažučiai, ir už žmogų aukštesni.

„Galvoju tokį nykštuką didesnį už visus reikia pastatyti“, – kalbėjo gyventoja Irena.

Nykštukams kurti naudojo įvairiausias medžiagas ir namie, ir gamtoje rastas, kad kuo originalesni gautųsi.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiktai sustoja ir fotkina, fotogaruoja, užeiti nieks neužeina, nes karantinas“, – sako Irena.

Nykštukus net Kalėdų senelio padėjėjai prieš šventes apžiūrėjo. Tad kaip sako gyventojai čia šventinei nuotaikai trūksta tik sniego.

O kad svečiai ne tik nykštukais pasigrožėtų, bet ir su miesteliu susipažintų – kviečiami žaisti ir orientacinį žaidimą.

„Mes prašom žaidėjų, kad radę, perskaitę paliktų kaip rado“, – pasakoja Darsūniškio bendruomenės narė Renata Karpavičiūtė.

Tiesa, dėl karantino ir ribojimų šiemet žaidžiančių smalsuolių mažai.

„Vieną randat, einat kažkur ieškot kitos ir taip, išduosiu paslaptį, tie nykštukai su užuominom dažniausiai slepiasi kažkur lankytinoj vietoj Darsūniškio, nes tokia ir idėja, kad aplankyti lankytinas vietas mes turim vieninteliai miesto vartus Lietuvoj, turim mineralinį šaltinį ir tikrai gražių vietų“, – teigia R. Karpavičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O iš Darsūniškio nykštukų sostinės titulą šiemet taikosi paveržti Darbėnai. Štai čia visas būrys raudonkepurių iš Žemaitijos.

Pasak seniūno, planas buvęs pasipuošti keliais nykštukais seniūnijos prieigas. Bet darbuotojos taip įniko siūti, kad lūkesčius viršijo

„Yra keturi gėlių klombai tai po tris nykštukus, pasiuvo apie dešimt sako visai gerai einasi, galėtumėm daugiau. Tai dedam kur kalnelis graži vieta, puikiai tiktų nykštukams nu ir pradėjo jos siūti siūti siūti“, – kalbėjo Darbėnų seniūnas Alvydas Poškys.

Kad ir visas šimtas gavosi. Taip Turgaus aikštėje Darbėnuose kur per Velykas margučiai pūpso vasarą žydi gėlės, rudenį šviečia moliūgai, žiemai įsitaisė nykštukai.

REKLAMA

„Kai čia padėjom, pamatėm, kad ir patys darbėniškiai tokį kaip azartą pagavo ir vienam kieme, ir kitam kieme. Apsigyveno nykštukai, tai šiemet ir pavadinom- Darbėnai nykštukų sostinė – tai yra toks bendras nykštukų susirinkimas gražus“, – sako A. Poškys.

Gyventojai medžiagų atraižų parūpino, o kad nykštukai būtų pilvotesni ir tvirčiau stovėtų – ūkininkų grūdais jų pilvelius užpildė.

Bendruomenės vis dažniau puošia aplinką žaismingais nykštukais. Šiemet jų šėlsmo prisipildė ir Raudondvaris Kauno rajone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų