REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors medikai ragina tautiečius be reikalo nesinuomoti ir nepirkti deguonies aparatų, juos parduodantys verslininkai skėsčioja rankomis – jau nebėra nei ką parduoti, nei ką išnuomoti. Socialiniuose tinkluose taip pat vyksta sujudimas – perparduodami deguonies aparatai dingsta akimirksniu.

Nors medikai ragina tautiečius be reikalo nesinuomoti ir nepirkti deguonies aparatų, juos parduodantys verslininkai skėsčioja rankomis – jau nebėra nei ką parduoti, nei ką išnuomoti. Socialiniuose tinkluose taip pat vyksta sujudimas – perparduodami deguonies aparatai dingsta akimirksniu.

REKLAMA

Tiesa, internetiniuose skelbimuose sumos įkandamos ne visiems, mat pigiausių aparatų kainos siekia kone 400 eurų. 

Tv3.lt jau anksčiau skelbė apie netikėtą sujudimą – užklupus pandemijai žmonės vis dažniau sau ir savo artimiesiems ėmė į namus nuomotis deguonies aparatus.

„Labai daug kas nori įsigyti iš baimės tam, kad turėtų saugumą namuose, nori išsinuomoti. Tiems, kuriems nelabai reikia, mes pasiūlyti nelabai galime ir nenuomojame, nes laikome tam, kam tikrai reikės“, – TV3 žinioms sakė įmonės „Deguonies sistemos“ direktorė Renata Ragaišienė.

Tokia deguonies aparatų nuomos kaina, priklausomai nuo įmonės, gali atsieiti nuo 40 iki kelių šimtų eurų mėnesiui. Tiems, kuriems gydymas deguonimi yra numatytas gydytojo pavedimu, šią sumą apmoka Privalomasis sveikatos draudimo fondas (PSDF).

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau artėjant metų galui sumaištis nesibaigia – verslininkai pripažįsta, jog deguonies aparatų nebeturi nei nuomai, nei pardavimui, o artimiausios atvykstančios siuntos bus skirtos medicinos įstaigoms bei globos namams. 

REKLAMA

Išnuomoti visi deguonies aparatai

Medicinos prekes, tarp jų ir deguonies aparatus, pardavinėjančios bei nuomojančios įmonės „Teida“ direktorė Edita Želvienė pripažįsta, kad dėl pandemijos aparatų paklausa itin išaugo. Visgi, jos nuomone, sunku vertinti, kam aparato reikia iš tikrųjų, o kas nori jį įsigyti tik dėl apsidraudimo.

„Sunku pasakyti, kada yra profilaktika, o kada yra reikalingas gydymas. Matote, jeigu šeimoje ir aplinkui daug pagyvenusių žmonių, tai natūralu, kad anksčiau ar vėliau tau to deguonies reikės. Ne tik kvėpavimo ligų gydymui, bet ir dažnai širdies ir kraujagyslių ligų gydymui yra naudojamas deguonis. Deguonis yra gyvybė“, – sako E. Želvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nors anksčiau įmonėje išsinuomoti aparatus buvo galima ir be medicininės pažymos, dabar pašnekovė pripažįsta, jog kiekvieną kartą sulaukus užklausos tenka pasiteirauti, ar gydymas deguonimi tikrai yra nurodytas gydytojo. 

„Dabar tą darome, nes tiesiog nebėra pakankamai deguonies aparatų. Turi būti paskirtas deguonis, žmogus žino savo dozę, kiek jam reikia. Šiuo metu turime kažkokiu būdu kontroliuoti ir tą gydymą, ir visa kita“, – aiškina verslininkė. 

Nepaisant griežtos kontrolės, tiek „Teida“, tiek beveik visos kitos deguonies aparatais prekiaujančios įmonės, jau skelbiasi, kad aparatų nebeturi, o kada galės juos ir vėl teikti privatiems asmenims – nežinia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu gausime naują partiją sausio mėnesį ir praktiškai gydymo įstaigos, slaugos įstaigos jau yra rezervavusios šiuos aparatus“, – teigia E. Želvienė.

Deguonies koncentratoriai ne pandemijos metu iš asmeninių lėšų pavienių asmenų esą nėra perkami itin dažnai, o naujų kainos gali siekti ir kelis tūkstančius eurų. Be to, prie kiekvieno aparato taip pat gali tekti pirkti ir papildomus priedus – vamzdelį, deguonies drėkintuvą, deguonies balioną ar pulsoksimetrą.

Pardavimai vyksta ir skelbimų portaluose, ir socialiniuose tinkluose

Tie, kurie deguonies aparatų nebegali įsigyti iš oficialių pardavėju griebiasi šiaudo ir prietaisų ieško socialiniuose tinkluose bei skelbimų portaluose. 

REKLAMA

Pastarosiomis savaitėmis tokio pobūdžio įrašų įvairiose grupėse atsiranda vis daugiau, o ieškomi ir perparduodami ir pernuomojami deguonies aparatai. 

„Gal žinot, kam reikia deguonies aparato? Tikrai gerai padeda sergant covidu. Galim parduot, išnuomot ir pan. Pasidalinkit visi prašau. Nebizniaujam. Patys 2 savaites naudojom”, – socialiniame tinkle rašo vienas vyras. 

Parduodamų deguonies aparatų galima rasti ir populiariausiuose skelbimų portaluose. Tiesą, čia jų įsigyti su PSDF kompensacija nepavyks, o prašomos sumos prasideda nuo 400 eurų, o brangiausias naudotas aparatas parduodamas už 4200 eurų.

REKLAMA

Tačiau net ir skelbimų portaluose parduodami deguonies koncentratoriai ilgai neužsibūna – patys pigiausi dingsta ir per vieną dieną. 

Santaros klinikų Pulmonologijos centro vadovas profesorius Edvardas Danila visus skubančius įsigyti deguonies aparatus perspėja – deguonies aparatai pacientams turėtų būti skiriami tik su gydytojo žinia. Kitu atveju, žmogus gali nusigydyti.

„Negalima jokiu būdu pačiam sau susigalvoti, įsigyti, atsisukti kiek nori, nes deguonies perteklius žaloja ląsteles, sukelia oksidacinį stresą ir gali, galbūt nustebsite, tokiu pasakymu, padidinti mirčių skaičių“, – TV3 žinioms aiškina E. Danila.

Daugiau apie deguonies aparatų nuomos bumą žiūrėkite reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų