REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užmojai plynai kirsti didelius miškų plotus ir toliau piktina gyventojus. Šį kartą tautiečiai gina Gojaus mišką prie Elektrėnų, kuriame ne tik brandūs medžiai, bet ir pilkapynai. Sujudus žmonėms, miškininkai suplanuotų kirtimų atsisako.

Užmojai plynai kirsti didelius miškų plotus ir toliau piktina gyventojus. Šį kartą tautiečiai gina Gojaus mišką prie Elektrėnų, kuriame ne tik brandūs medžiai, bet ir pilkapynai. Sujudus žmonėms, miškininkai suplanuotų kirtimų atsisako.

REKLAMA

Žmonės sunerimę. Negi po Labanoro girios ir Punios šilo kirtimų miškininkų technika suriaumos ir Gojaus miške, plytinčiame šalia Elektrėnų? 

Mat ant medžių visokių juostų ir ženklų pripiešta, o ir dokumentai liudija, kad medžiai virs beveik 9 hektarų plote. Tad gyventojai kyla į kovą už mišką.

„Jeigu padaryt plyną lauką – tai nežinau, gaila miško“, – sako gyventojas Vaclovas Janavičius.

„Iš esmės vertybė yra tokios pušys, tokie medžiai yra vertybė“, – pasakoja VšĮ „Taurus siekis“ vadovas Mindaugas Lučka.

REKLAMA
REKLAMA

Po šimtamečiais medžiais dunkso net trys pilkapiai. Šiame miške kadaise galimai buvo ir protėvių kulto vieta.

„Statė šitą prie kelio, kad matytų kiekvienas, kad čia yra pilkapis, ir kad nieks neniokotų. O jeigu čia pjaus mišką, tai viską išvartys, išstumdys su technika, išlaužys ir neliks jokio pėdsako“, – teigia V. Janavičius.

REKLAMA

Už miško išsaugojimą kovojantys tautiečiai jį vadina unikaliu, čia esą peri ir retų rūšių paukščiai.

„Susikerta gamtosauga ir paveldosauga – tai čia tas miškas, šita vieta yra, kur tie dalykai susikerta, ir yra europinė praktika, kad tokias vietas reikia ypatingai saugoti, nes jos ir kultūrine prasme, ir gamtine prasme yra svarbios“, – kalbėjo M. Lučka.

Gyventojai svajoja, kad ši protėvių kultūrą sauganti žalioji oazė būtų sutvarkyta ir virstų parką primenančia lankytina erdve, kurioje smagu ilsėtis, atgauti jėgas, o ir istorines žinias gilinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Ten atrankiniu būdu yra ką galbūt pašalinti, pagerinti, praplatinti, susiaurinti, paruošti lankytinas vietas, priėjimas prie tų pilkapių“, – sako gyventojas Algimantas Janavičius.

„Tokį brandų mišką reikėtų galbūt išvalyt, sutvarkyt ir padaryt kaip parką, kad galėtų žmonės ateit, pailsėt. Tuo labiau, kad vietoje Elektrėnai ir gyventojai dauguma vaikšto čia, ir pasitreniruot, ir pasivaikščiot, galų gale pagrybauti ir pauogauti eina“, – pasakoja V. Janavičius.

Gyventojai net peticiją parengė ir per tūkstantį parašų surinko. Žmonės žeria priekaištus miškų urėdijai.

„Jie laiko, kad čia yra ūkinis miškas, ir jie su tuo mišku gali daryti ką nori“, – teigia M. Lučka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinių miškų urėdijos atstovai primena, kad projektas plynai kirsti kelis hektarus miško išties buvo patvirtintas dar prieš 6-erius metus.

„Vadovaujantis miškotvarkos projektu, kurio sprendiniai 2014 metais yra patvirtinti ministro įsakymu, šitame Gojaus miške 2020 m. suplanuotos 5 plyno kirtimo biržės, kurių plotas yra 8.6 hektaro. Tačiau miškininkai kreipėsi į bendruomenę norėdami žinoti jų nuomonę, nuomonė yra – didžiulė miško socialinė vertė“, – kalbėjo urėdijos direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Petkevičius.

Tad dabar miškininkai ramina, esą išgirdę gyventojų bruzdėjimą – plynų kirtimų atsisakė ir rengia naują projektą, kurį esą būtinai suderins su gyventojas.

REKLAMA

„Dėl kitų metų – ten atliekami miško inventorizavimo darbai, lauko matavimas, kitais metais bus rengiami projektiniai pasiūlymai, bendruomenė bus kviečiama teikti savo pasiūlymus ir tik tada bus priimami sprendimai“, – sako M. Petkevičius.

Gyventojai siūlo pakeisti miško grupę iš ūkinės į rekreacinę ir jį kaip miško parką įtraukti į Elektrėnų miesto sudėtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų