REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje epidemiologinei situacijai ir toliau blogėjant, profesorius Saulius Čaplinskas pasidalijo mokslinės publikacijos išvadomis, nurodančiomis, kurios nemedicininės intervencijos efektyviausiai gali sumažinti koronaviruso plitimą.

Lietuvoje epidemiologinei situacijai ir toliau blogėjant, profesorius Saulius Čaplinskas pasidalijo mokslinės publikacijos išvadomis, nurodančiomis, kurios nemedicininės intervencijos efektyviausiai gali sumažinti koronaviruso plitimą.

REKLAMA

Medicinos mokslų daktaras S. Čaplinskas, analizuodamas mokslinės publikacijos išvadas, įvardija esmines nemedicinines priemones, kurios padėjo užkirsti kelią Covid-19 plitimui.

Pastebima, kad reikalavimas gyventojams likti namuose nėra toks veiksmingas, kaip bendras žmonių skaičiaus apribojimas, kontakto išvengimas viešojoje erdvėje ar skirtingose įstaigose.

„Mokslo žurnalas „Science“ šiandien išspausdino mokslinę publikaciją, kurioje įvertintas septynių dažniausių nemedicininių intervencijų (NMI) veiksmingumas, taikytas pirmojo karantino metu (nuo 2020 sausio iki gegužės mėn. galo). Intervencijos vertintos 34 Europos ir 7 ne Europos šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Straipsnio apžvalgoje rašoma, kad visų šalių vyriausybės stengiasi įveikti COVID-19 pandemiją pritaikydamos visą eilę nemedicininių intervencijų. Naujausios įvairių šalių analizės rodo, kad kartu taikomos įvairaus masto skirtingos NMI veiksmingai sumažino viruso reprodukcijos rodiklį R (parodo, kiek žmonių užkrečia vienas sergantysis). Iki šiol buvo beveik nežinoma, kiek veiksmingos buvo atskiros NMI, todėl tyrėjai įvertino atskirų jų veiksmingumą, pradedant nuo besibūriuojančių asmenų skaičiaus ribojimo, verslo, švietimo įstaigų uždarymo iki reikalavimo likti namuose.

REKLAMA

Buvo prieita išvada, kad visų švietimo įstaigų uždarymas, susibūrimų apribojimas iki 10 ar mažiau žmonių ir verslo, kuriame tiesiogiai bendrauja žmogus su žmogumi (face-to-face) uždarymas reikšmingiausiai sumažino viruso perdavimą. Papildomo reikalavimo “likti namuose“ poveikis buvo palyginti nedidelis.

Mokslininkai nagrinėjo, koks yra kiekvienos nemedicininės intervencijos poveikis efektyvaus reprodukcijos rodiklio (R) sumažėjimui procentais.

Paaiškėjo, kad:

· susibūrimų apribojimas iki 1000 ar mažiau žmonių: R sumažino 23% (nuo 0 iki 40%);

· susibūrimų apribojimas iki 100 ar mažiau žmonių: R sumažino 34% (nuo 12 iki 52%);

· susibūrimų apribojimas iki 10 ar mažiau žmonių: R sumažino 42% (17–60%);

· uždaryti kai kurie didelės rizikos face-to-face verslai: R sumažino 18% (−8 iki 40%);

REKLAMA
REKLAMA

· uždaryti dauguma didelės rizikos face-to-face verslai: R sumažino 27% (−3 iki 49%);

· mokyklų ir universitetų uždarymas: R sumažino 38% (nuo 16 iki 54%);

· rekomendacija "likti namuose" (stay-at-home) (kaip papildomas poveikis prie visų kitų NMI): R sumažino 13% (−5 iki 31%).

Pastaba. Tyrėjai pažymėjo, kad jiems nepavyko tvirtai atskirti mokyklų uždarymo ir universitetų uždarymo poveikio, nes pastarosios intervencijos priemonės buvo įgyvendintos tą pačią dieną arba artimai viena po kitos daugumoje šalių (išskyrus Islandiją ir Švediją, kur uždaryti tik universitetai), todėl „mokyklų uždarymas ir universitetų uždarymas“ šiame straipsnyje laikoma kaip viena nemedicininė intervencijos priemonė“, – rašė profesorius S. Čaplinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokslo žurnalas "Science" šiandien išspausdino mokslinę publikaciją, kurioje įvertintas septynių dažniausių...

Posted by Saulius Čaplinskas on 2020 m. gruodžio 15 d., antradienis

Augimas bus kelias savaites

A. Dulkys pažymėjo, kad artimiausias dienas vis dar bus matomi tikrai dideli skaičiai.

„Jie eina iš inercijos. Jie dar 2–3 savaites gali būti dideli. Tačiau jei nuo šiandien mes visi sąžiningai bandysime laikytis, paskatinsime kitus, užkrėsime pozityviu pavyzdžiu, o ne virusu visus žmones, tikiu, kad situacija keisis ir nuo Naujųjų metų pradėsime patyti pozityvius poslinkius. Tai mus galės papildomai motyvuoti, kad tai buvo prasminga“, – teigė ministras.

REKLAMA

Jis akcentavo, kad laukiančios šventės turi labai gilią prasmę.

„Tai bandykime pasiduoti ne blizgučiams, bet tai prasmei“, – ragino naujasis operacijų vadovas.

Portalas tv3.lt primena, kad „New York Times“ pateiktuose paskutinių 7 dienų skaičiavimuose Lietuva užėmė pirmąją vietą pasaulyje pagal diagnozuotų koronaviruso atvejų skaičių 100 tūkst. gyventojų.

Prestižinis JAV leidinys pateikia nuolat atnaujinamus koronaviruso skaičiavimus, o pagal vieną jų Lietuva tapo pasaulinės pandemijos „lydere“. Amerikiečių skaičiavimai rodo, kad paskutinių 7 dienų naujų atvejų vidurkis mūsų šalyje siekia 2718. Tačiau, pagal 100 tūkst. žmonių tenkantį vidurkį (97,4), mes atsidūrėme pačiame lentelės viršuje. 

REKLAMA

Ligoninėse gydoma per 2,3 tūkst. COVID-19 pacientų, iš jų 184 – reanimacijoje

Ligoninėse gydomi 2307 COVID-19 pacientai, 184 iš jų – reanimacijoje, trečiadienį pranešė Statistikos departamentas. 

Deguonis reikalingas 1256 pacientams, 124 žmonėms taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija. Šiuo metu užimta apie pusę ligoninių lovų: 8439 iš 16 tūkst. 668.

Iš 685 reanimacijos lovų užimta maždaug du trečdaliai – 420. Iš 637 lovų, kuriose gali būti taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, užimtos yra 268, iš 6380 lovų su deguonimi užimtos 2194.

Praėjusią parą patvirtinta 3418 naujų koronaviruso atvejų, nuo COVID-19 mirė 44 asmenys, Praėjusią parą pasveiko 1622 žmogės. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 99 tūkst. 869 asmenys, 55 tūkst. 143  – tebeserga, 43 tūkst. 379 – pasveiko. Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 907 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 440 užsikrėtusiųjų.

Sekmadienį vakare Vyriausybė vienbalsiai pritarė naujiems ribojimams, kurie įsigaliojo trečiadienio vidurnaktį. Tarp naujų ribojimų – draudimas išvykti iš namų, nebent reiktų dirbti, ką nors laidoti ar nusipirkti maisto. Bus draudžiamas ir ne maisto parduotuvių darbas, išskyrus prekybą internetu. Karantinas pratęsiamas iki sausio 31 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų