REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje – jau antroji vakcinų nuo koronaviruso siunta. Vėl beveik 11 tūkst. dozių. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija nusprendė ją laikyti sandėly pakartotiniam šiomis dienomis besiskiepijančių medikų skiepijimui, apsidrausdama dėl galimų vakcinos tiekimo sutrikimų.

Lietuvoje – jau antroji vakcinų nuo koronaviruso siunta. Vėl beveik 11 tūkst. dozių. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija nusprendė ją laikyti sandėly pakartotiniam šiomis dienomis besiskiepijančių medikų skiepijimui, apsidrausdama dėl galimų vakcinos tiekimo sutrikimų.

REKLAMA

Tuo metu medikų vakcinacija šiandien jau vyksta ir mažesnėse ligoninėse. Bet melagienų skleidėjai irgi nesnaudžia, tad specialistai pataria labai kritiškai žiūrėti į vakcinaciją juodinančias žinutes internete.

Ekstremalių situacijų centro sandėliuose šiandien nugulė antroji Lietuvai skirta vakcinų nuo koronaviruso siunta. Iš Belgijos į Vilniaus oro uostą atgabentos 10725 vakcinos dozės, tūkstančiu daugiau nei pirmoji šeštadienio siunta.

Antroji siunta į Lietuvą atgabenta diena anksčiau, nei skelbė Sveikatos apsaugos ministerija, tačiau ją visą ministerija saugos šaldytuvuose ir neduos medikams, kol nesulauks daugiau vakcinų.

REKLAMA
REKLAMA

„Visą siuntą palikti šaldytuve sandėlyje, kadangi nesame tikri, neturime patvirtintos informacijos, kada atvyks trečioji siunta. Siekiant užtikrinti reikalavimą, kad po 21 dienos turime suskiepyti antrą dozę šiomis dienomis paskiepytiems asmenims. Siuntą laikysime neišdalintą“, – sako ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

REKLAMA

„Kiek dozių kada atvažiuos, dar praeitą savaitę iki Kalėdų iš ES gaudavom skirtingą informaciją, kai nežinai, kada ką gausi, pasakyti žmonėms, kada skiepysi, yra Kalėdų senelio pažadai“, – pasakoja sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė.

Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė tikisi, kad tiesiogiai su COVID-19 pacientais dirbančius medikus visgi pavyks paskiepyti per sausį, o vėliau bus skiepijami slaugos ligoninių medikai ir pacientai, tad masinės gyventojų vakcinacijos, anot jos, dar nebus visą pirmąjį šių metų ketvirtį.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar gydymo įstaigos gyrėsi pradėjusios savo medikų skiepijimą. Tačiau aiškėja, kad skiepijimas vyksta labai netolygiai.

Štai pirmąją vakcinavimo dieną Panevėžio ligoninė paskiepijo 850 asmenų, tuo metu daugiau skiepų gavusios Kauno klinikos tik 440, o Klaipėdos ligoninė tik 160.

Sveikatos apsaugos ministerija reikalauja vakcinas panaudoti per 5 dienas, tad nepriekaištauja, kad ligoninės neskubėjo pirmąją dieną sekmadienį suskiepyti kuo daugiau darbuotojų.

O mažiau skiepų sunaudojusių sekmadienį ligoninių vadovai žada visas dozes panaudoti artimiausiomis dienomis.

„Skiepijimai vyksta pagal numatytą ir suderintą planą. Šiandien iš beveik 2 tūkst. galimų paskiepyti asmenų regione yra virš 1100 paskiepyta, daugiau nei pusė, daugiau negu pusė. Tikimės rytoj, gal poryt užbaigti procesą“, – teigia Klaipėdos ligoninės direktorius Vinsas Janušonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žmonių galima buvo kviesti ir daugiau, bet mes neturėjome patyrimo, kaip vyks registracija, kaip žmonės eis. Planą susidėliojom 3 dienoms. Šiandien kiekiai visai kitokie, rytoj planuojam užbaigti visas vakcinas naudoti. Šiandien beveik 1200 bus paskiepyta“, – kalbėjo Kauno klinikų atstovas Šarūnas Mačinskas.

Šiandien, antrąją skiepijimo nuo koronaviruso dieną, skiepijasi jau ne tik 5 didžiųjų šalies miestų medikai. Štai 110 vakcinų iš Kauno klinikų jau gavę skiepijasi ir Kėdainių ligoninės darbuotojai, tačiau pasak direktoriaus tai tik ketvirtadalis poreikio.

„Neužtenka, kiek gavome vakcinų, per dieną suradom savanorių, skiepijasi tik savanoriai. Bet ligoninėje dirba virš 450 sveikatos darbuotojų. Reikės mums dar“, – sako Kėdainių ligoninės direktorius Stasys Skauminas.

REKLAMA

Štai, ką pasakoja patys medikai: 

„Labai daug sergančių, mano amžiuj būtinai reikia skiepytis.“

„Covid skyriuj dirbu, matau kaip serga, sunku kvėpuoti, pagalbos reikia. Kai antrą skiepą gausiu, bus ramiau.“

„Dirbu Covid skyriuje, manau, privalomas skiepas medikams ir visuomenei.“

Šiaulių Vaiko ir motinos centre įstaigos medikai, sulaukę vakcinų, skiepijasi nuo vidurdienio.

„Mūsų klinika gavom apie 300 vakcinų, yra persirgusių, kuriems nereikia skiepytis, yra kurie nenori. Motyvų yra įvairių, grįsti ne mitais, o sveikatos problemomis, kurie logiški“, – pasakoja klinikos vadovė Emilija Bogužienė.

Marijampolės ligoninė, jau gavusi 350 vakcinų nuo koronaviruso. Skiepijimą suplanavo vykdyti tris dienas. Šiandien 100, o rytoj ir poryt po 125 medikus. Tai bus pusė įstaigos darbuotojų. Pirmiausia skiepija priėmimo, skubios pagalbos, reanimacijos ir kovid skyrių visus darbuotojus. Tiesa, kas jau persirgę koronavirusu skiepysis vėliau, pagal ministerijos rekomendacijas po dviejų-trijų mėnesių.

REKLAMA

„Šiandien neturim atsisakiusių, visi 350 sutiko, kuriuos skiepysim prioriteto tvarka. Kol visų nesuskiepijom, sunku komentuoti. Bet medikai sąmoningi ir neabejoju, visi sutiks“, – teigia Marijampolės ligoninės direktorius Mantas Čėsna.

Prasidėjus Lietuvoje vakcinacijai nuo koronaviruso nesnaudžia ir melagienų skleidėjai. Socialiniuose tinkluose jie skleidžia melą, neva Panevėžio ligoninės medikai po skiepų viduriuoja, o direktoriui  traukuliai. Ligoninės vadovas nusprendė sureaguoti humoro forma – pranešimą patalpino savo profilyje jį pavadindamas melagiena, o jų autoriams antivakseriams siunčia linkėjimus.

„Pradėjo skambint draugai, artimieji, kaip jaučiuosi, jie pasakė, kad platinamos melagienos, kad aš traukuliuose. Pasijuokėm. Matosi, kad medžiaga kopijuota iš portalo, pakeistas pavadinimas. Reikia duoti tokioms žinioms atkirtį“, – kalbėjo Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas.

Dezinformacines atakas stebintys Lietuvos kariuomenės pareigūnai ragina kritiškai vertinti dezinformaciją. Jie suskaičiavo ir antivakserių propagandą skleidžiančius. Socialiniuose tinkluose diskusijose dėl skiepų jų priešininkai sudaro vos 7 proc. auditorijos, tačiau yra labai aktyvūs ir dėl to aplinkiniams labai matomi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų