REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip vieną tikslų naujoji Vyriausybė kelia norą peržiūrėti vaistų politiką ir kreipti paciento sveikatos priežiūros individualizuotos medicinos kryptimi. Pirmieji pokyčiai pacientų laukia jau iškart po Naujųjų.

Kaip vieną tikslų naujoji Vyriausybė kelia norą peržiūrėti vaistų politiką ir kreipti paciento sveikatos priežiūros individualizuotos medicinos kryptimi. Pirmieji pokyčiai pacientų laukia jau iškart po Naujųjų.

REKLAMA

Kalbėdamas apie ruošiamus pokyčius sveikatos apsaugos sistemoje Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas pabrėžė, kad viena svarbių krypčių, kurios ketinama siekti – personalizuota medicina.

„Tą jau ir pradėjome įgyvendinti, ministras pasirašė įsakymą ir pratęsė kompensuojamųjų vaistų sąrašo galiojimą 2021 m. pirmam ketvirčiui. 

Mes bandysime sukurti tokią sistemą, kad kompensuojamųjų vaistų sąrašą kaitaliosime ne keturis kartus per metus, bet du“, – aiškino parlamentaras.

Sudėtiniai vaistai sąraše liks

Jo teigimu, tą darant keturis kartus tiek sukuriamos biurokratinės problemos, į pokyčius nebespėja įsigilinti nei gydytojas, nei pacientas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Šimtais pavadinimų išbraukinėjami vaistai ir vos pradėjus gydymą kas ketvirtį gydytojas turėdavo jį keisti. Taigi jau yra sustabdytas naujas vaistų sąrašas, iš kurio turėjo būti išbraukta virš 100 sudėtinių vaistų. 

REKLAMA

Dėl to ministras jau pasirašė įsakymą. Taip pat iki pavasario peržiūrėję tvarką pateiksime įstatymo projektus, kad kainynas būtų kaitaliojamas ne daugiau kaip du kartus ir pacientui būtų leidžiama skirti geriausią gydymą.

Ir jei valstybė gali finansuoti tik pigiausią vaistą, tegu, bet jei gydytojas pacientui parenka sudėtinį, naujesnį, kito terapinio poveikio vaistą, tai reikia sudaryti galimybes primokėti skirtumą. Dabar gi neimant pigiausio už kitokį tenka mokėti visą kainą“, – dabartinę tvarką priminė A. Matulas.

Tyrimai – pagal gydytojo nurodymą

Parlamentaras pasakojo, kad taip pat ketinama eiti ir personalizuotu paciento ištyrimo keliu. 

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien yra daugybė ministro ir ligonių kasos vadovo įsakymų, kuriais nustatyta, kokį tyrimą iš pradžių reikia skirti. Nors gydytojas, įtaręs tam tikrą ligą, žino, kad echoskopas ar rentgenas tos ligos nediagnozuos, bet ligonių kasa pirmiausia reikalauja atlikti paprasčiausius tyrimus, o tik tada jau – sudėtingesnius ir už viską mokama atskirai. 

Mūsų logika tokia – jei gydytojas pagal savo patirtį  įtaria ligą ir mano, kad vienas ar kitas tyrimas ją greičiausiai nustatys, už tą tyrimą ir turi būti apmokama. Tai valstybei kainuotų pigiau“, – sakė Seimo narys.

Komiteto pirmininkas pažymėjo, kad visas pasaulis eina individualizuotos medicinos keliu. 

„Gydytojui turi būti sudaryta galimybė paskirti tokį tyrimą, kuris greičiausiai diagnozuos ligą ir pasieti tokį gydymą, kuris, jo manymu, greičiausiai padės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sieks sveiko gyvenimo trukmės ilgėjimo

Portalas tv3.lt primena, kad dar pristatydamas Vyriausybės programą sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pabrėžė, kad vienas svarbesnių jos akcentų – dėmesys ne tik vidutinei gyvenimo trukmei, bet būtent sveiko gyvenimo trukmei. Todėl ir viena pagrindinių idėjų yra siekti abiejų šių rodiklių gerėjimo.

„Mums neužtenka vien tik ilgiau gyventi, labai svarbu, kad žmogus gyventų sveikai visavertį gyvenimą. Tai ir visa sveikatos apsaugos sistema į tai turėtų orientuotis visomis priemonės, kad žmogus būtų ne šiaip pagydytas, bet pagydytas taip, kad galėtų tęsti visavertį gyvenimą“, – aiškino jis.

REKLAMA

Ministras akcentavo holistinį požiūrį į žmogų, kad poveikis sveikam žmogaus gyvenimui būtų daromas ne tik per tiesiogines įstaigas, bet įdarbintos ir kitos sritys.

Jis pabrėžė, kad svarbu rinktis ne pigiausią gydymą, bet tą, kuris yra efektyvus, kad būtų „įdarbinta“ brangi medicinos įranga, kurios Lietuvoje netrūksta. 

Taip pat būsimasis ministras pažymėjo, kad paslaugų apmokėjimas labiau turėtų būtų siejamas ne tik su kiekybiniais, bet ir kokybiniais rodikliais.

Dantų protezavimas – be eilių

Prieš pat Naujuosius gera žinia pasidalino ir Valstybinė ligonių kasa (VLK), pranešusi, kad nuo sausio dantų protezavimo paslaugą bus galima gauti praktiškai iš karto. Be to, pacientui nereikės vargti pildant įvairius dokumentus bei gaišti laukiant ligonių kasų laiškų.

REKLAMA

„Šiemet iš PSDF biudžeto dantų protezavimo išlaidoms kompensuoti buvo skirta net 6 mln. eurų daugiau nei pernai ir net 13 mln. eurų daugiau nei 2018 m., iš viso – 39,2 mln. eurų. Gerokai padidintas finansavimas sudarė galimybę sutrumpinti dantų protezavimo laukimo eilę, o galiausiai ir ją panaikinti. Tai iš tiesų savotiškai istorinė akimirka", – sakė VLK direktoriaus pavaduotoja Tatjana Golubajeva.

Pigesnis transportas

Portalas tv3.lt primena, kad kitąmet naujovės laukia ir neįgaliųjų. Nuo Naujų metų onkologinėmis ligomis sergantys asmenys su 80 proc. nuolaida galės įsigyti tolimojo, vietinio ar reguliaraus susisiekimo bilietą važiuoti autobusais, traukiniais, reguliaraus susisiekimo laivais ir keltais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuolaida galios visoje Lietuvoje, pateikus POLA kortelę ir asmens dokumentą. 

POLA kortelę galima užsisakyti šiame puslapyje, užpildžius registracijos duomenis ir pateikus ligos diagnozę patvirtinančius dokumentus. Kortelė išduodama nemokamai, imamas tik 1 Eur siuntimo paštu mokestis. POLA kortelę užsisakyti ir naudotis jos teikiamomis privilegijomis gali asmenys, turintys onkologinės ligos diagnozę, nepriklausomai nuo to, kada ir kokios stadijos liga buvo nustatyta.

Pasibaigus karantinui, POLA kortelę bus galima užsisakyti ne tik internetu, bet ir gauti susisiekus su vienu iš organizacijos savanorių 32 Lietuvos miestuose. Šiuo metu POLA kortele naudojasi 17 tūkst. onkologinių pacientų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų