REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Leidimas šeimos gydytojams daliai žmonių diagnozuoti Covid-19 ir be PGR tyrimo paskatino diskusijas, ar tokia praktika pateisinama ir neiškraipys statistikos. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) aiškina, kad kol kas šie atvejai į bendrą statistiką nepatenka. Savo ruožtu dalis gydytojų sako, kad nebūtų tokie ramūs diagnozę nustatant nuotoliu. 

Leidimas šeimos gydytojams daliai žmonių diagnozuoti Covid-19 ir be PGR tyrimo paskatino diskusijas, ar tokia praktika pateisinama ir neiškraipys statistikos. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) aiškina, kad kol kas šie atvejai į bendrą statistiką nepatenka. Savo ruožtu dalis gydytojų sako, kad nebūtų tokie ramūs diagnozę nustatant nuotoliu. 

REKLAMA

Nuo šiol COVID-19 šeimos gydytojai tam tikriems pacientams galės diagnozuoti ir neatlikus PGR tyrimo. Tokia žinia prieš kurį laiką pasidalino Sveikatos apsaugos ministerija.

Tvarka numato, kad diagnozė nustatoma, kai žmogui pasireiškia COVID-19 ligai būdingi simptomai per 14 dienų nuo paskutinės sąlyčio su kartu gyvenančiu šeimos nariu ar kitu žmogumi, sergančiu koronaviruso infekcija ir kuriam diagnozė patvirtinta, atliktus laboratorinį tyrimą PGR metodu, dienos.

Tokiu atveju šeimos gydytojas į ligai diagnozuoti skirtą formą E025 e.sveikatos sistemoje įrašo diagnozę U07.2, o tai reiškia „COVID-19 liga, virusas nenustatytas“.

REKLAMA
REKLAMA

Palengvins darbą

Šeimos gydytojai sakė seniai laukę tokio pakeitimo, nes tai itin palengvins kasdienį darbą.

„Mes jau seniai klausėme, ar galime rašyti Covid-19 infekciją be nustatyto viruso, kai panašiais požymiais serga artimi žmonės šeimoje. Pagaliau tai įsiteisino ir gerai vertiname. Tada iškart ir nedarbingumus galima sutvarkyti, jei gydosi pas tą patį šeimos gydytoją. Tai supaprastina ir klausimus dėl izoliacijos sąlygų“, – sakė Profesinės šeimos gydytojų sąjungos valdybos narė Jurga Dūdienė.

REKLAMA

Ji pasakojo, kad buvo ne vienas toks atvejis, kai visus simptomus turinčiam pacientui atlikus PGR testą būdavo gaunamas neigiamas atsakymas, tad dabar bus paprasčiau:

„Mes gi puikiai žinome, kad iki 30 proc. gali būti klaidingai neigiamas atsakymas net ir esant Covid-19 infekcijai.“ 

J. Dūdienė sakė, jog įprasta manyti, kad pasireiškus panašiems simptomams šeimoje bus „įsisukęs“ tas pats virusas.

„Panašiai būdavo ir su gripu, vienam šeimos nariui atlikus gripo testą kitam galėdavom ir nedaryti, pagal būdingus simptomus diagnozuoti gripo infekciją“, – sakė šeimos gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Idealiu atveju tyrimai būtini

LSMU profesorius, gydytojas Alvydas Laiškonis svarstė, kad greičiausiai tokia tvarka įvesta vadovaujantis kitos anksčiau dažnesnės infekcijos – gripo pavyzdžiu.

Tuomet epidemijos metu nedarbingumą dėl ligos asmenys galėdavo gauti ir neapsilankę pas gydytojus. Visgi profesorius sakė nebūtų toks drąsus diagnozę įrašyti tik telefonu išklausius pacientų skundų.

„Suprantu, kad, matyt, kalbama ir apie finansines išlaidas, nes tyrimai brangūs, laboratorijos užkištos. Bet idealiu atveju tyrimai tikrai turėtų būti atliekami“, – sakė jis ir pridūrė, kad įtraukti tokius atvejus į statistiką irgi nebūtu tikslu. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas pastebėjo, kad pradeda didėti sergamumas ir kitomis infekcinėmis ligomis, tad negali visada 100 proc. garantuoti, kad ir vienos šeimos nariai sirgs ta pačia liga.

„Juk galima suklysti, yra ir kitokių ligų su panašiais simptomai, kai lydi ir galvos skausmas, karščiavimas. O dar nemačius ligonio, tik telefonu, bent aš bijočiau diagnozuoti“, – sakė jis.

Kaip pasakojo pašnekovas, natūralu, kad diagnozės patvirtinimui visada yra būtini tyrimai.

„Kalbant apie kitas ligas, jų diagnostiką, labai svarbu yra diferencijuoti ir atskirti infekcinę ligą nuo neinfekcinės. Taip pat jau ir paprastas kraujo tyrimas gali parodyti, tai virusinė ar bakterinė liga. Tik viduramžiai iš šlapimo vaizdo ar panašiu būdu nustatydavo ligą“, – sakė A. Laiškonis.

REKLAMA

Gydytojas pabrėžė, kad tik turint tikslią ligos diagnozę galima skirti ir atitinkamą gydymą.

Į statistiką kol kas neįtraukia

Savo ruožtu NVSC neseniai informavo, kad be testo šeimos gydytojų patvirtinti koronaviruso atvejai į bendrą užsikrėtusiųjų statistiką kol kas neįtraukiami.

„Šiuo metu į mūsų pateikiamą statistiką yra įtraukiami atvejai, kurie patvirtinti atlikus laboratorinį tyrimą. Informacijos apie tuos atvejus, kuriuos pagal naująją tvarką būtų patvirtinęs gydytojas, NVSC šiuo metu negauna“, – BNS sakė centro atstovė Justina Petravičienė.

Anot jos, tokiai informacijai gauti „turi būtų užtikrintas informacijos atidavimas iš e.sveikatos į NVSC informacinę sistemą“. Jos teigimu, šie procesai dar derinami.

REKLAMA

Diagnozes išrašinėjo ir anksčiau

Registrų centro duomenimis, nuo gruodžio 8-osios įsigaliojus naujajai tvarkai, e.sveikatoje tokia diagnozė iki gruodžio 14-osios kol kas išrašyta 680 kartų. Tačiau ją pacientams gydytojai išrašydavo ir anksčiau – vien nuo rugsėjo mėnesio tai padaryta 2264 kartus.

„Gydytojas turi teisę apibūdinti ligai pasirinkti tokį kodą, kuris jam tuo atveju yra aktualiausias ir teisingiausias. Kadangi U07.2 kodas yra jau seniai, kai kurie gydytojai jį pamatę pradėjo naudoti. Kol ministerija jo naudojimo neapibrėžė, galėjo įvairiai gydytojai jį naudoti, – aiškino Šeimos gydytojų asociacijos vadovė Toma Kundrotė.

Galbūt naudojo tada, kai yra simptomai, bet testas neigiamas, galbūt kai yra aiškūs simptomai, bet pacientas nesidaro testo iš viso. Visokių tų galimybių buvo. Kaip suprato, kaip jiems teisingiausia atrodė, tada ir naudojo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų